• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

6 najnebezpečnejších druhov rakovín: Tieto príznaky nikdy neignorujte

  • 19:38 06.09.2020
  • Svet
6 najnebezpečnejších druhov rakovín: Tieto príznaky nikdy neignorujte

Tu je 6 typov rakoviny, ktoré si ročne vyžiadajú najviac životov a príznaky, ktoré sa s nimi spájajú.

Rakovina stále patrí medzi najnebezpečnejšie diagnózy, no pri niektorých druhoch je obzvlášť alarmujúci počet obetí, ktoré si ročne vyžiada. Údaje z britskej organizácie Less Survivable Cancers Taskforce (LSCT) zistili, že vo Veľkej Británii je najsmrteľnejšia rakovina pľúc. Potom nasledujú nádory mozgu, hlavy a krku, rakovina pankreasu, rakovina pažeráka, rakovina žalúdka a rakovina pečene.

LSCT zistila, že iba jedna tretina pacientov s týmito typmi rakoviny je správne diagnostikovaná po urgentnom príjme do nemocnice. Týkalo sa to prípadov, keď príznaky zahŕňali vykašliavanie krvi alebo zvracanie.

Ako však zistiť, či máte jeden zo šiestich najsmrteľnejších druhov rakoviny? Tu sú príznaky, ktoré by ste nikdy nemali ignorovať.

1. Rakovina pľúc

Údaje ukazujú, že rakovina pľúc je najbežnejšou rakovinou na svete. Fajčenie je hlavnou, no nie jedinou príčinou rakoviny pľúc. 28 percent prípadov nie je spôsobených fajčením. Znamená to však, že fajčiari a bývalí fajčiari majú zvýšené riziko.

Rakovina vzniká, keď dochádza k rastu abnormálnych buniek na jednej alebo oboch stranách pľúc. Zdravé bunky sú potrebné na to, aby sa z nich vyvinulo zdravé pľúcne tkanivo a abnormálne bunky nie sú schopné vykonávať túto funkciu.

Na čo si dať pozor

Medzi kľúčové príznaky rakoviny pľúc patrí kašeľ, ktorý neustupuje alebo sa zhoršuje, vykašliavanie krvi, chudnutie a strata chuti do jedla a pocit únavy alebo slabosti. Môžete tiež pociťovať zachrípnutie, dýchavičnosť a bolesť na hrudníku, ktorá je horšia pri hlbokom dýchaní.

2. Nádory mozgu, hlavy a krku

Nádory sú zhluky buniek, ktoré sa nekontrolovateľne množia. 60 percent ľudí s veľkým nádorom zomrie do jedného roka. Iba 12 percent prežije päť alebo viac rokov.

Na čo si dať pozor

Medzi kľúčové príznaky patria bolesti hlavy, zmeny psychiky alebo správania, problémy so zrakom a rečou, nevoľnosť a zvracanie.

3. Rakovina pankreasu

Tento typ rakoviny napáda pankreas, orgán v hornej časti žalúdka, ktorý vám pomáha stráviť jedlo. Menej ako sedem percent ľudí s touto rakovinou prežije viac ako päť rokov.

Na čo si dať pozor

Ak pociťujete bolesti žalúdka alebo chrbta a nečakane ste schudli, môžete mať rakovinu pankreasu. Medzi ďalšie príznaky patrí žltačka, kedy zožltne pokožka a očné bielko.

4. Rakovina pažeráka

Rakovina pažeráka ovplyvňuje pažerák, čo je dlhá trubica, ktorá cez ktorú sa potrava dostáva z hrdla do žalúdka. Iba 15 percent pacientov s touto rakovinou prežije päť alebo viac rokov.

Na čo si dať pozor

Ak máte rakovinu pažeráka, môžu sa u vás vyskytnúť dlhodobé ťažkosti s trávením alebo pálenie záhy a môže sa vám ťažko prehĺtať. Medzi ďalšie príznaky patrí strata chuti do jedla a strata hmotnosti, zvracanie, bolesti žalúdka, hrudníka alebo chrbta, pretrvávajúci kašeľ, únava, dýchavičnosť a chrapot.

5. Rakovina žalúdka

Rakovina žalúdka nastáva, keď sa tvoria zhubné bunky v sliznici žalúdka. Asi 40 percent ľudí, u ktorých sa rozvinie rakovina žalúdka, prežije jeden alebo viac rokov.

Kľúčovými faktormi pre rozvoj rakoviny žalúdka sú vek a strava. Táto rakovina je častejšia u mužov ako u žien a 50% prípadov sa vyskytuje u ľudí starších ako 75 rokov.

Na čo si dať pozor

Zažívacie ťažkosti, rýchlejší pocit sýtosti, nadúvanie a nevoľnosť môžu naznačovať, že máte rakovinu žalúdka. Medzi ďalšie príznaky patria ťažkosti s prehĺtaním a bolesť žalúdka.

6. Rakovina pečene

Rakovina pečene začína v bunkách vašej pečene, ktorá sa nachádza v pravej hornej časti brucha. Je to šiesty najbežnejší druh rakoviny a predstavuje sedem percent všetkých úmrtí na rakovinu. Úmrtia na túto rakovinu vzrástli za posledných desať rokov o 50 percent.

Na čo si dať pozor

Ak máte rakovinu pečene, môžu sa u vás vyskytnúť príznaky ako opuch brucha, žltačka a svrbenie kože. Medzi ďalšie príznaky patrí chudnutie a strata chuti do jedla, pocit plnosti po jedle alebo pocit nevoľnosti.

Príznaky, ktoré by ste nikdy nemali ignorovať

Zatiaľ čo každý z týchto typov rakoviny má špecifické príznaky, na ktoré si treba dávať pozor, niektoré príznaky sú bežné u všetkých šiestich najsmrteľnejších druhov rakoviny.

Existujú príznaky, ktoré sa vyskytli u štyroch zo šiestich najsmrteľnejších druhov rakoviny. Ak máte niektorý z týchto príznakov, mali by ste navštíviť svojho praktického lekára.

1. Chudnutie a nechutenstvo

Ak ste nedávno neúmyselne schudli bez diéty, mali by ste spozornieť. Rovnako by ste si mali všímať nechutenstvo, kedy nepociťujete hlad ani keď ste dlhšie nejedli.

2. Nevoľnosť a zvracanie

Kľúčovými príznakmi sú tiež nevoľnosť a bezdôvodné zvracanie. Môže to byť príznak chrípky či otravy jedlom, kedy vám pomôžu voľnopredajné lieky. Ak však príznaky pretrvávajú, môže to byť symptóm rakoviny a mali by ste navštíviť svojho praktického lekára.

3. Bolesť žalúdka

Nevysvetliteľná bolesť v žalúdku je kľúčovým príznakom. Môže to byť príznak alergie či intolerancie na jedlo, preto je dôležité absolvovať gastroenterologické vyšetrenie. Ak je bolesť nevysvetliteľná a pretrváva celé dni, môže to byť známka rakoviny.

Ak ste u seba spozorovali akýkoľvek z varovných príznakov rakoviny, navštívte čo najskôr svojho praktického lekára.

Zdroj: Info.sk, TM, thesun.co.uk, gutscharity.org.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.