• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Ako zmeniť osobnosť k lepšiemu: Stačia vám 2 týždne

  • 7:54 04.09.2020
  • Svet
Ako zmeniť osobnosť k lepšiemu: Stačia vám 2 týždne

V experimente sa podarilo 255 ľuďom zmeniť svoju osobnosť behom dvoch týždňov.

Výskum ukazuje, že dosiahnuť zmysluplnú zmenu vo svojom živote je rýchlejšie a jednoduchšie, ako si myslíte. V novej štúdii vedcov z Univerzity v Zürichu sa ukázalo, že ľudia, ktorí chceli byť viac disciplinovaní, to dosiahli behom dvoch týždňov pomocou aplikácie, ktorá im zasielala pripomienky dvakrát denne. Rovnaký proces fungoval aj u ľudí, ktorí chceli byť viac otvorení novým skúsenostiam. Týmto spôsobom môžete vykonať zmeny vlastnej osobnosti a zvykov.

Vedci už nejaký čas vedia, že vaša osobnosť nie je nemenná po celý život. Ako vysvetlil psychológ Benjamin Hardy pre Psychology Today, je dobré vnímať osobnosť ako body v spektre, kde môžete byť napríklad viac alebo menej extrovertní alebo viac či menej príjemní a že tieto vlastnosti sa môžu časom meniť v závislosti od vašich skúseností. Tiež dodáva, že na osobnosti sa dá pracovať.

To sa veľmi líši od toho, ako väčšina z nás vníma osobnosť, pričom nový výskum potvrdzuje názor psychológa. V experimente bolo celkovo 255 účastníkov rozdelených do dvoch skupín na základe zmien, ktoré chceli dosiahnuť. Vedci sa rozhodli zamerať na dve vyhľadávané zmeny: väčšiu sebadisciplínu a väčšiu otvorenosť novým skúsenostiam.

V obidvoch prípadoch dostávali účastníci každý deň dve automatické textové správy prostredníctvom mobilnej koučovacej aplikácie. Prvá správa im ráno pripomínala ciele, ktoré si sami stanovili pre tento deň, napríklad: ísť do posilňovne alebo vyskúšať nový recept. Ranné správy ponúkali povzbudenie a účastníkom pripomínali, čo všetko zatiaľ dosiahli. Druhá správa večer ich požiadala o vyplnenie krátkeho dotazníka, či splnili svoje ciele pre tento deň.

O dva týždne neskôr nastali pozitívne zmeny osobnosti

Na konci dvoch týždňov sa osobnosti účastníkov zmenili. V sebahodnotení obe skupiny potvrdili, že sa im podarilo získať viac disciplíny či otvorenosti. Traja ľudia, ktorí poznali každého účastníka, tiež vyplňovali dotazníky pred a po dvojtýždňovom experimente a popísali ich osobnosti. Aj keď títo „pozorovatelia“ vedeli, že ich priatelia alebo partneri sa podieľajú na výskume osobnosti, nevedeli, aké zmeny majú za cieľ. Aj napriek tomu si pozorovatelia na konci týchto dvoch týždňov všimli rovnaké zmeny, aké chceli účastníci dosiahnuť. Keď sa účastníci hodnotili znovu šesť týždňov po ukončení experimentu, tieto zmeny pretrvávali.

Bude zaujímavé sledovať, čo nám ďalší výskum povie o našej schopnosti meniť svoju osobnosť. Medzitým je tu pre nás všetkých jasné ponaučenie. Môžete zmeniť svoje správanie a dokonca aj svoju osobnosť. Aby ste to dosiahli, potrebujete každodenné ciele smerujúce k požadovanej zmene. Denne by ste si mali pripomínať to, čo zamýšľate a následne hlásiť, či sa vám podarilo to, čo ste plánovali.

Toto všetko môžete urobiť pre seba aj svojich blízkych. Nemusíte byť súčasťou experimentu a vlastne ani nepotrebujete aplikáciu. Stačí len chcieť sa zmeniť a môžete začať kedykoľvek, aj hneď teraz.

Zdroj: Info.sk, TM, psychologytoday.com, psyarxiv.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

VČERA - 19:10Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu

VČERA - 8:55Zaujímavosti

Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.

Futurológ: Blížime sa k singularite, toto sa stane už o 5 rokov

Futurológ: Blížime sa k singularite, toto sa stane už o 5 rokov

VČERA - 7:06Zaujímavosti

Podľa uznávaného futurológa Raya Kurzweila, z ktorého predpovedí sa vyplnilo takmer 86 percent, technológia v roku 2029 dosiahne nový míľnik, ktorý ovplyvní aj ľudstvo.

Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

22:09 15.04.2024Zaujímavosti

Počas pristávania lietadla sa pasažieri na palube môžu stretnúť s celým radom nepríjemných zvukov, ktoré stupňujú strach z lietania. Často sa ich však vôbec netreba báť.