Staré banány nevyhadzujte! Pripravte si banánové katsu kari
- 7:20 15.08.2020
- Bratislava

Prezreté banány nemusíte hádzať do koša. Spravte si z nich radšej lahodnú kari omáčku.
Banány často zbytočne končia v koši len preto, že majú priveľa bodiek, alebo sú už viac hnedé ako žlté. Mnohí ľudia nemajú radi zrelé mäkké banány a preto ich radšej po istej dobe vyhadzujú. No aj hnedé banány majú čo ponúknuť. Sú sladké a plné energie a hodia sa do viacerých receptov.
Ak vám nechutia mäkké banány, viete ich zužitkovať v iných pokrmoch, či už v banánovom chlebe, jamajskom džeme alebo dokonca japonskom kari.
Banánové katsu kari s vyprážaným karfiolom
Foto: Slawomir Fajer/Shutterstock.com
Hnedé banány dodajú katsu omáčke sladkosť, vďaka čomu je omnoho príjemnejšia a chutnejšia. V tomto recepte si ju pripravíte ku vyprážanému karfiolu, ale táto omáčka sa hodí aj ku mäsu, zelenine či tofu. Experimentujte s tým, čo máte k dispozícii.
Príprava: 15 min
Doba varenia: 30 min
Ingrediencie pre dve osoby:
- 1 cibuľa, ošúpaná a nakrájaná na kocky
- 1 strúčik cesnaku, olúpaný a jemne nasekaný
- Olej na vyprážanie
- 1 lyžička mletej kurkumy
- 1 lyžica kari korenia
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 polievková lyžica kečupu
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 zelené jablko, nakrájané na kocky
- 1 hnedý banán, jemne nakrájaný na plátky
- 1 malý karfiol
- 30 g múky
- 1 vajce, rozšľahané
- 150g strúhanky
Príloha
- ryža
- 1 jarná cibuľka, nakrájaná na plátky
- sezamové semienka
Na prípravu kari omáčky opražte cibuľu a cesnak v oleji na tri minúty, pridajte kurkumu a kari, potom pražte dve minúty a občas miešajte. Pridajte vývar, kečup, sójovú omáčku, jablko a banán. Varte 15 minút, potom zmiešajte a ochuťte.
Z karfiolu odstráňte listy a odrežte plátky zo stredu karfiolu, aby ste vytvorili dva steaky s hrúbkou 2 cm. Vyberte niekoľko malých listov a zvyšok vrátane karfiolu vráťte do chladničky na ďalšie jedlo.
Do troch mís si dajte múku, rozšľahané vajíčko a strúhanku. Každý steak z karfiolu obaľte najprv v múke, potom vo vajci a nakoniec v strúhanke.
Na panvici zohrejte olej a vyprážajte karfiol z každej strany do zlatova.
Medzitým uvarte vo vode alebo na pare karfiolové listy po dobu štyroch minút, kým nezmäknú. Vyprážaný karfiol podávajte s ryžou, polejte ho kari omáčkou a posypte nakrájanou jarnou cibuľkou a sezamovými semienkami. K tomu podávajte dusené karfiolové listy.
Poznámka: Ak vám ostalo vajíčko, múka a strúhanka, zmiešajte ich pripravte si omeletu, ktorá ku kari.

Úrady varujú používateľov Gmail: Takto vám môžu ukradnúť účet
Podobnému útoku čelil aj Úrad geodézie, kartografie a katastra SR.

Toto sa deje v krematóriu: Vedúci ukázal autentické zábery
Vedúci krematória odpovedal na najpálčivejšie otázky ohľadne kremácie.

Dubajská čokoláda v testoch dopadla katastrofálne. Našli v nej plesne, baktérie a alergény
Laboratórne výsledky potvrdili v dubajskej čokoláde toxickú pleseň.

Zlý spánok má prekvapivú súvislosť s konšpiráciami
Nekvalitný spánok môže vyvolať špecifickú zmenu osobnosti.

LUX Film 2025: Najlepšie európske filmy prichádzajú do Žiliny
Filmové dni LUX 2025 ponúknu päticu filmov nominovaných na Cenu publika LUX.