• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

V tomto poradí sa najčastejšie objavujú príznaky koronavírusu

  • 19:32 19.08.2020
  • Los Angeles
V tomto poradí sa najčastejšie objavujú príznaky koronavírusu

Nová klasifikácia symptomatických prejavov a ich poradia počas nákazy by mohla pomôcť pri rýchlejšej diagnostike ochorenia u pacientov.

Jednou z najväčších výziev, aké si pre nás pandémia ochorenia Covid-19 pripravila, je správne a včasne identifikovať nakazených a izolovať ich tak, aby ďalej nešírili ochorenie. Splniť tento cieľ pomáhajú aj testy, ktorými disponujú krajiny na celom svete. Tie však podľa vedcov z Univerzity v Južnej Kalifornii (USC) nie sú dostatočne rýchle, a teda ani efektívne pri zabraňovaní vzniku lokálnych ohnísk nákazy.

Podľa mnohých by pri identifikovaní ochorenia bolo nápomocné, ak by lekári aj široká verejnosť boli oboznámení s poradím, v akom sa príznaky Covid-19 najčastejšie dostavujú. Nielen to sa podarilo zistiť tímu z USC.

Vedci analyzovali údaje z 55.924 prípadov ochorenia COVID-19, ktoré poskytuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Čína. Tie pochádzajú z obdobia medzi 16. až 24. februárom 2020. K tomu ešte pridali 1.100 ďalších prípadov z Číny z 11. decembra 2019 až 29. januára 2020. Svoju pozornosť pritom sústredili na ľahko pozorovateľné alebo objektívne príznaky. Vynechali teda napríklad neurologické následky, ako je strata čuchu.

Zistenie bolo publikované na stránkach prestížneho žurnálu Frontiers in Public Health:

„U osoby, ktorá sa nakazí ochorením Covid-19, sa najpravdepodobnejšie vyskytnú príznaky v tomto poradí: horúčka, kašeľ, nevoľnosť/zvracanie, a potom hnačka. Najmenej pravdepodobný je postup začínajúci hnačkou a nevoľnosťou/zvracaním, nasleduje kašeľ a napokon horúčka.“

Ako rozlíšiť koronavírus od chrípky

Keďže chrípková sezóna je na obzore, môžeme počítať s tým, že k pandémii koronavírusu sa pridruží aj chrípka, ktorá je síce vo viacerých prípadoch takisto smrteľná, no dá sa proti nej aspoň zaočkovať. Keďže sa dá očakávať, že vírusových ochorení bude pribúdať, je dôležité poznať rozdiel medzi nimi.

Vedci preto porovnali poradie príznakov pri Covid-19 s 2500 prípadmi chrípky zaznamenanými v Spojených štátoch a Európe za roky 1994 až 1998 a dvomi známymi koronavírusovými ochoreniami – MERS a SARS.

Hlavný rozdiel medzi chrípkou a koronavírusovými ochoreniami je ich začiatok. Zatiaľ čo bežná chrípka obyčajne prepukne kašľom, pri koronavíruse sa ako prvotný príznak častejšie vyskytuje vysoká teplota.

Medzi SARS a MERS a Covid-19 spočíva najväčší rozdiel v načasovaní a samotných príznakoch, ktoré sa prejavujú v oblasti vrchného a spodného tráviaceho traktu. „Toto poradie je obzvlášť dôležité pri súbežne prebiehajúcich cykloch ochorení, ako je chrípka, ktorá sa vyskytuje v rovnakom čase ako Covid-19,“ zdôraznil vo vyhlásení Peter Kuhn z USC.

Keďže prvá v poradí sa pri Covid-19 zvyčajne vyskytuje vysoká telesná teplota, Američania majú za to, že pri postupnom uvoľňovaní opatrení by sa pri vstupe do verejných objektov mala preventívne merať teplota ľudí.

Odborníci ďalej vyzývajú lekárskych kolegov, aby pri zaznamenaných prípadoch koronavírusu venovali čas aj pozorovaniu priebehu príznakov a poradiu, v akom sa u pacienta dostavia. Ako totiž zistili, tento postup stále nie je bežnou lekárskou praxou.

Zdroj: Info.sk, DP, frontiersin.org, iflscience.com, sciencedaily.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.