• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

Listy karfiolu do koša nepatria! Jamie Oliver radí, ako ich využiť

  • 18:27 01.09.2020
  • Londýn
Listy karfiolu do koša nepatria! Jamie Oliver radí, ako ich využiť

Šéfkuchár Jamie Oliver upozorňuje, aby ste listy karfiolu nevyhadzovali.

Karfiol je až prekvapivo všestranná zelenina, ktorá sa dá pripravovať na pare, variť, opražiť či obaliť a vyprážať. Hodí sa do šalátov a môžete ho konzumovať aj samostatne. Pri príprave karfiolu obvykle odstránime listy a pokračujeme s prípravou hlávky. Podľa Jamieho Olivera je to však veľká chyba.

Aj listy a stopky karfiolu sú jedlé a je škoda sa pripraviť o ich chuť a výživné látky. Podľa Jamieho sa odrezky zo zeleniny dajú využiť pri príprave cestovín či kari. Na sociálnej sieti sa podelil o recept, v ktorom využíva aj odrezky, ktoré by bežne putovali do koša.

Cestoviny s karfiolovo-syrovou omáčkou

Na 4 porcie budete potrebovať:

  • 100 g staršieho kváskového chleba
  • Dva strúčiky cesnaku
  • ½ hlavy karfiolu s listami (400 g)
  • Olivový olej
  • Jedna cibuľa
  • 400 ml polotučného mlieka
  • 300 g špagiet
  • 70 g syra Čedar

Postup:

  1. Vo food processore či mixéri na jemno nasekajte starý chlieb, očistený cesnak a listy karfiolu s polkou lyžice oleja.
  2. Zmes následne dajte na nepriľnavú panvicu, opekajte 15 minút na miernom stupni do zlatista. Dávajte si pozor, aby ste zmes nepripálili a potom ju odložte.
  3. Na jemno nakrájajte očistenú cibuľu a karfiol aj so stopkami.
  4. Na panvicu dajte mlieko a nakrájanú zeleninu. Nechajte zovrieť a potom znížte teplotu, zakryte pokrievkou a nechajte variť.
  5. Uvarte si cestoviny podľa návodu na obale.
  6. Uvarenú zeleninu rozmixujte spolu s nastrúhaným čedarom a pridajte soľ a korenie a vráťte na panvicu.
  7. Cestoviny sceďte, no nechajte si pohár vody, v ktorej sa varili.
  8. Cestoviny dajte na panvicu s karfiolovou omáčkou a premiešajte. V prípade potreby zrieďte vodou z cestovín.
  9. Cestoviny podávajte s posýpkou z chleba, karfiolových listov a cesnaku.

Posýpka z karfiolových listov a chleba je podľa Jamieho skvelá aj v šalátoch, polievkach a prívarkoch, ktorým dodáva príjemnú textúru a chuť. Namiesto karfiolovej omáčky môžete rovnakým spôsobom pripraviť aj iné druhy zeleniny, napríklad oranžovú omáčku z mrkvy a tekvice alebo zelenú z brokolice.

Zdroj: Info.sk, TM, jamieoliver.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

VČERA - 21:49Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

VČERA - 20:44Zaujímavosti

Vlasy len tak rýchlo nedorastú – o to viac zamrzí, ak sa o ne nekvalitne postará údajný profesionál. Tieto znaky vám pomôžu rozoznať nekvalitnú kaderníčku.

V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky

V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky

VČERA - 19:28Zaujímavosti

Nebezpečnú látku našli v produktoch viacerých známych značiek.

Kalatea skrášli každý interiér: 5 tipov, ako ju úspešne pestovať

Kalatea skrášli každý interiér: 5 tipov, ako ju úspešne pestovať

VČERA - 18:55Zaujímavosti

Ak chcete, aby vám táto krásna rastlina prežila, musíte sa o ňu vedieť správne starať.

Tento predmet v domácnosti je špinavší ako záchod, málokto ho však čistí

Tento predmet v domácnosti je špinavší ako záchod, málokto ho však čistí

21:08 26.03.2024Zaujímavosti

Nastal čas na očistu. Darujte tomuto predmetu konečne opateru, ktorú si zaslúži.