• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Španielskemu cestovnému ruchu chýbajú bohatí klienti z Ruska a Blízkeho východu

  • 9:31 11.07.2020
  • Madrid
Španielskemu cestovnému ruchu chýbajú bohatí klienti z Ruska a Blízkeho východu

Cestovné obmedzenia si vybrali vysokú daň v španielskom turizme. A hoci sa reštrikcie už zmiernili, destinácie, ako sú Madrid, Barcelona či pobrežie Costa del Sol v Andalúzii, ktoré sú obľúbeným cieľom bohatých turistov z Ruska, Saudskej Arábie, Mexika, Brazílie a USA, ďalej počítajú straty.

Takzvaná „Zlatá míľa“ medzi prístavnými mestami Puerto Banús a Marbella na Costa del Sol zostala tento rok v lete bez typických návštevníkov: turistov z Blízkeho východu a Ruska. Predstava prístavu plného luxusných jácht a cudzincov v drahých značkách je teraz minulosťou. Bohatí turisti sú pritom pre túto oblasť veľmi dôležití. A nie preto, že prichádzajú vo veľkom počte, ale preto, že míňajú veľké množstvá peňazí. „Míňajú najviac, najmä v obchodoch a reštauráciách,“ vysvetľuje jeden z majiteľov firiem v Puerto Banús.

Španielsky cestovný ruch je v kritickom stave od začiatku tzv. koronakrízy. Španielsko už otvorilo hranice, avšak len pre návštevníkov z Európskej únie (EÚ) a niekoľkých vybraných krajín. Vstup občanov z väčšiny štátov mimo EÚ stále nie je povolený.

Tieto obmedzenia znamenajú, že na uliciach Barcelony, Madridu a Marbelly chýbajú turisti z Ázie, Ameriky, Ruska a Blízkeho východu s veľkými a plnými peňaženkami.

Chýbajú nám tzv. petrodoláre,“ skonštatovala María Juradová, obchodná riaditeľka exkluzívnej módnej značky v Puerto Banús, ktorú obľubujú návštevníci z krajín bohatých na ropu, ako sú Rusko a Saudská Arábia.

Prichádzali s celými rodinami a sprievodom, v skupinách aj po štyridsiatich, a zapĺňali najdrahšie reštaurácie, v ktorých nechávali prepitné až 300 eur,“ dodal Enrique García, čašník s takmer 25-ročnými skúsenosťami.

Tieto trhy sú také dôležité, že niektoré hotely boli navrhnuté tak, aby vyhovovali ich potrebám. Napríklad v Marbelle a Torremolinos existujú dva tzv. halal hotely, ktoré sú zamerané osobitne na klientov z Blízkeho východu. „Nevieme, kedy sa títo turisti budú môcť vrátiť, ale letná sezóna bez nich bude zničená. To isté platí aj v prípade Rusov a Američanov, ktorí tento rok neprídu,“ poznamenal Luis Callejón, prezident združenia hotelového priemyslu Costa del Sol.

Španielsky cestovný ruch sa zastavil v polovici marca, keď vláda zaviedla prísne blokády, aby obmedzila šírenie nového koronavírusu. A aj keď už Španielsko koncom júna znovu otvorilo hranice obyvateľom EÚ, určite neprivíta ani polovicu z vlaňajších 83 miliónov cudzincov, ktorí minuli viac ako 90 miliárd eur.

Strata týchto turistov si vyžiada najväčšiu daň v Katalánsku a Madride. Na ilustráciu, z 3,3 milióna amerických turistov, ktorí navštívili Španielsko v roku 2019, smerovalo viac ako 1,51 milióna do Katalánska a zhruba 900.000 do Madridu.

Reštrikcie pre obyvateľov mimo EÚ tak predstavujú tvrdý úder pre obe destinácie. Návštevníci z USA sú najpočetnejšou skupinou zahraničných turistov v Madride a treťou najväčšou v Katalánsku, po Francúzoch a Britoch. A v Katalánsku minú turisti z USA viac peňazí ako návštevníci z ktorejkoľvek inej krajiny.

V Barcelone je otvorených iba 60 hotelov s obsadením od 15 % do 20 %. Toto je bezprecedentná situácia oproti minulým rokom, keď bolo mesto zaplavené turistami.

Madrid pociťuje tiež neprítomnosť turistov z Latinskej Ameriky. Hlavné mesto Španielska používajú cestujúci z Argentíny, Mexika či Brazílie ako bránu do Európy a dovolenkovú základňu, čím významnou mierou prispievajú k jeho príjmom z cestovného ruchu.

Podľa údajov z roku 2019 od spoločnosti Planet, ktorá poskytuje finančné služby, špecializujúca sa na vrátenie dane z pridanej hodnoty (DPH) pre návštevníkov z Číny, USA a Ruska, v roku 2019 minuli najviac peňazí v Barcelone a Madride.

A keďže návštevníci z týchto krajín stále nemôžu vstúpiť do Španielska, tamojší cestovný ruch síce pokračuje v zápase o prežitie, ale v krátkodobom časovom horizonte zotavenie neočakáva.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

DNES - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

DNES - 15:13Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier.

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

DNES - 14:16Ekonomické

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok.

Zdaňovať sa majú po novom aj elektronické cigarety či nikotínové vrecúška

Zdaňovať sa majú po novom aj elektronické cigarety či nikotínové vrecúška

DNES - 14:04Ekonomické

Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa má od budúceho roka vzťahovať aj na náplne do elektronickej cigarety, nikotínové vrecúška a iné nikotínové výrobky.