• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

14 jedál, ktoré najviac pomáhajú a škodia pečeni

  • 8:02 12.09.2020
  • Bratislava
14 jedál, ktoré najviac pomáhajú a škodia pečeni

Zistite, aká potrava vašej pečeni najviac vyhovuje, a čo jej naopak škodí.

Pečeň je veľký a ťažký orgán, ktorý sa nachádza na pravej strane brušnej dutiny. Jej hlavnou úlohou je filtrovať krv z tráviaceho traktu predtým, ako obehne zvyšok tela. Má tiež schopnosť zneškodniť chemikálie a metabolizovať lieky, alkohol, drogy a iné syntetické látky, vďaka čomu je pre život nevyhnutná.

Jedným z najčastejších ochorení pečene je zápal, známy pod názvom hepatitída, a cirhóza, ktorá spôsobuje zjazvenie orgánu. Tieto aj ďalšie ochorenia často súvisia so životným štýlom, pričom hlavnú rolu pri ich vzniku zohráva jedlo a nápoje, ktoré konzumujeme.

Aby ste predišli týmto a ďalším ochoreniam pečene, zvoľte si správnu stravu a vyhnite sa jedlám, ktoré pečeni preukázateľne škodia.

Jedlá, ktoré pomáhajú udržať zdravie pečene

  • Ovsené vločky

Foto: Vladislav Noseek/Shutterstock.com

Pečeň je najzdravšia, keď telu dožičíme dostatok vlákniny. Kde inde ju hľadať, ak nie v obľúbenom raňajkovom jedle, ovsených vločkách? Tie pomáhajú zrýchliť trávenie a neraz podporujú chudnutie. To je dôležité aj pre pečeň, ktorá je pri obezite náchylnejšia na viac ochorení.

  • Brokolica

Nič neprospeje zdraviu pečene a ďalších orgánov tak, ako ovocie a zelenina. Brokolica je ideálny príklad, ktorý pečeň chráni pred nealkoholickou steatózou. Brokolicu môžete podávať dusenú, opečenú alebo ako súčasť šalátu – kreativite sa medze nekladú.

  • Káva

Ak bez kávy neprežijete ani deň, asi vás poteší, že tento nápoj sa stará aj o zdravie vašej pečene. Dve až tri šálky kávy denne podľa niektorých výskumov vedia ochrániť tento orgán pred poškodením z alkoholu alebo nezdravej stravy. Káva dokonca znižuje riziko rakoviny pečene.

  • Zelený čaj

Foto: Nishihama/Shutterstock.com

Máločo má v sebe toľko katechínov ako zelený čaj. Ide o druh antioxidantov, ktoré chránia pred viacerými druhmi rakoviny, vrátane rakoviny pečene. Najviac katechínov z neho vyťažíte, ak si ho sami vylúhujete z čerstvých alebo usušených lístkov. Čaj treba piť teplý až horúci.

  • Voda

Pečeni pomôžete aj vtedy, keď si udržíte optimálnu hmotnosť. Pri dosiahnutí tohto cieľa vám pomôže aj nahradenie sladených nápojov čistou vodou.

  • Mandle

V orechoch možno nájsť množstvo vitamínu E, ktorým prekypujú najmä mandle. Vitamín E je kľúčovou zložkou pri ochrane pred steatózou. Mandle okrem toho prospievajú aj srdcu. Hodia sa buď samotné alebo aj do šalátu.

  • Špenát

V listovej zelenine sa nachádza mocný antioxidant glutatión, ktorý podporuje funkciu pečene. Nájdete ho aj v špenáte, ktorý sa hodí napríklad do šalátu alebo ako príloha k hlavnému jedlu.

  • Čučoriedky

Foto: Sunny Forest/Shutterstock.com

Čučoriedky obsahujú polyfenoly, ktoré vás ochránia pred vznikom nealkoholickej steatózy pečene. Ak vám čučoriedky nechutia, vymeňte ich za horkú čokoládu, olivy alebo slivky – všetky rovnako obsahujú polyfenoly.

  • Bylinky a korenie

Zabite dve muchy jednou ranou, a ochráňte naraz pečeň aj srdce. Pomôže vám s tým oregano, šalvia alebo rozmarín. Podobne ako čučoriedky, aj tieto prísady sú bohatým zdrojom polyfenolov. Môžete staviť aj na škoricu, kari korenie a kurkumu.

Jedlá, ktoré škodia pečeni

  • Mastné jedlá

Pre udržanie zdravia pečene sa vyhnite častej konzumácii hranolčekov a burgerov. Pečeň totiž nefunguje správne, ak musí neustále filtrovať nasýtené tuky z tohto druhu jedál. Práve mastné jedlá sú častou príčinou vzniku cirhózy pečene, ktorú sme spomínali na začiatku.

  • Cukor

Foto: Pixel-Shot/Shutterstock.com

Jednou z úloh pečene je aj transformovať cukor na tuk. Ak to s cukrom preženiete, pečeň vyprodukuje nadmerné množstvo tuku, ktorý sa začne ukladať na miesta, kde nepatrí. Z dlhodobého hľadiska tak riskujete stukovatenie pečene.

  • Soľ

Soľ je nevyhnutná pre správne fungovanie tela, no väčšina z nás jej denne prijme nadbytok. Strava bohatá na soľ zvyšuje riziko fibrózy, ktorá neraz vedie k zjazveniu pečene. Našťastie stačí spraviť niekoľko jednoduchých krokov, aby ste si pomohli – vyhýbajte sa spracovanému mäsu, ako je slanina a klobása. Namiesto plechoviek si kupujte vždy čerstvú zeleninu a pri varení soľte menej.

  • Alkohol

Azda najväčším nepriateľom pečene je alkohol. Jeho nadmerná konzumácia spôsobuje poškodenie, a to aj vtedy, ak sa jej dopúšťate len príležitostne. Vo všeobecnosti platí, že ženy by na jedno posedenie nemali vypiť viac ako 4 alkoholické nápoje, muži 5.

  • Balené pochúťky

Baví vás popri práci chrúmať čipsy, cukríky alebo iné produkty z kategórie nezdravých jedál? Vymeňte ich za oriešky alebo jablko. Takéto výrobky obsahujú množstvo soli, cukru a tuku a okrem toho, že vás nezasýtia, vám ešte aj ohrozia zdravie pečene.

Zdroj: Info.sk, DP, webmd.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.