• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Nový test dokáže odhaliť Alzheimerovu chorobu 20 rokov pred prvými príznakmi

  • 8:25 01.08.2020
  • Svet
Nový test dokáže odhaliť Alzheimerovu chorobu 20 rokov pred prvými príznakmi

Testy dokážu určiť, či sa u človeka vyvinie Alzheimerova choroba aj 20 rokov pred nástupom príznakov.

Nový experimentálny krvný test dokáže s takmer 100% presnosťou zistiť Alzheimerovu chorobu dve desaťročia pred nástupom symptómov. Vedci identifikovali proteín, ktorý poškodzuje mozgové bunky a hromadí sa v krvi ešte predtým, ako dôjde k zhoršeniu pamäti. P-tau217 tvorí zhluky na mozgu pacientov s Alzheimerovou chorobou a jeho malé fragmenty prenikajú do krvného obehu. Nový krvný test merajúci hladiny proteínu identifikoval ľudí s ochorením s presnosťou od 89% do 98%.

Nové testy odhalia ochorenie podobne ako hladinu cholesterolu v krvi

Štúdia skúmala viac ako 1 400 ľudí v Arizone, Kolumbii a Švédsku, ktorí buď nemali poškodenie pamäti, alebo mali mierne poškodenie, Alzheimerovu chorobu a iné neurologické choroby. Výskum pod vedením Oskara Hanssona z Lund University vo Švédsku zistil, že p-tau217 v krvi dokáže Alzheimerovu chorobu odlíšiť od iných neurodegeneratívnych porúch s diagnostickou presnosťou 89% až 98%. Hansson povedal:

„Tento test, po overení a potvrdení, otvára možnosť včasnej diagnostiky Alzheimerovej choroby pred štádiom demencie, čo je veľmi dôležité pre klinické skúšky, ktoré hodnotia nové terapie, ktoré by mohli zastaviť alebo spomaliť proces ochorenia.“

Vedci zistili, že pred nástupom kognitívnych symptómov u pacientov s Alzheimerovou chorobou sa p-tau217 hromadí v mozgovomiechovom moku - bezfarebnej tekutine nájdenej v mozgu a mieche.

Hladiny sa zvyšujú s progresiou ochorenia a môžu presne predpovedať tvorbu amyloidných plakov, ďalšieho typu proteínu pozorovaného na skenoch mozgov pacientov s Alzheimerovou chorobou. Vedci z lekárskej fakulty Washingtonskej univerzity v St Louis v Missouri vyvinuli metódu založenú na hmotnostnej spektrometrii na meranie množstva p-tau217 a ďalších fragmentov tau iba v 4 ml krvi. Zistili, že u zdravých dobrovoľníkov boli hladiny v krvi extrémne nízke, ale boli zvýšené u pacientov s amyloidnými plakmi, dokonca aj u tých, u ktorých ešte nenastúpili kognitívne príznaky.

Včasná diagnostika pomôže pri testovaní potenciálnych liekov

V súčasnosti je skenovanie mozgu a vyšetrenie miechovej tekutiny jediným spôsobom, ako zistiť zmeny v mozgu, ku ktorým dôjde pred príznakmi demencie. Tieto metódy sú však drahé a invazívne. Nové krvné testy by mohli lekári využiť na skríning ľudí s rizikom Alzheimerovej choroby podobne ako pri zisťovaní hladiny cholesterolu v krvi. Profesor na lekárskej fakulte University of Exeter Clive Ballard pre Metro Online povedal, že môže trvať päť rokov, kým bude tento krvný test pripravený na bežné použitie u pacientov.

Aj keď na Alzheimerovu chorobu neexistuje žiadny liek, jej včasné odhalenie by mohlo poskytnúť výrazný posun pri ďalších výskumoch. Vďaka včasnému krvnému testu by mohli vedci testovať potenciálne lieky v skoršom štádiu, čo by mohlo viesť k prelomu pre tých, ktorí žijú s demenciou.

Zdroj: Info.sk, TM, metro.co.uk, jamanetwork.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.