• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
11°Bratislava

Šimečka vyzýva vládu, aby zverejnila, aké má plány s miliardami z Fondu obnovy

  • 12:11 07.09.2020
  • Bratislava
Šimečka vyzýva vládu, aby zverejnila, aké má plány s miliardami z Fondu obnovy

Europoslanec za politickú skupinu Renew Europe Michal Šimečka vyzýva vládnych predstaviteľov, aby zverejnili, kto pracuje na reformnom pláne obnovy Slovenska, ktorý treba predložiť Európskej komisii do 15. októbra.

Šimečka vládnu garnitúru tiež žiada, aby zverejnila doterajšie výstupy z ich diskusií "za zatvorenými dverami", a aby otvorili ozajstnú verejnú diskusiu k tejto téme.

Zverejniť mená ľudí, ktorí na pláne pracujú, je podľa europoslanca dôležité aj preto, aby sa vylúčil konflikt záujmov, prípadné pochybné väzby, a či sa na pláne nepodieľajú ľudia, ktorí by sa na tom chceli obohatiť. Vláda by tiež podľa neho mala namiesto vízií zverejniť aj konkrétne projekty a zdôvodniť, prečo sa pre ich realizáciu rozhodla.

Viac ako sedem miliárd eur, ktoré Slovensko môže čerpať z Fondu obnovy, je neopakovateľnou príležitosťou a máme len jeden pokus to správne využiť,“ myslí si europoslanec. V procese prípravy plánu reforiem však podľa neho vládne veľký chaos. „Práve dnes je ten moment, keď potrebujeme maximálnu transparentnosť a verejnú diskusiu o tom, aké priority chceme pre Slovensko na najbližšie roky,“ zdôraznil Šimečka s tým, že vláda podľa neho koná netransparentne, ba priam tajne.

Fond obnovy naozaj nie je nejaké 'kinder vajce' a občania teraz nečakajú na to, čo si v ňom nájdu. Od premiéra neočakávajú tajnosti a prekvapenia, ale zodpovedný a otvorený prístup, a hlavne verejnú diskusiu,“ dodal Šimečka.

Podľa neho ide o tak masívny objem peňazí, že o ňom nemôže rozhodnúť zopár politikov na koaličnej rade „niekde za zavretými dverami“. „Máme druhý septembrový týždeň a stále nevieme žiadne detaily toho plánu. Von sa dostávajú len kusé informácie od ministra, od premiéra. Nevieme, aké sú investičné priority, aké sú konkrétne projekty a ani to, kto reálne nesie zodpovednosť za prácu tých viacerých tímov,“ upozornil europoslanec s tým, že sám podával žiadosť o informácie na Úrad vlády SR na základe infozákona, ale odpoveď mu po dvoch týždňoch zatiaľ ešte neprišla.

Keď už sme premrhali to reformné leto, stále môžeme mať reformnú jeseň,“ uzavrel europoslanec s tým, že nech sa diskusia uskutoční akoukoľvek formou, mala by sa začať čím skôr. „Ak sa to celé niekde ušije za zatvorenými dverami, tak to dopadne ako vždy a peniaze zase premrháme,“ ukončil europoslanec.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Internetové nákupy na Slovensku po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť

Internetové nákupy na Slovensku po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť

DNES - 12:56Ekonomické

Internetové nákupy na Slovensku po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť.

Dve tretiny obyvateľov Slovenska sa stali terčom kyberpodvodníkov

Dve tretiny obyvateľov Slovenska sa stali terčom kyberpodvodníkov

DNES - 10:38Ekonomické

Takmer dve tretiny obyvateľov Slovenska sa dostali do situácie, keď sa im niekto snažil ukradnúť peniaze z účtu alebo platobnej karty.

Španieli nie sú spokojní s nadmerným turizmom, vzniklo antituristické hnutie

Španieli nie sú spokojní s nadmerným turizmom, vzniklo antituristické hnutie

DNES - 9:32Ekonomické

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri "antituristické" hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

VČERA - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.