• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

V dvoch okresoch sa na rodinných oslavách nakazilo 22 ľudí

  • 11:51 14.08.2020
  • Trenčín
V dvoch okresoch sa na rodinných oslavách nakazilo 22 ľudí

Hygienici zatiaľ nepoznajú priamy zdroj nákazy oslávencov.

V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) pribudlo vo štvrtok (13. 8.) 23 pozitívnych testov na nový koronavírus. Zhodne po 11 prípadov bolo v okresoch Nové Mesto nad Váhom a Trenčín, jeden prípad pribudol v Považskobystrickom okrese.

Ako informovala trenčianska regionálna hygienička Ľudmila Bučková, všetci pozitívne testovaní v okresoch Trenčín a Nové Mesto nad Váhom boli účastníkmi rodinných osláv. „Ide o prípady, kde priamo zdroj nákazy ešte nepoznáme, ale poznáme miesto. Časť účastníkov jednej akcie bola aj na druhej oslave. V jednom prípade išlo o oslavu 50-ky, v druhom o bližšie nešpecifikovanú oslavu,“ priblížila Bučková.

Ako dodala, vo všetkých prípadoch išlo o vo štvrtok odhalené nákazy, v piatok Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne aktívne dohľadáva všetky kontakty s osobami, ktoré musia následne otestovať. Starostov oboch obcí, kde sa oslavy konali, už hygienici informovali, robia potrebné opatrenia.

Keďže traja pozitívne testovaní sú zamestnancami rovnakej prevádzky s asi 30 pracovníkmi, všetkým sme nariadili karanténu, teda prakticky uzavretie prevádzky,“ doplnila hygienička.

Zdôraznila, že na rodinných oslavách sú ich účastníci bez akýchkoľvek zábran a nedodržiavajú „omieľané“ ROR – rúška, odstup, ruky. „Odstup je na oslavách ťažko dodržať, no minimálne tie rúška by mali byť aj na takýchto akciách,“ uzavrela Bučková s tým, že väčšina prípadov je bezpríznaková.

Epidemiológovia odporúčajú zvážiť organizovanie veľkých rodinných osláv

Epidemiológovia v súvislosti so štvrtkovými (13. 8.) 62 potvrdenými prípadmi nákazy novým koronavírusom ľuďom odporúčajú zvážiť organizovanie veľkých rodinných osláv a návštev, na ktorých sa zíde väčší počet ľudí aj z rôznych oblastí Slovenska alebo zo zahraničia.

„Upozorňujeme, že tieto príležitosti predstavujú vhodné podmienky na šírenie nového koronavírusu – nakazení môžu byť bez príznakov ochorenia, ale infekční, ľudia sú v blízkom kontakte, často aj v uzavretých priestoroch s nedostatočným vetraním,“ uviedol Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na sociálnej sieti. Epidemiológovia pripomínajú, že súčasný výskyt ochorenia COVID-19 si vyžaduje dôsledné dodržiavanie nariadených a odporúčaných opatrení ÚVZ SR a príslušných regionálnych úradov verejného zdravotníctva a prijímanie vybraných opatrení na lokálnej úrovni. Ich rešpektovanie má prispieť k zamedzeniu šírenia COVID-19 na Slovensku.

V aktuálnej situácii epidemiológovia odporúčajú aj zvážiť nevyhnutnosť cestovania do zahraničia a pripomínajú povinnosť sa pri návrate z tzv. rizikovej krajiny hlásiť telefonicky alebo elektronicky na miestne príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva v SR. Možno sa prihlásiť napríklad vyplnením formuláru na stránke korona.gov.sk.

Ak sa u osôb po návrate zo zahraničia, bez ohľadu na to, z ktorej krajiny prišli, prejavia príznaky respiračného ochorenia, je potrebné telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára a oboznámiť ho s cestovateľskou anamnézou. Lekár následne určí ďalší postup diagnostiky a liečby. To isté platí aj pre osoby, u ktorých sa objavia príznaky respiračného ochorenia a vedia, že boli v kontakte s osobou, ktorá prišla zo zahraničia.

Výskyt ochorenia monitorujú regionálne úrady verejného zdravotníctva v súčinnosti so samosprávami či dotknutými inštitúciami a prijímajú protiepidemické opatrenia. „Naďalej pokračujú v aktívnom dohľadávaní kontaktov potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, čo znamená, že počet potvrdených prípadov môže narásť,“ uviedol ÚVZ SR.

Najviac pozitívne testovaných vo štvrtok (13. 8.) zaznamenali v okresoch Trenčín (11), Nové Mesto nad Váhom (11) a v bratislavských okresoch (10).

ÚVZ SR uviedol, že v územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne, ktorá zahŕňa okresy Trenčín a Nové Mesto nad Váhom, ide zväčša o výskyt ochorení v súvislosti s dvoma rodinnými oslavami, pričom niektoré osoby sa zúčastnili na oboch udalostiach. Epidemiológovia zabezpečujú všetky potrebné protiepidemické opatrenia, pokračujú v epidemiologickom vyšetrovaní, úzkym kontaktom nariaďujú izoláciu a testovanie na ochorenie COVID-19. V prípade Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave sa aktuálne vykonáva epidemiologické vyšetrovanie.

Štyri potvrdené prípady sa vyskytli v Dunajskej Strede. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Dunajskej Strede zaznamenal importy ochorenia zo zahraničia. Ide o členov spoločnej domácnosti, ktorí sú v izolácii. Rovnako aj v územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre, kde sa potvrdili tri prípady ochorení, ide zväčša o importy zo zahraničia. Jeden prípad je úzky kontakt už potvrdeného prípadu ochorenia COVID-19. Tri nové potvrdené prípady ochorenia COVID-19 v územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave sú v epidemiologickej súvislosti s pozitívnou osobou v okrese Vranov nad Topľou. V okrese Vranov nad Topľou pribudli tri nové prípady ochorenia COVID-19, ktoré sú v epidemiologickej súvislosti s doteraz potvrdenými prípadmi. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Košiciach eviduje sporadické prípady ochorenia COVID-19, epidemiologické vyšetrovanie stále pokračuje.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.