• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Varovné signály prichádzajúceho pôrodu, o ktorých ste ešte nepočuli

  • 18:33 11.08.2020
  • Svet
Varovné signály prichádzajúceho pôrodu, o ktorých ste ešte nepočuli

Pôrod sa nedostaví vždy až po uvoľnení plodovej vody či kontrakciách. Týchto 10 neštandardných príznakov ho takisto vie včas odhaliť.

Pôrod je zvyčajne najdôležitejšia vec, ktorá okupuje myseľ mamičiek v treťom trimestri. U niektorých sa dieťatko na svet ohlási za sprievodu výrazných príznakov, inde sa zas ozýva miernejšie.

Za najčastejšie prvotné signály pôrodu možno považovať bolesť chrbta, kontrakcie, hnačku aj vracanie, no zďaleka nie sú jediné. Spoliehať sa netreba ani na prasknutie plodovej vody, ktoré sa podľa štatistík dostavuje len u asi 15 percent rodičiek.

Týchto 10 menej častých príznakov vám pomôže odhaliť prichádzajúci pôrod:

  • 1. Bolesť spodnej časti chrbta

V prvotných štádiách pôrodu sa ženy bežne stretávajú s bolesťou chrbta. Tá začína mierne, no postupne prechádza až do neznesiteľnej intenzity.

Poloha bábätka v maternici rozhoduje o tom, aký veľký tlak bude vyvíjať na kostrč – od toho aj závisí sila bolesti chrbta pred pôrodom.

  • 2. Časté chodenie na záchod

Ženy pred pôrodom sa môžu stretnúť aj s nutkavou potrebou močiť, ktorá útočí každých pár minút. Pravdepodobne je to spôsobené tlačením hlavičky dieťatka na steny panvy, a teda aj stlačenie močového mechúra.

  • 3. Náhla potreba upratovania

Ak sa v jeden deň prebudíte s náhlou potrebou doma upratať, začnite chystať veci do nemocnice! Nerobíme si srandu, ide o skutočné nutkanie, ktoré je známe aj v ríši zvierat ako „hniezdenie“. Žena krátko pred pôrodom jednoducho chce, aby dieťatko prišlo na svet v čistom a upratanom prostredí, hoci si to vôbec nemusí uvedomovať.

  • 4. Pocit ťažkosti v oblasti panvy

U niektorých rodiacich žien dochádza k opuchnutiu vulvy, u iných dokonca k opuchnutiu žíl v oblasti konečníka a pošvy. Tieto javy vznikajú pri zvýšení hmotnosti dieťaťa a množstva tekutín a pri vplyve rôznych hormónov a zvýšeného objemu krvi.

  • 5. Alebo naopak – ľahkosť

Ženy pred pôrodom najčastejšie pociťujú ťažkosť v oblasti panvy, no stretnúť sa môžete aj s opačným javom.

Keď je dieťa pripravené prísť na svet, všímajte si zmeny na brušku. Napriek očakávaniam môže vyzerať menšie ako bolo doteraz.

  • 6. Pocit, že sa niečo stane

Pôrod často nie je len o fyzických signáloch, ale aj o ženskej intuícii. Niektorým ženám sa o pôrode pred jeho začiatkom sníva, iné sa v ten deň boja vyjsť z domu, lebo cítia, že nastane zmena.

Ak sa vám krátko pred termínom nechce vychádzať z domácnosti, nenúťte sa, a preventívne sa pripravte na odchod do nemocnice.

  • 7. Bolesť krčka maternice

Je ťažké opísať bolesť krčka maternice pred pôrodom, ale prirovnať by sme ju mohli k pocitu pri gynekologickom vyšetrení. Poznať ju môžete, aj ak ste si niekedy zatlačili tampón príliš ďaleko do pošvy.

V momente, keď zacítite zmeny v oblasti krčka, telo sa pravdepodobne pripravuje na prichádzajúci pôrod. Krčok vtedy zjemnie a rozšíri sa.

  • 8. „Falošné“ pôrodné bolesti

Braxton-Hicksove kontrakcie, alebo „falošné“ či „nepravé“ kontrakcie, sa prejavujú striedaním kontrakcií a uvoľnenia panvových svalov. Na rozdiel od normálnych kontrakcií vždy neznamenajú, že pôrod už začal, no rozhodne netreba dlho čakať.

  • 9. Časté prebúdzanie

Pár dní pred pôrodom sa vám môže horšie spávať a pravdepodobne sa budete častejšie budiť. Častá je aj nadmerná fyzická citlivosť a pozornejšie vnímanie signálov, ktoré vydáva telo.

  • 10. Hlien

Pred pôrodom si na vnútornej strane nohavičiek môžete nájsť hlienovitú tekutinu. Tá vytiekla z krčka maternice, kde doteraz chránila dieťatko pred infekciami. Ak tento hlien vytečie, znamená to, že krčok sa pomaly otvára a dieťa sa pýta na svet. K úniku hlienu môže dôjsť aj 2 týždne pred samotným pôrodom.

Zdroj: Info.sk, DP, mirror.co.uk, kidspot.com.au, webmd.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.