• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Staré banány nevyhadzujte! Pripravte si banánové katsu kari

  • 7:20 15.08.2020
  • Bratislava
Staré banány nevyhadzujte! Pripravte si banánové katsu kari

Prezreté banány nemusíte hádzať do koša. Spravte si z nich radšej lahodnú kari omáčku.

Banány často zbytočne končia v koši len preto, že majú priveľa bodiek, alebo sú už viac hnedé ako žlté. Mnohí ľudia nemajú radi zrelé mäkké banány a preto ich radšej po istej dobe vyhadzujú. No aj hnedé banány majú čo ponúknuť. Sú sladké a plné energie a hodia sa do viacerých receptov.

Ak vám nechutia mäkké banány, viete ich zužitkovať v iných pokrmoch, či už v banánovom chlebe, jamajskom džeme alebo dokonca japonskom kari.

Banánové katsu kari s vyprážaným karfiolom

Foto: Slawomir Fajer/Shutterstock.com

Hnedé banány dodajú katsu omáčke sladkosť, vďaka čomu je omnoho príjemnejšia a chutnejšia. V tomto recepte si ju pripravíte ku vyprážanému karfiolu, ale táto omáčka sa hodí aj ku mäsu, zelenine či tofu. Experimentujte s tým, čo máte k dispozícii.

Príprava: 15 min

Doba varenia: 30 min

Ingrediencie pre dve osoby:

  • 1 cibuľa, ošúpaná a nakrájaná na kocky
  • 1 strúčik cesnaku, olúpaný a jemne nasekaný
  • Olej na vyprážanie
  • 1 lyžička mletej kurkumy
  • 1 lyžica kari korenia
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 polievková lyžica kečupu
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 zelené jablko, nakrájané na kocky
  • 1 hnedý banán, jemne nakrájaný na plátky
  • 1 malý karfiol
  • 30 g múky
  • 1 vajce, rozšľahané
  • 150g strúhanky

Príloha

  • ryža
  • 1 jarná cibuľka, nakrájaná na plátky
  • sezamové semienka

Na prípravu kari omáčky opražte cibuľu a cesnak v oleji na tri minúty, pridajte kurkumu a kari, potom pražte dve minúty a občas miešajte. Pridajte vývar, kečup, sójovú omáčku, jablko a banán. Varte 15 minút, potom zmiešajte a ochuťte.

Z karfiolu odstráňte listy a odrežte plátky zo stredu karfiolu, aby ste vytvorili dva steaky s hrúbkou 2 cm. Vyberte niekoľko malých listov a zvyšok vrátane karfiolu vráťte do chladničky na ďalšie jedlo.

Do troch mís si dajte múku, rozšľahané vajíčko a strúhanku. Každý steak z karfiolu obaľte najprv v múke, potom vo vajci a nakoniec v strúhanke.

Na panvici zohrejte olej a vyprážajte karfiol z každej strany do zlatova.

Medzitým uvarte vo vode alebo na pare karfiolové listy po dobu štyroch minút, kým nezmäknú. Vyprážaný karfiol podávajte s ryžou, polejte ho kari omáčkou a posypte nakrájanou jarnou cibuľkou a sezamovými semienkami. K tomu podávajte dusené karfiolové listy.

Poznámka: Ak vám ostalo vajíčko, múka a strúhanka, zmiešajte ich pripravte si omeletu, ktorá ku kari.

Zdroj: Info.sk, TM, theguardian.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

VČERA - 21:49Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

VČERA - 20:44Zaujímavosti

Vlasy len tak rýchlo nedorastú – o to viac zamrzí, ak sa o ne nekvalitne postará údajný profesionál. Tieto znaky vám pomôžu rozoznať nekvalitnú kaderníčku.

V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky

V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky

VČERA - 19:28Zaujímavosti

Nebezpečnú látku našli v produktoch viacerých známych značiek.

Kalatea skrášli každý interiér: 5 tipov, ako ju úspešne pestovať

Kalatea skrášli každý interiér: 5 tipov, ako ju úspešne pestovať

VČERA - 18:55Zaujímavosti

Ak chcete, aby vám táto krásna rastlina prežila, musíte sa o ňu vedieť správne starať.

Tento predmet v domácnosti je špinavší ako záchod, málokto ho však čistí

Tento predmet v domácnosti je špinavší ako záchod, málokto ho však čistí

21:08 26.03.2024Zaujímavosti

Nastal čas na očistu. Darujte tomuto predmetu konečne opateru, ktorú si zaslúži.