• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Jedným zo symbolov protestov v Bielorusku sú ženy

  • 20:22 13.08.2020
  • Minsk
Jedným zo symbolov protestov v Bielorusku sú ženy

Jedným z hlavných symbolov pouličných protestov, ktoré v Bielorusku vypukli po nedávnych prezidentských voľbách, sa stali ženy. V posledných dňoch vytvárajú pozdĺž ciest v mnohých mestách živé reťaze, alebo sa schádzajú počas dňa na pokojných pochodoch.

Bieloruský novinár Franak Viačorka na svojom konte na sociálnej sieti Twitter uviedol, že pochody bieloruských žien sú „jednou z najzaujímavejších a najsilnejších foriem prebiehajúcich protestov“.

Vo štvrtok sa skupina žien zišla v centre Minska, držiac v rukách plagáty s nápisom „Môj hlas je tichý, ale to neznamená, že budem ticho“.

Podľa záberov, ktoré možno nájsť na sociálnych sieťach, sa k pochodom žien často pripoja aj muži, alebo ich účastníčky obdarujú kvetmi.

Ženský triumvirát dominoval aj predvolebnej kampani, keď najväčšiu rivalku staronového bieloruského prezidenta Sviatlanu Cichanovskú podporili šéfka kampane exbankára Viktara Babaryku, ktorého Ústredná volebná komisia odmietla zaregistrovať ako kandidáta, a manželka rovnako odmietnutého Valeryja Capkalu.

Veranika Capkalová v obave o svoju bezpečnosť krátko pred dňom konania volieb nasledovala svojho manžela a deti do Ruska, kam sa uchýlili.

Cichanovská zasa v povolebnú noc odišla z Bieloruska do Litvy, kde už dávnejšie boli jej deti. V Bielorusku tak zo spomínanej trojice zostala už len šéfka bývalého Babarykovho volebného štábu Maryja Kalesnikavová.

Tá v rozhovore zverejnenom vo štvrtok uviedla, že nemá obavy o svoju bezpečnosť, keďže bola blízkou spolupracovníčkou Babaryku i jeho syna, ktorí sú od júna vo vyšetrovacej väzbe a „nikto nevie, čo sa s nimi deje“.

Dodala, že zadržanie Babarykovcov jej nebráni pokračovať v práci, ktorú spolu začali.

Uviedla, že „Sviatlana a Veranika odišli a ja podporujem ich rozhodnutie“. Súčasne zdôraznila, že cíti veľkú zodpovednosť za to, čo sa teraz deje a je odhodlaná pokračovať najmä v pomoci osobám zadržaným počas protestov. Ochranku však nemá. „Jediná vec je, že sa snažím nebyť tam, kde je veľa ľudí, pretože keď ma vidia, reagujú príliš búrlivo a emocionálne, čo im samým môže ublížiť,“ vysvetlila.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Izrael podnikol útok na Irán

Izrael podnikol útok na Irán

DNES - 6:02Zahraničné

Izrael v noci zaútočil na Irán.

Tusk: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine

Tusk: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine

VČERA - 21:33Zahraničné

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

VČERA - 19:23Zahraničné

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť.

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

VČERA - 18:54Zahraničné

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 podporuje súčasného podpredsedu exekutívy EÚ Maroša Šefčoviča.

Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky

Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky

VČERA - 17:15Zahraničné

Kremeľ odsúdil rozhodnutie francúzskych úradov skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.