• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Arašidové maslo: Dobrota, ktorá vám dodá kopu bielkovín, zdravých tukov aj vitamínov

  • 7:43 02.08.2020
  • Bratislava
Arašidové maslo: Dobrota, ktorá vám dodá kopu bielkovín, zdravých tukov aj vitamínov

Hoci na Slovensku nie je veľmi rozšírené, vo svete patrí medzi najobľúbenejšie nátierky. Reč je o arašidovom masle, ktoré sa postupne dostáva aj do našich obchodov.

Arašidové maslo patrí medzi nespracované alebo len mierne spracované potraviny. Pozostáva z pražených arašidov, ktoré sa rozomelú do formy hustej pasty. Do bežne kupovaných nátierok sa okrem toho pridáva cukor, olej aj trans tuky, ktoré v nadmerných množstvách prispievajú k vzniku srdcových ochorení.

Keďže neobsahuje žiadne živočíšne produkty, arašidové maslo je skvelá voľba aj pre vegetariánov a vegánov. Nielen im vie dodať množstvo prospešných látok v značných množstvách.

100 gramov arašidového masla obsahuje:

  • 20 gramov sacharidov, z toho 6 gramov vlákniny
  • 25 gramov bielkovín
  • 50 gramov tuku

Napriek bohatej zásobe bielkovín arašidové maslo neobsahuje aminokyselinu metionín, ktorú možno nájsť v bielkovinách živočíšneho pôvodu. Táto aminokyselina podporuje zdravie pokožky a rast vlasov.

Arašidy patria do čeľade bôbovité, kam zaraďujeme aj fazuľu, hrášok a šošovicu. Všetky tieto plody neobsahujú metionín, preto ľudia, ktorí sa spoliehajú na prísun bielkovín z arašidov alebo fazule, by si mali metionín dopĺňať z iných zdrojov.

Ako ste si mohli všimnúť, pravé arašidové maslo obsahuje len asi 20% sacharidov, vďaka čomu sa hodí aj k diéte s obmedzeným príjmom cukru. Môžu ho jesť aj diabetici.

Pokiaľ ide o cukrovku, arašidové maslo nie je skutočným priekopníkom. Ako sa totiž ukázalo v rámci štúdie na viac ako 80.000 ženách, tie, ktoré jedli arašidové maslo aspoň 5-krát za týždeň, mali o 21% znížené riziko vzniku diabetu. Predpokladá sa, že k tomuto benefitu prispieva najmä kyselina olejová a antioxidanty.

Foto: AlexeiLogvinovich/Shutterstock.com

Keďže arašidové maslo obsahuje množstvo tuku, je zároveň bohatým zdrojom kalórií. Pri chudnutí sa ho ale netreba báť, pokiaľ siahnete po kvalitnejších druhoch a nepreženiete to s dávkovaním.

Polovica celkového množstva tuku v arašidovom masle pozostáva z kyseliny olejovej, ktorá je zdravým typom mononasýteného tuku. Nachádza sa aj v olivovom oleji.

Okrem kyseliny olejovej možno v arašidovom masle nájsť aj množstvo prospešných vitamínov a minerálov.

100 gramov arašidového masla obsahuje:

  • 45% ODD* vitamínu E
  • 67% ODD* vitamínu B3 (niacín)
  • 27% ODD* vitamínu B6
  • 18% ODD* kyseliny listovej
  • 39% ODD* horčíka
  • 24% ODD* medi
  • 73% ODD* mangánu

*ODD – odporúčaná denná dávka pre dospelého

Arašidové maslo obsahuje aj biotín a vitamín B5, železo, draslík, zinok a selén.

Vitamíny a minerály nie sú všetko, čím sa arašidové maslo môže popýšiť. Nátierka okrem toho obsahuje množstvo biologicky aktívnych živín, z ktorých nesmieme opomenúť antioxidanty ako kyselina p-kumarová, ktorá redukuje príznaky artritídy.

Arašidové maslo obsahuje aj resveratrol, ktorý znižuje riziko srdcových ochorení a iných chronických chorôb.

Pozor na Aflatoxíny

Napriek všetkým pozitívam má arašidové maslo aj svoju temnú stránku. Arašidy dozrievajú pod zemou, kde sa ľahko môžu stať terčom huby rodu Aspergillus. Tá je zdrojom aflatoxínov, ktoré sa považujú za karcinogén.

Ľudia sú odolní voči krátkodobým účinkom aflatoxínov, no z dlhodobého hľadiska predstavujú problém aj pre človeka. Výskum v tejto oblasti je ešte len v plienkach, ale niektoré štúdie naznačujú, že aflatoxíny súvisia so vznikom rakoviny pečene, so spomaleným rastom detí a s mentálnou retardáciou.

Spracovaním arašidov pri výrobe arašidového masla sa množstvo aflatoxínov v nich redukuje až o 89%. Nebezpečné toxíny v potravinách okrem toho sleduje aj potravinová inšpekcia, takže pri kvalitných druhoch arašidového masla sa niet čoho obávať.

Zdroj: Info.sk, DP, healthline.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.