• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Príznaky tohto ochorenia sa pred príchodom búrky zvyknú zhoršovať

  • 7:22 16.08.2020
  • Melbourne
Príznaky tohto ochorenia sa pred príchodom búrky zvyknú zhoršovať

Ročne má na svedomí stovky životov a jeho príznaky môžu predstavovať smrteľné riziko. Toto ochorenie pred búrkou netreba podceniť.

Ticho pred búrkou môže pre niektorých byť až smrteľné. Už dlho vieme, že náhle zmeny počasia a zloženia vzduchu pred búrkou podporujú vznik astmatických záchvatov, no búrka môže mať na svedomí aj zhoršené prejavy ďalších ochorení.

Podľa štúdie publikovanej v časopise JAMA Internal Medicine sa lekári v nemocniciach častejšie stretávajú s astmatickými pacientmi niekoľko dní pred príchodom búrky. Podľa učencov z Harvardu môže ísť o takzvanú „búrkovú astmu“, ktorá si ročne vyžiada stovky životov.

Pomocou zbierky údajov o búrkach a atmosférickom tlaku z americkej Národnej oceánskej a atmosférickej vládnej agentúry (NOAA) a záznamov o hospitalizácii a úmrtiach amerických pacientov vo veku 65 a viac rokov v súvislosti s dýchacími ťažkosťami vedci hľadali spojenie medzi počasím a zdravím.

Prišlo sa na to, že pred príchodom búrky značne stúpa teplota prostredia a koncentrácia drobných častíc vo vzduchu. Hladiny týchto ukazovateľov klesajú v deň búrky a pokračujú v klesaní aj po jej odznení.

Tieto zmeny prostredia zjavne súvisia aj so zdravím – tri dni pred búrkou sa priemerný počet pacientov na pohotovostiach v rokoch 1999 až 2012 zvýšil, a to zvlášť v prípade ľudí s astmou alebo chronickým obštrukčným ochorením pľúc, ktoré sa pri búrkovej astme považujú za smrteľné rizikové faktory.

Peľ a jeho koncentrácia pred búrkou

Predošlé výskumy zamerané na búrkovú astmu považujú za hlavný problém peľ, ktorý by mohol zhoršiť priebeh ochorení dýchacích ciest. Harvard ale pri novej analýze nezaznamenal zvýšený výskyt peľu v ovzduší pred búrkou. Možno teda hovoriť o pele ako o vinníkovi?

„Naša štúdia v žiadnom prípade nevylúčila peľ ako príčinu búrkovej astmy, a je veľmi pravdepodobné, že peľová teória prispieva k astmatickým záchvatom po celom svete,“ uviedol pre populárno-náučný portál IFLScience lekár Christopher Worsham z Harvardovej medicínskej školy.

„Náš výskum sledoval len pacientov Medicare* vo veku nad 65 rokov, a astma a chronické obštrukčné ochorenie pľúc sa u starších ľudí môže prejavovať odlišne ako u mladších, pretože alergie u nich obvykle slabnú,“ dodal Worsham.

(*Medicare – federálne zdravotné poistenie v USA, ktoré sa poskytuje ľuďom vo veku 65 a viac rokov, mladším ľuďom s niektorými ochoreniami a pacientom vyžadujúcim dialýzu alebo transplantáciu obličiek)

Podľa lekára je ďalej dôležité zdôrazniť, že štúdia poskytuje pohľad len na priemerný účinok búrok na zdravie. „Masívne vlny búrkovej astmy, ako bola tá v Melbourne, sú zrejme výsledkom 'dokonalej búrky', pri ktorej dochádza k súhre potrebných podmienok, teda dažďa, vetra, peľu a hustoty zaľudnenia,“ uviedol Worsham.

Búrková astma v Melbourne

V novembri roku 2016 v austrálskom meste Melbourne prvýkrát zaznamenali hromadné úmrtia súvisiace s búrkovou astmou. Tá v dôsledku lejakov a silného vetra rozšírila nánosy peľu, ktoré zaútočili na obyvateľov štátu Viktória a zinkasovali osem obetí na životoch.

To však nie je všetko. Nemocnice museli v tom období povolať do služby každého, kto bol k dispozícii. Pomoci sa totiž dožadovali tisíce ľudí, ktorí sa sťažovali na dýchacie ťažkosti, píše BBC. Austrálski lekári kvôli búrkovej astme vyšetrili viac ako 8.000 ľudí.

Zdroj: Info.sk, DP, jamanetwork.com, iflscience.com, thelancet.com, bbc.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.