Listy karfiolu do koša nepatria! Jamie Oliver radí, ako ich využiť
- 18:27 01.09.2020
- Londýn
Šéfkuchár Jamie Oliver upozorňuje, aby ste listy karfiolu nevyhadzovali.
Karfiol je až prekvapivo všestranná zelenina, ktorá sa dá pripravovať na pare, variť, opražiť či obaliť a vyprážať. Hodí sa do šalátov a môžete ho konzumovať aj samostatne. Pri príprave karfiolu obvykle odstránime listy a pokračujeme s prípravou hlávky. Podľa Jamieho Olivera je to však veľká chyba.
Aj listy a stopky karfiolu sú jedlé a je škoda sa pripraviť o ich chuť a výživné látky. Podľa Jamieho sa odrezky zo zeleniny dajú využiť pri príprave cestovín či kari. Na sociálnej sieti sa podelil o recept, v ktorom využíva aj odrezky, ktoré by bežne putovali do koša.
Cestoviny s karfiolovo-syrovou omáčkou
Na 4 porcie budete potrebovať:
- 100 g staršieho kváskového chleba
- Dva strúčiky cesnaku
- ½ hlavy karfiolu s listami (400 g)
- Olivový olej
- Jedna cibuľa
- 400 ml polotučného mlieka
- 300 g špagiet
- 70 g syra Čedar
Postup:
- Vo food processore či mixéri na jemno nasekajte starý chlieb, očistený cesnak a listy karfiolu s polkou lyžice oleja.
- Zmes následne dajte na nepriľnavú panvicu, opekajte 15 minút na miernom stupni do zlatista. Dávajte si pozor, aby ste zmes nepripálili a potom ju odložte.
- Na jemno nakrájajte očistenú cibuľu a karfiol aj so stopkami.
- Na panvicu dajte mlieko a nakrájanú zeleninu. Nechajte zovrieť a potom znížte teplotu, zakryte pokrievkou a nechajte variť.
- Uvarte si cestoviny podľa návodu na obale.
- Uvarenú zeleninu rozmixujte spolu s nastrúhaným čedarom a pridajte soľ a korenie a vráťte na panvicu.
- Cestoviny sceďte, no nechajte si pohár vody, v ktorej sa varili.
- Cestoviny dajte na panvicu s karfiolovou omáčkou a premiešajte. V prípade potreby zrieďte vodou z cestovín.
- Cestoviny podávajte s posýpkou z chleba, karfiolových listov a cesnaku.
Posýpka z karfiolových listov a chleba je podľa Jamieho skvelá aj v šalátoch, polievkach a prívarkoch, ktorým dodáva príjemnú textúru a chuť. Namiesto karfiolovej omáčky môžete rovnakým spôsobom pripraviť aj iné druhy zeleniny, napríklad oranžovú omáčku z mrkvy a tekvice alebo zelenú z brokolice.
Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd
Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.
Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve
Vlasy len tak rýchlo nedorastú – o to viac zamrzí, ak sa o ne nekvalitne postará údajný profesionál. Tieto znaky vám pomôžu rozoznať nekvalitnú kaderníčku.
V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky
Nebezpečnú látku našli v produktoch viacerých známych značiek.
Kalatea skrášli každý interiér: 5 tipov, ako ju úspešne pestovať
Ak chcete, aby vám táto krásna rastlina prežila, musíte sa o ňu vedieť správne starať.
Tento predmet v domácnosti je špinavší ako záchod, málokto ho však čistí
Nastal čas na očistu. Darujte tomuto predmetu konečne opateru, ktorú si zaslúži.