• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Smer-SD považuje koalíciu za klamárov, ktorí prakticky zrušili 13. dôchodok

  • 13:38 15.07.2020
  • Bratislava
Smer-SD považuje koalíciu za klamárov, ktorí prakticky zrušili 13. dôchodok

Fico by podľa vlastných slov v pozícii premiéra dokázal zo súčasného rozpočtu vytvoriť „zlatý sociálny štát“.

Vláda je koalíciou klamárov a podvodníkov. Avizovaná úprava pri 13. dôchodkoch prakticky znamená ich zrušenie. Vyhlásil to v stredu na brífingu v Národnej rade (NR) SR predseda Smeru-SD Robert Fico v reakcii na ohlásený vládny balíček v hodnote 500 miliónov eur.

Vládna koalícia má podľa neho na základe schválenej zmeny rozpočtu k dispozícii toľko peňazí, koľko chce. Ak by mal v súčasnosti on ako premiér k dispozícii 12 miliárd eur, urobil by podľa vlastných slov „zlatý sociálny štát“, toto považuje za omrvinky.

Namiesto toho, aby pomáhali tým najslabším, predovšetkým lejú peniaze do bánk, lejú peniaze najbohatším a tí, ktorí sú najchudobnejší, majú menej a menej,“ myslí si Fico. Dôchodcov podľa neho súčasná vláda „okradne“ o 280 miliónov eur, pretože na 13. dôchodky boli celkovo plánované výdavky v sume 580 miliónov eur.

Prakticky idú zákonom zrušiť 13. dôchodok a vracajú sa k inštitútu vianočného príspevku, ktorý sme zaviedli my, s tým, že ho chcú pretransformovať na nejaké smiešne sumy,“ komentoval. Vyčíslil, že napríklad v prípade starobných dôchodcov mal pôvodne každý dostať 13. dôchodok vo výške priemerného starobného dôchodku, čo je 460 eur.

Dodal, že ak vláda hovorí o akejsi solidarite pri úprave 13. dôchodkov, klame. „Klame, ak hovorí o nejakej solidarite, ak hovorí, že tí, ktorí dostávajú najmenej, majú dostať najviac, lebo sú to zanedbateľné skupiny v porovnaní s tým, aké kategórie na Slovensku dnes máme,“ podotkol Fico s tým, že napríklad minimálny dôchodok, ktorý predstavuje 334 eur, poberá 160.000 dôchodcov z celkového počtu 1,4 milióna dôchodcov.

Poukázal tiež na to, že predseda parlamentu a koaličného Sme rodina Boris Kollár podpísal memorandum s Jednotou dôchodcov Slovenska a prisľúbil jej, že 13. dôchodky budú vyplatené. „Pevne verím, že aj Jednota dôchodcov Slovenska si to vybaví s tými, ktorí jej nasľubovali hory-doly a nič nesplnili,“ dodal poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Obedy zadarmo podľa Fica mali za cieľ aj to, aby mal každý prístup k jednému teplému jedlu a aby mali ľudia možnosť posielať deti do školských jedální. Podľa poslanca Jána Richtera (Smer-SD) v tomto prípade chýba analýza uplatňovania obedov zadarmo. Poslanec Smeru-SD Juraj Blanár skonštatoval, že návrh na rozšírenie bezplatnej dopravy spadne na plecia samosprávam. Pochybuje, že tie to budú vedieť utiahnuť.

Zavedenie tehotenskej dávky od 4. mesiaca tehotenstva považuje Fico za akési „potratové preteky“. S týmto Smer-SD podľa neho nemá problém, tvrdí však, že toto opatrenie je motivované diskusiou v parlamente o umelom prerušení tehotenstva.

Vládna koalícia v stredu predstavila balíček opatrení na pomoc ľuďom v objeme 500 miliónov eur. V rámci neho by sa mala zaviesť od budúceho roka tehotenská dávka od 4. mesiaca tehotenstva, balíček počíta aj s 13. dôchodkom či znížením doplatkov za lieky. Okrem toho by sa mala zaviesť bezplatná doprava v miestnej hromadnej doprave pre deti či seniorov a ťažko zdravotne postihnutých.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

VČERA - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

VČERA - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

VČERA - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

VČERA - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

VČERA - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.