• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
Bratislava

Toto sú dôvody, prečo je aj mierny priebeh COVID-19 nebezpečný

  • 7:25 09.07.2020
  • Svet
Toto sú dôvody, prečo je aj mierny priebeh COVID-19 nebezpečný

Mierne prejavy nákazy koronavírusom pre mnohých nie sú dôvodom na obavy. Netušia, aké následky to môže mať.

Vo všeobecnosti medzi ľuďmi panuje názor, že ak má ochorenie mierny priebeh, pravdepodobne nie je vážne. V prípade ochorenia COVID-19 je až 80 % prípadov asymptomatických. Virológovia sú však len na začiatku pochopenia mechanizmov vírusu Sars-CoV-2, pričom nové dôkazy naznačujú, že dokonca aj „mierne“ prípady môžu byť komplikovanejšie a nebezpečnejšie, ako si mnohí myslia.

Lekárske výskumy aj neoficiálne dôkazy rôznych podporných skupín pacientov naznačujú, že mnohí s miernym priebehom COVID-19 pociťujú trvalé vedľajšie účinky a lekári sa stále snažia pochopiť dôsledky.

Vysoké riziko mŕtvice u mladých pacientov

Niektoré z týchto vedľajších účinkov môžu byť fatálne. Podľa Christophera Kellnera, profesora neurochirurgie v nemocnici Mount Sinai v New Yorku, „mierne“ prípady ochorenia COVID-19, pri ktorých pacient nebol hospitalizovaný pre vírus, boli spojené so zrážaním krvi a vážnymi mŕtvicami u mladých ľudí vo veku 30 rokov. V máji Kellner uviedol pre Healthline, že v Mount Sinai zrealizovali plán na podávanie antikoagulačných liekov ľuďom s COVID-19, aby zabránili mozgovým mŕtviciam, ktoré videli u „mladších pacientov bez akýchkoľvek alebo miernych príznakov“.

Lekári už vedia, že Covid-19 postihuje nielen pľúca a krv, ale aj obličky, pečeň a mozog. Pri postihnutí mozgu môže vírus okrem iných príznakov spôsobiť chronickú únavu a depresiu. Aj keď vedci ešte nemali dostatok času na pozorovanie dlhodobých účinkov na tieto orgány, môžu sa prejaviť bez ohľadu na to, či pacient niekedy potreboval hospitalizáciu, čo bráni procesu zotavenia.

Ďalším znepokojujúcim fenoménom je množstvo osôb, ktoré dlhodobo trpia pre Covid-19 niekoľko mesiacov. V holandskej štúdii vedci skúmali 1 622 pacientov s COVID-19, ktorí hlásili dlhotrvajúce príznaky. Pacienti s priemerným vekom 53 rokov hlásili intenzívnu únavu (88%) pretrvávajúcu dýchavičnosť (75%) a tlak na hrudi (45%). 91% percent pacientov nebolo hospitalizovaných, čo naznačuje, že trpeli týmito vedľajšími účinkami napriek tomu, že ich prípady sa kvalifikovali ako „mierne“. Zatiaľ čo 85% opýtaných pacientov sa pred nakazením považovalo za zdravých, iba 6% z nich sa cítilo zdravo mesiac po nákaze.

Aj ľudia, ktorí nepotrebovali hospitalizáciu majú dlhodobé príznaky

Dlhodobé následky opísala pre New York Times aj 26-ročná Fiona Lowensteinová, ktorá ochorela 17. marca a bola krátko hospitalizovaná s horúčkou, kašľom a dýchavičnosťou. Lekári odporučili, aby sa vrátila do nemocnice, ak sa tieto príznaky zhoršia - namiesto toho sa však stalo niečo iné. Zažila celý rad nových príznakov: bolesť dutín, bolesť v krku, silné gastrointestinálne problémy po každom jedle. Stratila veľa váhy, trpela únavou, bolesťou hlavy a stratou čuchu.

Začala sa cítiť lepšie až v polovici mája, hoci niektoré z jej príznakov sa stále pravidelne objavujú. Lowensteinová vytvorila podpornú skupinu The Body Politic. Ide o internetové fórum, ktoré má v súčasnosti viac ako 5 600 členov - väčšina z nich nebola hospitalizovaná pre COVID-19, ale boli dlho chorí aj mesiace po tom, čo ustúpili počiatočné respiračné príznaky podobné chrípke. Podľa interného prieskumu v skupine mali členovia, ktorej prevažná väčšina mala menej ako 50 rokov, príznaky vrátane ochrnutia tváre, záchvatov, straty sluchu a zraku, bolesti hlavy, stratu pamäti, hnačky, straty hmotnosti a iné.

Kým lekári a verejnosť len zisťujú informácie o COVID-19 je dôležité mať na pamäti, ako málo skutočne vieme o tejto nesmierne komplikovanej chorobe a počúvať tých, ktorí ju zažili. Aj keď je pre mnohých upokojujúce, že väčšina prípadov sa označuje ako mierne, tento výraz možno nie je taký presný, ako sme dúfali.

Zdroj: Info.sk, TM, healthline.com, ad.nl, nytimes.com, theguardian.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.