• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
16°Bratislava

Nové zistenie: Koronavírus môže spôsobiť smrteľný zápal centrálnej nervovej sústavy

  • 20:12 09.07.2020
  • Svet
Nové zistenie: Koronavírus môže spôsobiť smrteľný zápal centrálnej nervovej sústavy

Štúdia zaznamenala vyšší počet pacientov so zriedkavým a niekedy fatálnym neurologickým ochorením nazývaným ADEM.

Podľa novej štúdie môže COVID-19 spôsobiť nebezpečné neurologické problémy vrátane delíria, zápalu mozgu, poškodenia nervov alebo mozgovej príhody.

Autori štúdie navyše uviedli, že v ich nemocnici zaznamenali zvýšený počet pacientov so zriedkavým a niekedy fatálnym neurologickým stavom nazývaným akútna diseminovaná encefalomyelitída (ADEM). Všetci pacienti s ADEM boli hospitalizovaní s pozitívnym výsledkom alebo podozrením na COVID-19, čo naznačuje, že pandémia môže viesť k nárastu podobných prípadov.

Nové zistenia prispievajú k rastúcemu množstvu dôkazov o tom, že COVID-19 má vážne dôsledky na zdravie mozgu. Výsledky štúdie tiež naznačujú, že lekári by mali byť „ostražití a dávať si pozor na tieto komplikácie“ u pacientov s COVID-19, uviedol v stanovisku jeden z autorov štúdie Michael Zandi, neurológ v National Hospital for Neurology and Neurosurgery.

U pacientov došlo k mozgovej dysfunkcii, mŕtvici či poškodeniu nervov

Autori štúdie analyzovali informácie od 43 pacientov vo veku 16 až 85 rokov s neurologickými komplikáciami, ktorí boli liečení v londýnskej nemocnici. 29 z nich malo pozitívny test na COVID-19 a u zvyšných pacientov bolo podozrenie na COVID-19 na základe príznakov a výsledkov z iných testov, ako sú röntgenové snímky hrudníka a CT snímky.

Vyskytlo sa 10 prípadov tzv. prechodných encefalopatií alebo dočasnej mozgovej dysfunkcie. Pacienti pociťovali symptómy delíria, ako napríklad zmätenosť a dezorientácia. Jeden pacient mal príznaky psychózy, vrátane vizuálnych a sluchových halucinácií. Väčšina z týchto pacientov sa nakoniec úplne uzdravila bez špecifickej liečby.

U 8 pacientov došlo k mŕtvici, zvyčajne v dôsledku krvných zrazenín. Predtým vedci zistili, že COVID-19 môže zvyšovať riziko krvných zrazenín. Títo pacienti mali zlé výsledky, pričom u žiadneho z nich nedošlo k úplnému uzdraveniu a jeden pacient po mŕtvici zomrel.

U ôsmich ďalších pacientov došlo k poškodeniu nervov, často v dôsledku Guillain-Barrého syndrómu, čo je zriedkavá autoimunitná reakcia, ktorá sa zvyčajne vyskytuje po infekcii, ako je napríklad respiračnej alebo gastrointestinálnej.

Neobvyklý nárast prípadov ADEM

U dvanástich pacientov sa vyvinul zápal mozgu, pričom u väčšiny z nich bola diagnostikovaná aj ADEM. Jeden z pacientov v tejto skupine zomrel. ADEM sa zvyčajne pozoruje u detí, ale pacienti s ADEM v tejto štúdii boli všetci dospelí. Pred pandémiou výskumný tím zvyčajne zaznamenal jeden prípad ADEM u dospelých v nemocnici mesačne, ale počas pandémie ich počet zvýšil na jeden prípad týždenne.

Vedci nenašli vírus SARS-CoV-2 vo vzorkách mozgovomiechového moku pacienta (tekutina okolo mozgu a miechy), čo naznačuje, že vírus u týchto pacientov priamo nenapadol mozog. U niektorých pacientov boli dôkazy zo skenovania mozgu a v jednom prípade z biopsie mozgu, ktoré naznačujú, že zápal mozgu bol spôsobený reakciou imunitného systému.

Autori dospeli k záveru, že je potrebných viac štúdií, aby sme pochopili, čo spôsobuje tieto účinky na mozog a či povedú k dlhodobým zdravotným problémom.

Zdroj: Info.sk, TM, eurekalert.org, academic.oup.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.