• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

15 cenných lekcií, ktoré učia na kuchárskych školách

  • 7:15 02.08.2020
  • Svet
15 cenných lekcií, ktoré učia na kuchárskych školách

Tieto neoceniteľné tipy a triky sa v kuchyni hodia aj vám. Koľko z nich ste poznali?

Redaktor portálu Buzzfeed Jesse Szewczyk sa pred kariérou novinára uberal celkom odlišným smerom. Odmala ho bavilo variť a svoju zručnosť sa rozhodol zdokonaliť aj v kuchárskej škole, kde ho naučili množstvo zaujímavých a hlavne užitočných tipov, ako zdokonaliť každé jedlo.

Už v prvých ročníkoch sa mladí kuchári učia najzákladnejšie princípy varenia, ktoré však dokážu využiť pri ktoromkoľvek jedle a väčšinou platí, že vedia urobiť najväčší rozdiel. Niektoré z nich už možno poznáte, iné si snáď osvojíte.

  • 1. Ak má jedlo mdlú chuť, pravdepodobne treba pridať soľ

Foto: Sergey Mironov/Shutterstock.com

„Počas prvých mesiacov v škole ma neustále kritizovali za to, že pripravujem nedochutené jedlá,“ spomína Jesse, ktorý si po čase uvedomil, že kľúčom k výraznejšej chuti je neraz obyčajná soľ, a nie viac iných prísad. Podľa kuchára by ste mali pridať soľ pri každom ďalšom kroku pri varení a na konci.

  • 2. Nebojte sa ani cukru

Cukor sa zväčša pridáva do jedál s paradajkovým základom, aby po pridaní pretlaku či čerstvých plodov zmiernil ich chuť. Nepatrí však len do tohto typu jedla! Cukor dokáže spraviť zázraky aj po pridaní k opraženej mrkve, cvikle a iným sladkastým potravinám.

  • 3. Do omáčky na záver pridajte kúsok studeného masla

Žiarivú a bohatú omáčku vám v reštaurácii dokážu vyčariť pomocou triku, ktorý sa odborne označuje aj ako „monter au beurre“. Jednoducho pred servírovaním ozdobte omáčku kúskom chladného masla.

  • 4. Zvyšky jedla nezoškrabávajte

Foto: monte_a/Shutterstock.com

„Pamätám si, ako na mňa učiteľ s hrôzou pozeral, keď som z teplej panvice zoškrabával kúsky pripáleného jedla,“ hovorí Jesse. Prilepené kúsky môžete využiť efektívnejšie – napríklad pri príprave omáčky. Namiesto umytia na ne nalejte víno alebo vývar, vďaka čomu dostane omáčkový základ oveľa bohatšiu chuť.

  • 5. Pred varením úplne vysušte mäso

Sušenie umytého mäsa je pred jeho prípravou alfou a omegou. Nikdy tento krok nevynechajte – inak riskujete, že sa vám mäso pri opekaní pripáli o povrch panvice či hrnca. To však nie je všetko. Celkom vysušené mäso bude oveľa chrumkavejšie.

  • 6. Orechy a koreniny pred prípravou opražte

Opekanie orechov a korenín sa pred ich pridaním do jedla mimoriadne oplatí. Pre dosiahnutie výraznejšej chuti opečte koreniny na miernom ohni a suchej panvici, alebo na vysokom ohni v troche oleja. Orechy vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov aspoň na 10-15 minút.

  • 7. Nudnú chuť ozvláštnite citrónom

Troška citrónovej šťavy alebo octu sa prederie cez tuk a osvieži chuť celého jedla. Kyslosť funguje podobne ako sladkosť a slanosť – rovnako dokáže vyvážiť chute a zdokonaliť celý chod.

  • 8. Varíte pre veľa hostí? Stavte na jednoduchosť

Najlepší trik, ako si uľahčiť varenie pre veľkú skupinu, je držať sa jednoduchosti. „Ak k vám na večeru príde rodina, nevarte niekoľko chodov – namiesto toho sa sústreďte na jednu vec, pri ktorej si dajte záležať. Kuracie mäso s cestovinami je moje eso v rukáve pri každej náročnejšej príležitosti,“ hovorí mladý kuchár.

  • 9. Cestoviny varte spolu s omáčkou a vždy prilejte trochu vody

Foto: Junjira Limcharoen/Shutterstock.com

Opakujeme to stále dookola, no aj tak to mnohí ľudia ignorujú. Cestoviny by ste po uvarení mali ešte povariť spolu s omáčkou, do ktorej netreba zabudnúť vliať trochu scedenej vody. Cestoviny vďaka tomu lepšie pohltia chuť omáčky, ktorá rýchlo priľne na ich povrch.

  • 10. Volské oko vždy varte na miernom plameni

„Zaručený spôsob, ako si pokaziť deň, bolo ukázať učiteľovi prevarené vajcia,“ hovorí Jesse. Dokonalé vajíčka podľa neho pripravíte na miernom až slabom ohni, čím zabránite stvrdnutiu žĺtka a hnednutiu okrajov.

  • 11. Šťavnaté mäso dosiahnete namáčaním

Prečo sú mäsové plátky z reštaurácie vždy také šťavnaté, a tie, čo pripravíte doma, vám ledva prejdú hrdlom? Trik spočíva v namáčaní. Šéfkuchári dosahujú lahodnú jemnosť a šťavnatosť mäsa tak, že ho pred prípravou nechajú niekoľko hodín namočené do slanej vody. Zmiešajte 1 šálku soli s 3,5 litrami vody a do zmesi vložte mäso.

  • 12. Počas prípravy nepichajte do mäsa

Trpezlivosť ruže prináša. To sa učia aj kuchári v školách. Jesse na začiatku štúdia takisto neustále prevracal mäso, pohyboval ním po panvici a ďobal doň – tadiaľto ale cesta nevedie. „Plameň by mal byť vysoký. Mäso prevráťte len raz a nepichajte doň,“ radí všetkým domácim kuchárom.

  • 13. Mäso pred krájaním nechajte odpočinúť

Odpočinok pre dopečené mäso je nevyhnutný. Predtým, ako ho pokrájate, ho nechajte chvíľu odstáť, aby sa v ňom stihli rovnomerne rozmiestniť šťavy, ktoré by ste náhlym krájaním mohli vypustiť.

  • 14. Ostrite nôž pred každým varením

Predtým, ako začnete pripravovať jedlo, nezabudnite si naostriť nôž. Tupý nôž je v kuchárskej škole najjednoduchšia cesta k zničeným známkam. Nielen že vám pri krájaní s ním hrozia poranenia, ale sa aj viac namáhate a riskujete nerovnomerný rez.

  • 15. Vždy majte poruke utierku

Foto: Africa Studio/Shutterstock.com

„Utierky sú v kuchárskej škole považované za samozrejmosť, a ako študenti sme vždy mali jednu uviazanú okolo pása,“ hovorí Jesse. Utierka na dosah vám uľahčí varenie a ušetrí čas.

Zdroj: Info.sk, DP, buzzfeed.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

VČERA - 20:35Zaujímavosti

Máte málo miesta pre rozrastajúce sa cukety? Skúste ich naučiť rásť vertikálne.

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

VČERA - 20:01Zaujímavosti

Mrazivé dni ešte neskončili a to znamená, že by ste svoju záhradu mali pripraviť aj na teploty siahajúce k nule.

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

VČERA - 12:56Zaujímavosti

V košickej zoo sa narodilo mláďa medveďa hnedého.

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

20:40 18.04.2024Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

20:17 18.04.2024Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.