• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Takto môžu diabetici znížiť riziko ochorenia COVID-19

  • 20:59 07.07.2020
  • Svet
Takto môžu diabetici znížiť riziko ochorenia COVID-19

Vedci majú dobré správy pre cukrovkárov, ktorí sa boja nákazy novým koronavírusom.

Čoraz viac výskumov ukazuje, že ľudia s diabetom 2. typu sú vystavení vyššiemu riziku infekcie koronavírusom alebo úmrtia na COVID-19. U ľudí s optimálnou hladinou cukru v krvi je menej pravdepodobné, že budú potrebovať umelú pľúcnu ventiláciu a majú vyššiu mieru prežitia nákazy koronavírusom.

Nová štúdia publikovaná v časopise Cell Metabolism však prináša pozitívne správy aj pre diabetikov, ktorí majú pod kontrolou hladinu glukózy v krvi. Títo pacienti majú oveľa väčšiu šancu na prežitie v porovnaní s pacientmi so slabo regulovanou glykémiou.

Profesor Hongliang Li, hlavný autor štúdie, uviedol:

„Boli sme prekvapení, že sme zaznamenali také priaznivé výsledky v skupine s dobre kontrolovanou hladinou glukózy v krvi u pacientov s COVID-19 a už existujúcim diabetom 2. typu.

Vzhľadom na to, že ľudia s diabetom mali oveľa vyššie riziko úmrtia a rôzne komplikácie a neexistujú žiadne špecifické lieky na COVID-19, naše zistenia naznačujú, že kontrola hladiny glukózy v krvi môže fungovať ako účinný pomocný prístup na zlepšenie prognózy pacientov s COVID- 19 a už existujúcou cukrovkou.“

Viac ako pol miliardy ľudí na svete trpí cukrovkou 2. typu. Ľudia s týmto zdravotným stavom patria medzi najčastejšie obete COVID-19. Výskumný tím preto sledoval 7 337 pacientov COVID-19 v 19 nemocniciach, pričom 952 z nich boli ľudia s cukrovkou 2. typu.

Ľudia s cukrovkou, ktorí boli prijatí do nemocníc, potrebovali viac lekárskej starostlivosti na zníženie závažnosti ochorenia COVID-19. Napriek všetkým lekárskym zásahom mali pacienti s diabetom oveľa vyššiu úmrtnosť a vyššie riziko zlyhania viacerých orgánov. U pacientov s cukrovou bola miera úmrtnosti až 7,8% oproti 2,7% u ostatných pacientov.

K úmrtiu a zdravotným komplikáciám však omnoho zriedkavejšie došlo, ak mali diabetici pod kontrolou hladinu glukózy v krvi. Pacienti v tejto skupine tiež menej často potrebovali kyslíkovú terapiu alebo umelú pľúcnu ventiláciu.

Autori zdôraznili, že ľudia s diabetom by mali prijať viac preventívnych opatrení, aby predišli infekcii. Ak sa pacienti s cukrovkou nakazia novým koronavírusom, musia dbať naudržiavanie správnej hladiny cukru v krvi, aby sa znížila závažnosť infekcie.

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, sciencedirect.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.