• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Tento stopový prvok znižuje nebezpečný zápal v tele, je potrebné ho užiť čo najskôr

  • 21:09 03.09.2020
  • Svet
Tento stopový prvok znižuje nebezpečný zápal v tele, je potrebné ho užiť čo najskôr

Stopový prvok je dôležitý najmä pri boji s rôznymi infekciami.

Výskum publikovaný v časopise Cell Reports potvrdil, že zinok pomáha v boji proti infekciám tým, že znižuje úroveň zápalu v tele. Zinok je esenciálny minerál, pretože naše telo ho nedokáže ukladať, a preto ho musíme získavať z každodennej stravy.

Takmer tretina svetovej populácie môže trpieť nedostatkom zinku. Medzi významné zdroje zinku patria ustrice, červené mäso, šošovica, semená a orechy, zelená zelenina, mliečne výrobky a vajcia.

Zinok znižuje nadmernú imunitnú odpoveď

Zinok zohráva v tele mnôžstvo zložitých úloh, pričom spolupracuje s rôznymi proteínmi, aby nás udržal zdravých.

Vedci zistili, že proteín posiela zinok do kľúčových buniek, ktoré sú prvou obrannou líniou tela pred infekciou. Potom zinok spolupracuje s procesom, ktorý je rozhodujúci v boji proti infekcii - zabráni nadmernej reakcii imunitnej odpovede.

Nedostatok zinku v tele v čase infekcie vedie k silným zápalom a imunitná odpoveď sa môže vymknúť spod kontroly. Vedecký tím skúmal, či má aktivita zinku nejaký vplyv na sepsu, život ohrozujúci stav spôsobený nadmernou reakciou imunitného systému na infekciu.

Keď sa imunitný systém snaží bojovať s infekciou, existuje riziko, že napadne vlastné bunky tela. Akýkoľvek typ infekcie, vrátane chrípky a COVID-19, môže spôsobiť sepsu, ktorá môže mať fatálne následky.

Zistenia naznačujú, že doplnky zinku pri prvých príznakoch nachladnutia znižujú jeho závažnosť. Ak už v úvode infekcie chýba zinok, telo je zraniteľnejšie. Spoluautor štúdie Daren Knoell uviedol:

„Veríme, že do istej miery budú tieto nálezy použiteľné aj v iných dôležitých oblastiach choroby, okrem sepsy.

Naša práca sa však zameriava na to, čo sa stane, keď dostanete infekciu - ak máte nedostatok zinku, ste v nevýhode, pretože váš obranný systém je zosilnený, a to neprimerane.

Prínos pre zdravie je zrejmý: Zinok je prospešný, pretože zastavuje činnosť bielkovín a v konečnom dôsledku zabraňuje nadmernému zápalu.“

Zinok je potrebné doplniť na začiatku infekcie

Podľa profesora Knoella je na boj proti infekcii v tele okamžite k dispozícii iba 10 percent zinku.

Štúdia uskutočnila experimenty na ľudských bielych krvinkách, ktoré sú prvou obrannou líniou v boji proti infekcii. Tím zistil, že keď patogén vstúpi do tela, procesom, ktorý zahŕňa NF-kB, sa aktivuje vrodený imunitný systém (prvá obranná línia).

NF-kB je veľmi aktívny proteín, ktorý vtiahne zinok do imunitných buniek a viaže sa na iný proteín v bunkách. Akákoľvek iná aktivita sa zastaví, a tak sa imunitná odpoveď spomalí. To zníži zápal, prirodzenú reakciu tela na patogény, ktorý môže poškodiť zdravé bunky.

Profesor Knoell povedal:

„Imunitný systém musí pracovať s veľmi prísnou rovnováhou a toto je klasický príklad situácie, kedy viac nie je vždy lepšie.

Chceme, aby nás silná zápalová reakcia chránila pred chorobou. Ak však nie je pod kontrolou a vznikne priveľa zápalu, potom to nielenže napadne patogén, ale môže tiež spôsobiť oveľa väčšie vedľajšie škody. “

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedirect.com, cell.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.