• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Milanová deklarovala záujem otvoriť Krásnu hôrku a obnoviť aj Spišský hrad

  • 15:40 09.07.2020
  • Bratislava
Milanová deklarovala záujem otvoriť Krásnu hôrku a obnoviť aj Spišský hrad

Ministerka poukázala nie len na význam kultúrneho a historického dedičstva, ale aj na vplyv pamiatok na rozvoj regiónov.

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) deklarovala záujem otvoriť aspoň časť Krásnej Hôrky, ako aj záujem a snahu o obnovu Spiškého hradu. Povedala to v pléne Národnej rady (NR) SR ako odpoveď na otázku, čo plánuje rezort urobiť v oblasti kultúrnych pamiatok.

Fakt je ten, že po ôsmych rokoch sme pri Krásnej Hôrke v štádiu, že je takmer všetko pripravené na začiatok verejného obstarávania,“ povedala. Ak sa ju aspoň z časti podarí za štyri roky otvoriť, bude to podľa nej veľký úspech. Znovuotvorenie hradu označila za jeden zo svojich cieľov.

V súvislosti so Spišským hradom podotkla, že bolo naplánovaných päť miliónov eur hlavne na opravu románskeho paláca. „Momentálne je v stave, že ak príde ťažká zima, tento náš slovenský unikát to neprežije,“ podotkla. Za prioritu preto označila aj zabezpečenie financií, či už z vlastného rozpočtu alebo z európskych financií, aby sa podarilo túto časť hradu i celé vrchné opevnenie opraviť.

Milanová podotkla, že vzhľadom na stav kultúrneho dedičstva je realita bezútešná. Ako možný zdroj financovania záchrany kultúrneho dedičstva označila peniaze v novom programovacom období 2021-2027. Deklarovala, že rezort vyvinie maximálne úsilie na získanie prostriedkov. Poukázala aj na dotačný program s názvom Obnovme si svoj dom, z ktorého sa podľa jej slov každoročne vlastníkom pamiatok vyplatí od 12 do 15 miliónov eur. Problém vidí v nepomere požiadaviek voči prostriedkom, keďže sa často šplhajú až do výšky 60 miliónov eur. Aj preto ho chce do budúcna zvýšiť.

Milanová odpovedala aj na otázku týkajúcu sa pomoci kultúrnym inštitúciám, ktoré v období koronakrízy prišli o príjmy. Uviedla, že počas tohto obdobia rezort kultúry nestopol ani jeden dotačný program. Vyzdvihla verejnoprávne fondy a najmä fond na podporu umenia, ktorý podľa nej veľmi dobre zareagoval na krízovú situáciu. Vytvoril nové výzvy reagujúce napríklad na to, že sa akcie mohli konať v online priestore.

Deklarovala, že všetky výpadky príjmov má rezort vyčíslené a rokuje s ministerstvom financií o tom, koľko prostriedkov bude môcť rezort poskytnúť. Upozornila tiež, že viacero inštitúcií spadá pod samosprávy, kde je situácia nešťastná, napríklad kraje dotácie škrtajú či znižujú, a počítajú tiež s okresaním rozpočtov. Dáta od týchto zriaďovateľov podľa Milanovej slov ešte spracovávajú.

Na opravu pamiatok chce ministerka získať európske zdroje

Natália Milanová a riaditeľka Spišského múzea v Levoči Mária Novotná pred Spišským hradom; Foto: TASR/František Iván

V prípade, že nebude v štátnom rozpočte toľko prostriedkov, koľko schválila ešte predchádzajúca vláda na veľké rekonštrukcie kultúrnych pamiatok a stavieb, Ministerstvo kultúry (MK) SR je rozhodnuté zabojovať o čo najväčší balík z eurofondov na plánované investície. Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) to uviedla na štvrtkovom stretnutí s novinármi, na ktorom predstavovala vízie a plány rezortu na najbližšie obdobie.

„My sme investičný plán rekonštrukcií, tak ako to bolo v prípade Krásnej Hôrky, Spišského hradu či Slovenskej národnej galérie, predložili pánovi ministrovi financií. Ešte nemáme definitívne stanovisko, či sa nájde požadovaný objem prostriedkov,“ uviedla Milanová. “Stále zatiaľ rátame s tým, že tieto akcie budú financované zo štátneho rozpočtu. Ak by to nebolo v dôsledku dosahov koronakrízy možné, budeme robiť všetko preto, aby sme mohli využiť čo najväčší objem z fondov EÚ," zdôraznila. Ministerka priznala, že i v tomto by Slovensku pomohlo, ak by v Bruseli schválili plánovaný fond obnovy EÚ, z ktorého by mohlo Slovensko, podľa súčasných prepočtov, získať až osem miliárd eur. Európske zdroje z fondu obnovy i z nového programového obdobia plánuje vo všeobecnosti MK použiť v čo najväčšej miere na znižovanie 5,5 miliardy veľkého investičného dlhu v obnove pamiatok.

O rekonštrukcii Krásnej Hôrky i nevyhnutnej sanácii Spišského hradu hovorila ministerka vo štvrtok aj v pléne NR SR. Zvýraznila v tejto súvislosti nielen význam kultúrneho a historického dedičstva, ale aj na vplyv pamiatok na rozvoj regiónov.

Vláda na komplexnú revitalizáciu hradu Krásna Hôrka vyčlenila v júli 2019 takmer 35 miliónov eur, pričom odobrila aj čerpanie prostriedkov podľa etapizácie obnovy pamiatky. Na konci októbra 2019 schválila 4,8 milióna eur na sanáciu havarijného stavu Spišského hradu, jeho románskeho a západných palácov. V januári 2020 kabinet schválil aj aktualizovaný rozpočet na rekonštrukciu SNG, ktorý bol podľa znaleckého odhadu stanovený na 69.527.402 eur s DPH.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Do muža na bicykli pri odbočovaní vrazil autobus

Do muža na bicykli pri odbočovaní vrazil autobus

DNES - 14:17Domáce

Polícia upozorňuje cyklistov, aby nestrácali ostražitosť ani v obciach, ktoré poznajú.

Krúpa: Ministerstvo zahraničia riadi premiér a nie Blanár, rezortu chýba vízia

Krúpa: Ministerstvo zahraničia riadi premiér a nie Blanár, rezortu chýba vízia

DNES - 14:16Domáce

Krúpovi chýba vízia fungovania Slovenska v zahraničnej politike zo strany rezortu zahraničia.

Blanár nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac občanov Slovenska ako Irán

Blanár nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac občanov Slovenska ako Irán

DNES - 14:09Domáce

Slovensko nepodporí žiadne sankcie, ktoré by mali väčší dosah na občanov SR než na krajinu, voči ktorej budú ukladané.

Obžalovaná Ľubica Rošková je vinná v kauze agrodotácií, dostala podmienku

Obžalovaná Ľubica Rošková je vinná v kauze agrodotácií, dostala podmienku

DNES - 13:45Domáce

Obžalovaná Ľubica R. je uznaná za vinnú v kauze poberania agrodotácií.

Chodkyňu po zrážke s autom v Tepličke nad Váhom previezli do nemocnice

Chodkyňu po zrážke s autom v Tepličke nad Váhom previezli do nemocnice

DNES - 13:25Domáce

Zranenú 56-ročnú chodkyňu po raňajšej zrážke s autom v Tepličke nad Váhom, okres Žilina, previezli do nemocnice.