• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Od alergie po absces – 11 dôvodov, prečo vám opuchla tvár

  • 17:55 11.07.2020
  • Bratislava
Od alergie po absces – 11 dôvodov, prečo vám opuchla tvár

Za opuch v oblasti tváre niekedy môžu aj zdanlivo nesúvisiace problémy.

Všetci sme sa už neraz prebudili s opuchnutou tvárou. V prípade výraznejšieho opuchu môže ísť až o desivú skúsenosť – či už ide o opuch okolo očí, líc alebo opuch celej tváre.

Pri opuchnutej tvári treba v prvom rade zistiť, či nejde o alergickú reakciu. To zistíte aj podľa sprievodných príznakov, ako sú ťažkosti s dýchaním a prehĺtaním – takýto prípad by si mohol vyžadovať zásah lekára.

Miernejšie príznaky alergie sa dajú vyliečiť aj topickými steroidmi, opuch však nesmie prejsť až do dýchacích ciest. Ak sa vám dá aj napriek opuchu bez problémov dýchať, pravdepodobne ide o menej závažný problém, ktorý mohol spôsobiť jeden z týchto dôvodov:

1. Zápal prinosových dutín

Keď dôjde k zápalu dutín, ktoré sa rozprestierajú medzi očami a za čelom, nosom a lícnymi kosťami, začne sa v nich hromadiť hlien. Tlak, ktorý tak v dutinách vzniká, spôsobuje tupú bolesť okolo očí, výtok z nosa, bolesť hlavy a v neposlednom rade aj opuch tváre.

Infekcia väčšinou vzniká kvôli vírusu a dá sa vyliečiť aj bez antibiotík. Snažte sa hlavne veľa odpočívať a pite dostatok tekutín.

2. Zubný absces

Foto: trailak amtim/Shutterstock.com

Pri neliečenom zlomenom zube alebo zubnom kaze sa do zubnej drene dostávajú baktérie, kvôli čomu vzniká absces (alebo zápal). Okolo zuba sa začína hromadiť hnis, čo sa samozrejme spája s bolesťou aj opuchom, ktorý môže niekedy postihnúť aj celú tvár.

Zubný absces sa lieči pomocou antibiotík a je pravdepodobné, že budete musieť podstúpiť aj ošetrenie koreňového kanálika. Kým sa dostanete k odbornej pomoci, vyplachujte si ústa slanou vodou a užívajte lieky na bolesť.

3. Cushingov syndróm

Kortizol je „stresový hormón“, ktorý tiež pomáha regulovať hladinu krvného tlaku a krvného cukru. Ak nadobličky vylučujú priveľa tohto hormónu, dochádza k ochoreniu známemu ako Cushingov syndróm, pri ktorom tvár nadobúda okrúhly tvar.

Cushingov syndróm sa takmer trikrát častejšie dostavuje u žien ako u mužov, pričom často postihuje ľudí, ktorí sa liečia glukokortikoidmi. Neliečený Cushingov syndróm môže viesť až k srdcovému zlyhaniu, porážke a cukrovke 2. typu.

4. Alergia

Alergická reakcia na jedlo, peľ, lieky a iné alergény môže viesť k zápalu tváre, a to najmä v okolí očí a nosa. K alergickej reakcii môže dôjsť aj po užití niektorých liekov, ako sú aspirín alebo ibuprofen. Opuch v takom prípade zvykne sprevádzať aj vyrážka. K opuchu obvykle dochádza v priebehu 24 až 36 hodín po kontakte s alergénom.

Pri ťažkostiach s dýchaním by ste mali čím skôr vyhľadať lekársku pomoc. V opačnom prípade pomôžu antihistaminiká.

5. Spálenie pokožky

K spáleniu pokožky môže dôjsť aj vtedy, keď ho nesprevádzajú typické príznaky. Ultrafialové lúče môžu pri každodenných činnostiach na čerstvom vzduchu spôsobiť začervenanie pokožky, ale aj jej opuch.

Vyhnite sa nepríjemným následkom spálenia pravidelným aplikovaním krému na opaľovanie. Ak už ste spálení, zachráňte pleť pomocou výživného pleťového mlieka alebo krému.

6. Zápal podkožia

Foto: DonyaHHI/Shutterstock.com

Zápal podkožia je bakteriálne ochorenie, ktoré spôsobuje náhle začervenanie a opuch pokožky na ktorejkoľvek časti tela. Toto ochorenie môže viesť k smrteľným následkom, preto ak sa zápal rozširuje, rozhodne neváhajte s návštevou lekára. Na zápal podkožia sa zvyčajne predpisuje liečba antibiotikami.

7. Mumps

Mumps síce znie ako hudba minulosti, ale toto vysoko nákazlivé ochorenie v posledných rokoch zažíva svoje zmŕtvychvstanie. Mumps sa okrem opuchu v oblasti tváre prejavuje aj horúčkou a bolesťou hlavy a svalov.

Prítomnosť mumpsu dokáže odhaliť všeobecný lekár pomocou výteru z úst a odberu krvi. Na ochorenie sa nezvyknú predpisovať žiadne lieky a zvykne prejsť v priebehu niekoľkých týždňov.

8. Nefunkčná štítna žľaza

Štítna žľaza má za úlohu produkovať hormóny, ktoré regulujú metabolizmus a telesnú teplotu. Ak ich je málo, dochádza k metabolickým zmenám, ktoré môžu zväčšiť podkožné tkanivá. Okrem toho sa dostavuje aj pocit chladu a slabosti, u žien sa môže vyskytnúť nepravidelná menštruácia. Poruchy štítnej žľazy sa dajú identifikovať pomocou krvného testu.

9. Konjuktivitída

Foto: Ink Drop/Shutterstock.com

Ak sa opuch sústreďuje do oblasti očí, môže ísť o zápal spojoviek, alebo konjuktivitídu. Väčšina prípadov vzniká po infikovaní vírusom alebo vplyvom alergie, baktérií, či dokonca kontaktných šošoviek. Okrem opuchu pri ňom dochádza k začervenaniu, slzeniu a svrbeniu očí.

Liečba konjuktivitídy závisí od typu – ak ide o vírusovú nákazu, lieči sa len pomocou chladných obkladov a umelých sĺz. Pri bakteriálnom type sa podávajú antibiotiká.

10. Rosacea

O tom, že trpíte rosaceou, ani nemusíte vedieť. Začervenanie a opuchnutie tváre pri tejto poruche môžu vyvolať rôzne spúšťače, vrátane počasia, pikantných jedál, alkoholu a emocionálneho stresu. Príznaky rosacei dokážete skrotiť pomocou dennej aplikácie krému na opaľovanie a jemného pleťového tonika.

11. Steroidy

Aj steroidová liečba sa môže podieľať na vzniku vyššie opísanej guľatej tváre. Ak vám tento príznak robí problémy, požiadajte svojho lekára o zníženie predpísanej dávky steroidov.

Zdroj: Info.sk, DP, womenshealthmag.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.