• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Mladá žena zomrela potom, ako vypila alkohol na prázdny žalúdok

  • 21:00 21.07.2020
  • Brighton
Mladá žena zomrela potom, ako vypila alkohol na prázdny žalúdok

27-ročná žena zomrela na komplikácie spojené s konzumáciou alkoholu nalačno.

Pre neobvyklé zdravotné komplikácie spôsobené konzumáciou alkoholu nalačno prišla o život mladá žena. 27-ročná Alice Burton-Bradfordová z Brightonu náhle zomrela v záhrade svojho domu. Príčinou úmrtia bola alkoholová ketoacidóza, ktorá zvyčajne postihuje ťažkých konzumentov alkoholu. Môže však nastať aj po vypití alkoholu na lačný žalúdok.

Bradfordovej priatelia pre denník The Sun uviedli, že Alice sa vo voľnom čase venovala behu a cyklistke a jej úmrtie bolo pre nich šok. Ako uviedol Aaron Mulvay: „Nikdy som nepočul o alkoholickej ketoacidóze pred jej úmrtím. Nie sme si istí, koľko toho vypila, ale nebola alkoholička. Nenajedla sa a to vyvolalo v žalúdku kyselinu. Bolo to tak náhle - ani len nebola v nemocnici, iba išla von do svojej záhrady a tam zomrela.“

Čo spôsobuje alkoholickú ketoacidózu?

Keď vypijete alkohol, pankreas môže na krátky čas prestať vytvárať inzulín. Bez inzulínu vaše bunky nebudú môcť používať glukózu, ktorú spotrebujete na energiu. Aby ste získali energiu, vaše telo začne spaľovať tuk.

Keď vaše telo spaľuje tuk na energiu, vytvárajú sa vedľajšie produkty známe ako ketóny. Ak vaše telo neprodukuje inzulín, ketóny sa začnú hromadiť vo vašom krvnom obehu a môže dôjsť ku ketoacidóze.

Ketoacidóza alebo metabolická acidóza sa vyskytuje, keď prijímate niečo, čo je metabolizované na kyselinu.

Alkoholická ketoacidóza môže vzniknúť, keď pijete nadmerné množstvo alkoholu po dlhšiu dobu. Ohrození sú najmä ľudia závislí na alkohole, u ktorých došlo k podvýžive. Ľudia, ktorí pijú veľké množstvo alkoholu, môžu zabúdať na pravidelný príjem potravy. Môžu tiež zvracať v dôsledku nadmerného pitia. To ďalej znižuje produkciu inzulínu v tele.

U podvyživenej osoby môže pod vplyvom alkoholu vzniknúť alkoholická ketoacidóza. Môže k nej dôjsť už po jednom dni nadmerného pitia, v závislosti od stavu výživy, celkového zdravotného stavu a množstva skonzumovaného alkoholu.

Príznaky

Príznaky alkoholickej ketoacidózy sa líšia v závislosti od množstva alkoholu, ktoré ste konzumovali. Bežné príznaky alkoholickej ketoacidózy zahŕňajú:

  • bolesť brucha
  • nepokoj a pocit zmätenosti
  • strácanie vedomia alebo kóma
  • únava
  • pomalé pohyby
  • nepravidelné, hlboké a rýchle dýchanie
  • strata chuti do jedla
  • nevoľnosť a zvracanie
  • príznaky dehydratácie, ako sú závraty a smäd

Ak sa u vás vyskytne ktorýkoľvek z týchto príznakov, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc. Alkoholická ketoacidóza je život ohrozujúci stav.

Liečba

Tento stav si vyžaduje prevoz do nemocnice, kde lekár bude sledovať vitálne funkcie vrátane srdcového rytmu, krvného tlaku a dýchania. Pacientovi sa podávajú tekutiny intravenózne. Lekári môžu pacientovi podávať vitamíny a živiny, ktoré pomáhajú pri liečbe podvýživy, ako je:

  • tiamín
  • draslík
  • fosfor
  • magnézium

Tento stav si môže vyžadovať prevoz na jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS). Dĺžka pobytu v nemocnici závisí od závažnosti alkoholickej ketoacidózy a tiež od toho, ako dlho trvá, kým sa telo dostane mimo nebezpečenstva.

Zdroj: Info.sk, TM, thesun.co.uk, healthline.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

VČERA - 7:01Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

22:03 22.04.2024Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

21:16 22.04.2024Zaujímavosti

Máte radi polievky? Mali by ste vyskúšať túto – je zdravá, chutná, sýta a pripravíte ju hravo za menej ako hodinu.

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

6:32 22.04.2024Zaujímavosti

Indukčné a elektrické sporáky si vyžadujú špecifickú starostlivosť. Viete, ako ich správne čistiť bez toho, aby ste ich poškodili?

Téma tohtoročného Dňa Zeme znie: Planéta verzus plasty

Téma tohtoročného Dňa Zeme znie: Planéta verzus plasty

5:55 22.04.2024Zaujímavosti

Zvýšiť povedomie o environmentálnych problémoch ako sú zmena klímy, znečistenie ovzdušia, ochrana divočiny a ohrozených druhov, podpora ekologických a udržateľných aktivít.