• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Aké vysoké je riziko nákazy koronavírusom v hromadnej doprave? Dôležité je sedenie

  • 19:37 06.08.2020
  • Svet
Aké vysoké je riziko nákazy koronavírusom v hromadnej doprave? Dôležité je sedenie

Vedci v novej štúdii otestovali riziká prenosu koronavírusu.

Riziko prenosu koronavírusu vo verejnej doprave do značnej miery závisí od miesta, kde sedíte. K tomuto záveru dospela nová štúdia uverejnená 29. júla v časopise Clinical Infectious Diseases.

Tí, ktorí sú najbližšie k infikovanej osobe majú najvyššie riziko a tí, ktorí sedia ďalej, majú relatívne nízke riziko nákazy. Na zníženie rizika nákazy vedci odporúčajú, aby cestujúci sedeli tak, aby medzi nimi boli aspoň 2 voľné sedadlá a čas cesty by sa mal obmedziť na 3 hodiny.

Riziko nákazy je nízke, ak sa dodržujú pravidlá

Štúdia, ktorá zahŕňala tisíce cestujúcich vo vysokorýchlostných vlakoch v Číne, známych ako G vlaky, zistila, že miera prenosu na cestujúcich v okolí sa pohybovala od 0 do 10%. Tí, ktorí sedeli najbližšie k infikovaným cestujúcim najdlhšie obdobie mali najvyššie riziko nákazy.

V novej štúdii vedci analyzovali informácie od cestujúcich, ktorí cestovali v G vlakoch od polovice decembra 2019 do konca februára 2020. Išlo o obdobie, kedy bolo identifikované ochorenie COVID-19 až po vrchol epidémie v Číne.

Vedci identifikovali viac ako 2 300 cestujúcich známych ako „pacienti 0“, u ktorých nastúpil COVID-19 do 14 dní od ich cesty vlakom. Ďalších viac ako 72 000 cestujúcich sedelo v blízkosti týchto prípadov - do troch radov vedľa a do piatich radov za či pred nimi.

Celkovo sa u 234 zo 72 000 cestujúcich v okolí vyvinula infekcia COVID-19 spojená s jazdou vo vlaku. To znamená, že v priemere bolo riziko infekcie z vlaku asi 0,32%.

Dôležité je rozmiestnenie cestujúcich

Tí, ktorí sedeli priamo pri infikovanej osobe, mali najvyššie riziko nákazy, s priemernou mierou 3,5%.

U tých, ktorí sedeli v rovnakom rade, ale nie nevyhnutne vedľa infikovanej osoby, bolo riziko 1,5%. Štúdia zistila, že je to asi 10-krát viac ako u ľudí, ktorí sedeli iba jeden alebo dva rady za infikovanou osobou.

Na riziko vplývalo aj množstvo času, ktoré osoba cestovala - v priemere sa riziko zvýšilo o 0,15% za každú hodinu, kedy osoba cestovala s infikovaným cestujúcim. U osôb, ktoré sedeli pri infikovanej osobe, sa miera rizika zvýšila každú hodinu o 1,3%.

Keď však infikovaná osoba vystúpila z vlaku, zdá sa, že tí, ktorí sedeli na tom istom sedadle, mali nízke riziko infekcie. Spomedzi 1 342 ľudí, ktorí sedeli na mieste predtým obývanom infikovanou osobou, sa podľa CTV News nakazila iba jedna osoba, čo je iba 0,075%.

Cestovanie by sme mali obmedziť na maximálne 3-hodinové cesty

Vedci dospeli k záveru, že s cieľom zabrániť šíreniu COVID-19 by mali cestujúci sedieť tak, aby medzi nimi boli aspoň 2 voľné sedadlá a čas cesty by sa mal obmedziť na 3 hodiny.

„Naša štúdia ukazuje, že aj keď existuje zvýšené riziko prenosu COVID-19 vo vlakoch, umiestnenie sedadla osoby a čas cesty vo vzťahu k infekčnej osobe môžu mať veľký vplyv na to, či sa ďalej prenáša,“ uviedol vo vyhlásení vedúci štúdie Shengjie Lai, výskumník na University of Southampton vo Veľkej Británii. „Zistenia naznačujú, že počas epidémie COVID-19 je dôležité znížiť hustotu cestujúcich a presadzovať opatrenia osobnej hygieny, používanie pokrývok tváre a prípadne vykonať kontrolu teploty pred nastúpením.“

„Dúfame, že to môže pomôcť informovať orgány na celom svete o opatreniach potrebných na ochranu proti vírusu a následne na zníženie jeho šírenia,“ uviedol spoluautor štúdie Andy Tatem, profesor priestorovej demografie a epidemiológie na University of Southampton.

Ďalšie nedávne štúdie z celého sveta naznačujú, že keď cestujúci nosia rúška a dodržiavajú sociálne dištancovanie, môže verejná doprava predstavovať relatívne nízke riziko infekcie.

Zdroj: Info.sk, TM, academic.oup.com, ctvnews.ca, eurekalert.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.