• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Večne mladá britská herečka Helen Mirrenová bude mať 75 rokov

  • 7:32 26.07.2020
  • Bratislava
Večne mladá britská herečka Helen Mirrenová bude mať 75 rokov

V nedeľu 26. júla bude mať večne mladá filmová hviezda Helen Mirrenová 75 rokov.

Britská herečka Helen Mirrenová získala popularitu vďaka sérii kriminálnych filmov Hlavný podozrivý z rokov 1991-1996. V roku 2006 na ňu čakala rola britskej kráľovnej Alžbety II., za ktorú o rok neskôr získala Oscara. V tom čase mala už 62 rokov. Hoci jej zrelý vek priniesol úspech, nič neubral na jej šarme.

Helen Mirrenová sa narodila 26. júla 1945 v Essexe ako prostredné z troch detí – podľa niektorých zdrojov s pôvodným menom Ilyena Lydia Vasilievna Mironoff. Herečka má totiž ruské korene, jej predkovia niesli priezvisko Mironov. Jej otec Vasilij Petrovič Mironov sa v Británii oženil s Angličankou Kathleen Rogersovou a rozhodol sa pre anglicky znejúce meno Basil Mirren.

Helen bola vychovávaná k samostatnosti a nezávislosti. Chodila do katolíckej dievčenskej školy, kde začala hrať divadlo – a mala sa stať učiteľkou. V osemnástich rokoch ju však prijali do National Youth Theatre, divadla, ktoré od roku 1956 vychovalo viacero výrazných hereckých osobností. Už ako dvadsaťročná vstúpila do Kráľovskej shakespearovskej spoločnosti a úspešne sa zhostila sa úlohy Kleopatry.

Pred kamerou debutovala v roku 1967 v snímke Herostratus, v roku 1973 sa stála známejšou vďaka tragikomickej koláži Šťastný to muž. Helen Mirrenová prejavila značnú dávku otvorenosti i odvahy, keď prijala rolu v historickom filme Caligula o najzvrátenejšom panovníkov Rímskej ríše. Taliansky režisér Tinto Brass ju nakrútil v roku 1979 a okorenil ju mnohými erotickými až pornografickými scénami, takže viacerí tvorcovia napokon ani nechceli mať svoje mená uvedené v titulkoch.

V roku 1980 Helen Mirrenová stihla hrať v bláznivej komédii Diabolský plán doktora Fu Manchu s Petrom Sellersom v hlavnej úlohe, a tiež v kriminálnej dráme Dlhý veľký piatok. O rok neskôr si zahrala v historickom veľkofilme Excalibur režiséra Johna Boormana. Nasledovalo sci-fi 2010: Druhá vesmírna odysea (1984) či snímka Kuchár, zlodej, jeho žena a jej milenec (1989).

Úspech napokon prišiel z celkom nečakanej strany: Helen Mirrenová presvedčivo stvárnila rolu hlavnej inšpektorky Jane Tennisonovej – ženy v službách polície, ktorá márne čaká na svoju šancu a až po infarkte svojho nadriadeného dostane možnosť ukázať svoje schopnosti. Peripetie policajtky v neprajnom mužskom kolektíve, ktorá navyše problémy rieši aj s pomocou whisky, zaznamenali úspech u divákov aj kritiky – získali ocenenia Emmy a BAFTA a z Helen Mirrenovej urobili skutočnú hviezdu.

Vrcholom hereckej kariéry bola pre Helen Mirrenovú úloha britskej panovníčky Alžbety II. vo filme Kráľovná (2006). V roku 2007 získala za svoj výkon Oscara, a tiež Zlatý Glóbus. Zoznam jej ocenení je však nepomerne dlhší – cenu si odniesla z takmer všetkých filmových festivalov. Nechýba medzi nimi ani cena z Filmového festivalu v Karlových Varoch z roku 2012 za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii.

Herečka si po celý život pestovala imidž nezávislej a slobodnej ženy. Až ako 52-ročná sa 31. decembra 1997 vydala za svojho dlhoročného partnera, o rok staršieho amerického režiséra Taylora Hackforda – ako vyhlásila, kvôli daniam. Napokon však manželstvu prišla na chuť, keď povedala: „Keď som sa ráno po svadbe prebudila, uvedomila som si, že sa všetko zmenilo a že to milujem. Cítila som sa úplne iná. Bola som jeho žena a on bol môj manžel a bolo to niečo úžasné.“

Helen Mirrenovej sú súdené roly panovníčok, momentálne napríklad exceluje ako Katarína Veľká v rovnomennom seriáli.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

8:05 26.03.2024Kultúra

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslávi dnes (26. marca) 80. narodeniny.

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

6:18 20.03.2024Kultúra

Slovenská herecká legenda by dnes slávila sté narodeniny.

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

18:14 13.03.2024Kultúra

Národné divadlo Košice (NDKE) prvýkrát uvedie operu Giuseppe Verdiho Macbeth.

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

6:14 13.03.2024Kultúra

Americký herec Al Pacino vysvetlil, prečo na nedeľňajšom odovzdávaní filmových cien Oscar neprečítal názvy všetkých desiatich filmov nominovaných v kategórii najlepší film.

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

15:47 12.03.2024Kultúra

Vo veku 74 rokov zomrel americký spevák a skladateľ Eric Carmen známy vďaka piesni All By Myself či skladbe Hungry Eyes, ktorá bola použitá vo filme Hriešny tanec.