• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
11°Bratislava

Dokáže UV svetlo ničiť koronavírus? Vedci overili jeho účinky

  • 21:09 17.07.2020
  • Svet
Dokáže UV svetlo ničiť koronavírus? Vedci overili jeho účinky

Vedci overili účinnosť zdrojov ultrafialového žiarenia v boji proti koronavírusu.

Ultrafialové svetlo sa už desiatky rokov používa na dezinfekciu. Funguje však proti vírusu SARS-CoV-2? Podľa novej štúdie je UV svetlo skutočne účinné aj proti koronavírus, no vyžaduje si to správny druh UV žiarenia v správnom dávkovaní, čo je zložitý úkon, ktorý najlepšie vykonávajú vyškolení odborníci. Inými slovami, mnoho domácich UV zariadení, ktoré tvrdia, že zabíjajú SARS-CoV-2, pravdepodobne nie je dostatočne účinných.

UV žiarenie možno rozdeliť do troch typov na základe vlnovej dĺžky: UVA, UVB a UVC. Takmer všetko UV žiarenie, ktoré dopadá na Zem, je UVA, pretože väčšina UVB a všetky UVC lúče sú absorbované ozónovou vrstvou. A práve UVC má najmenšiu vlnovú dĺžku a najvyššiu energiu, vďaka čomu môže pôsobiť ako dezinfekčný prostriedok.

UVC pri správnej vlnovej dĺžke dokáže zničiť nový koronavírus

UVC pri špecifickej vlnovej dĺžke, 254 nanometrov, sa úspešne používa na inaktiváciu vírusu chrípky H1N1 a iných koronavírusov, ako je napríklad SARS-CoV a MERS-CoV. Štúdia uverejnená 26. júna na serveri medRxiv teraz potvrdzuje, že UVC ničí aj SARS-CoV-2.

UVC-254 funguje, pretože táto vlnová dĺžka spôsobuje poškodenie DNA a RNA. Pri dostatočnom vystavení sa tak nemôžu replikovať, vďaka čomu UVC-254 účinne zničí alebo inaktivuje mikroorganizmy a vírusy.

UVC žiarenie je tak cenným nástrojom počas pandémie, no dôležité je jeho presné a zodpovedné použitie. Schopnosť UVC poškodzovať DNA je veľmi nebezpečná pre ľudskú pokožku a oči. Tento typ dezinfekcie by preto mal vykonávať len vyškolený personál v zdravotníckych zariadeniach a bezpečnosť a účinnosť by mali hodnotiť experti v oblasti fotomedicíny a fotobiológie.

Domáce zariadenia nie sú dostatočne účinné

Pokiaľ ide o UVC žiarovky vyrobené pre domáce použitie, ich schopnosť poškodiť pokožku a oči nie je jediným nebezpečenstvom, uviedol Jacob Scott, výskumný lekár na Oddelení translačnej hematológie a onkológie na Clevelandskej klinike. Tieto zariadenia majú tiež nízku kontrolu kvality, čo znamená, že neexistuje žiadna záruka, že skutočne odstraňujú patogény. Ako uviedol Scott pre LiveScience:

„UVC naozaj vírus zabíja, ale problém je, že musíte použiť dostatočnú dávku. Najmä pri respirátoroch N95, ktoré sú porézne, je na odstránenie SARS-CoV-2 potrebná značne veľká dávka.”

V nemocniciach sa započítava geometria miestnosti, tieňe, načasovanie a typ dezinfikovaného materiálu alebo predmetu, aby odborníci určili správnu dávku UVC potrebnú na usmrtenie patogénov. Domáce zariadenia takúto presnosť neponúkajú, takže ich používanie by mohlo poskytnúť falošnú záruku odstránenia SARS-CoV-2. Podľa Scotta je horšie, keď si naivne myslíme, že je niečo vydezinfikované, pretože to ovplyvňuje naše správanie k tomuto objektu.

Zdroj: Info.sk, TM, medrxiv.org, livescience.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.