• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Na Slovensku sa uvoľnili lety, cestujúci majú vypĺňať formulár

  • 14:49 07.09.2020
  • Bratislava
Na Slovensku sa uvoľnili lety, cestujúci majú vypĺňať formulár

Od pondelka platí na Slovensku plošné uvoľnenie letov. Podmienené je dodržiavaním prísnych protiepidemických opatrení.

Každý cestujúci, ktorý prilieta na Slovensko z ktorejkoľvek krajiny, musí vyplniť Formulár na vyhľadanie cestujúceho v súvislosti s ochranou verejného zdravia (Public Health Passenger Locator Form). Informoval o tom hovorca Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Ivan Rudolf s tým, že formulár je už k dispozícii aj online.

Elektronickú verziu formulára zverejnil rezort dopravy na svojom webovom sídle – www.mindop.sk/covid/. „Cestujúci vypĺňajú formulár pri prílete na Slovensko už od februára 2020. Doteraz bol prístupný len v papierovej forme a cestujúci ho vypĺňali na palube lietadla,“ priblížil hovorca s tým, že teraz ho už môžu cestujúci vyplniť v predstihu elektronicky už pred letom. Dostupný je aj v anglickom jazyku.

Rezort dopravy uviedol, že formulár je v oblasti civilného letectva celosvetovo zaužívanou formou získania kontaktných údajov o cestujúcich. Používa sa všeobecne v prípade výskytu prenosného ochorenia, teda nielen v súčasnosti z dôvodu šírenia COVID-19 (v minulosti to boli napríklad epidémia vírusu H5N1, H1N1 a podobne). „Formulár slúži pre orgány verejného zdravotníctva na dohľadanie osôb, ktoré sa nachádzali na palube lietadla v prípade konkrétneho letu, ak by sa u niektorého z cestujúcich potvrdila nákaza,“ ozrejmil Rudolf.

Ministerstvo dopravy požiadalo Ústredný krízový štáb o zrušenie plošného zákazu letov z rizikových krajín koncom augusta. Dôvodom bol fakt, že zákaz sa míňal účinku, keďže mnohí cestujúci z tzv. červených krajín na Slovensko prichádzali jednoduchým prestupom v niektorej z bezpečných krajín a ich príchod tak nebol monitorovaný. Plošné uvoľnenie letov zároveň podľa MDV ekonomicky pomôže letiskovým spoločnostiam a celkovo cestovnému ruchu na Slovensku. Všetky informácie o príslušných opatreniach a o elektronickom formulári sú zverejnené na webovej stránke www.mindop.sk/FACILITATION-AIR-TRANSPORT.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

DNES - 20:10Ekonomické

Predseda vlády sa po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti EÚ.

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

DNES - 18:03Ekonomické

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac.

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

DNES - 17:22Ekonomické

Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok.

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

DNES - 16:09Ekonomické

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 654 miliónov eur.