• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Voňavý majorán a jeho využitie v kuchyni

  • 18:30 15.08.2020
  • Bratislava
Voňavý majorán a jeho využitie v kuchyni

Jemná citrusová chuť majoránu z neho robí chutnú a užitočnú ingredienciu. Okrem toho poskytuje niekoľko zdravotných benefitov.

Majorán je bylina, ktorá sa vo veľkom využíva najmä v stredomorskej kuchyni. Jeho účinky na zdravie sú dlhodobo cenené aj v prírodnej medicíne a okrem toho poskytuje množstvo spôsobov, ako ozvláštniť takmer každé jedlo.

Majorán sa chuťou a stavbou podobá na oregano, má však jemnejšiu chuť. Do jedál sa pridávajú jeho čerstvé alebo vysušené lístky. Dá sa z neho pripraviť aj čaj alebo výťažok.

Účinky na zdravie

Foto: Mira Drozdowski/Shutterstock.com

  • Antioxidačné a protizápalové účinky

V majoráne sa nachádza množstvo antioxidantov, ktoré chránia zdravé bunky pred poškodením uvoľnenými radikálmi. Jednou z nich je aj karvakrol, ktorý tiež pomáha zmierniť zápal v tele.

  • Bojuje proti mikróbom

Účinky majoránu sa preukázali aj v boji proti mikróbom. Zriedený majoránový esenciálny olej sa napríklad aplikuje na miesto na pokožke, ktoré bolo zasiahnuté hubovými infekciami. Liečiť ich pomáhajú aj vitamínové doplnky s obsahom majoránu.

Majorán sa okrem toho používa ako prírodný pesticíd.

  • Pomáha pri ťažkostiach s trávením

Majorán sa oddávna používa ako prvá pomoc pri otrave jedlom a žalúdočných vredoch. Dokáže totiž zničiť baktériu Clostridium perfringens, ktorá sa podieľa na vzniku tráviacich ťažkostí.

  • Reguluje menštruačný cyklus a hormóny

Majorán stimuluje bezproblémový chod menštruačného cyklu, takže vie pomôcť ženám s nepravidelnou menštruáciou alebo inými s tým súvisiacimi problémami. Dokáže tiež obnoviť narušenú hormonálnu rovnováhu.

Bylinka sa vám zíde aj pri liečbe polycystických vaječníkov, vtedy sa najviac oplatí piť majoránový čaj.

O čom treba vedieť

Foto: 5PH/Shutterstock.com

Tak, ako aj pri iných bylinkách, aj majorán so sebou prináša niekoľko vedľajších účinkov, na ktoré by mali pamätať najmä tri skupiny ľudí.

Tehotné a dojčiace ženy by sa mali vyhnúť užívaniu doplnkov s obsahom majoránu, pretože by mohol negatívne ovplyvniť ich hormóny a menštruáciu.

Majorán okrem toho podporuje zrážanlivosť krvi, na čo by si mali dať pozor najmä ľudia užívajúci lieky na riedenie krvi.

Do tretice by si na majorán mali dať pozor ľudia, ktorí užívajú niektoré lieky na cukrovku. V kombinácii s nimi by totiž bylina mohla spôsobiť príliš veľký pokles cukru v krvi.

Ako ho využiť v kuchyni

Majorán sa zvyčajne pridáva na dochutenie receptov, no môžete ho pridať napríklad aj priamo do oleja. Stačí, keď zmiešate 1 polievkovú lyžicu (15 mililitrov) rastlinného oleja s 1 polievkovou lyžicou (1 gram) čerstvého alebo sušeného majoránu. Takýto olej môžete použiť pri príprave mäsa aj zeleniny.

Ak máte doma kúsok syrárskej plachty alebo podobnej priepustnej látky, môžete do nej zabaliť pár vetvičiek majoránu a pri varení ich ponoriť do polievky.

Sušený majorán sa skvele hodí na dochutenie omáčok, mäsa a zeleniny, a pridať ho môžete aj na pizzu a do jedál s paradajkovým základom. Ak pri varení používate čerstvý majorán, pridajte ho do jedla až v závere procesu, aby si zachoval chuť.

Dá sa pestovať v našich podmienkach?

Foto: Asya Nurullina/Shutterstock.com

Majorán síce nepatrí medzi náročné rastliny, no dariť sa mu nebude všade. Sadí sa asi 6-8 týždňov po prvých mrazoch v roku, pričom sa oň najprv treba starať doma. Semiačka sa sadia tesne pod vrchnú vrstvu pôdy a v teplom prostredí zaklíčia do 10 dní od zasadenia.

Majorán možno presadiť do záhrady až po uplynutí mrazivých nocí. Je dôležité, aby rastliny mali medzi sebou dostatočný rozostup, pretože neznesú vlhké prostredie. Pôda im pritom nerobí problémy a poradia si v akomkoľvek type.

Pri polievaní je dôležité, aby ste rastlinu nepreliali. So zberom sa začína asi 5-6 týždňov po presadení do exteriéru, keď rastlina dosahuje výšku aspoň 8 centimetrov. Najlepšiu chuť získate, keď majorán nazbierate ešte pred zakvitnutím.

Zdroj: Info.sk, DP, healthline.com, masterclass.com, planetnatural.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.