• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Toto je dôvod, prečo ľudia zameraní na peniaze ťažko dosiahnu šťastie

  • 8:38 09.07.2020
  • Svet
Toto je dôvod, prečo ľudia zameraní na peniaze ťažko dosiahnu šťastie

Zameranie na peniaze prináša svoju daň na duševnom zdraví.

Nová štúdia odhalila dôvody, prečo sa ľudia zameraní na vlastný finančný úspech často cítia v živote osamelí. Keď ľudia zakladajú svoju vlastnú hodnotu na finančnom úspechu, zažívajú pocity tlaku a nedostatku autonómie. Tie majú za následok, že ľudia nie sú úspešní v sociálnej sfére života, uvádzajú psychológovia v štúdii publikovanej v časopise Personality and Social Psychology Bulletin.

Kvôli tlaku vyplývajúceho zo snahy dosiahnuť finančné ciele často pracujeme na úkor času stráveného s našimi blízkymi. „Je to ten nedostatok času stráveného s blízkymi ľuďmi, ktorý je spojený s pocitom osamelosti a odlúčenia,“ uviedla spoluautorka výskumu Deborah Wardová.

Depresia a úzkosť sú spojené s izoláciou. Výsledky štúdie poukazujú na úlohu osobných vzťahov pri udržiavaní dobrého duševného zdravia. Zistenia zdôrazňujú dôvod, prečo by sa ľudia mali snažiť tieto vzťahy udržať aj napriek tomu, že si dali náročné ciele. Ako uviedla Wardová:

„Tieto sociálne spojenia sú dôležité. Ako ľudia ich potrebujeme, aby sme sa cítili bezpečne, duševne zdravo a šťastne. Avšak veľa z toho, čo je potrebné na dosiahnutie úspechu vo finančnej oblasti, je na úkor trávenia času s rodinou a priateľmi.“

Ľudia, ktorí samých seba hodnotia na základe finančného úspechu, často trpia

Wardová hovorí, že finančný úspech ani túžba po peniazoch však nie sú tak úplne zdrojom týchto problémov. Podľa psychológov je problematické vnímanie vlastnej hodnoty na základe financií. Keď ľudia svoju hodnotu zakladajú na peniazoch, svoj finančný úspech považujú za jadro toho, kým sú. Miera finančného úspechu sa spája s tým, aký majú zo seba pocit - cítia sa dobre, keď si myslia, že sa im finančne dobre darí, ale ak sú finančne neistí, majú pocit vlastnej zbytočnosti.

Výskum zahŕňal viac ako 2 500 účastníkov v piatich rôznych štúdiách. Súčasťou štúdie bolo skúmanie denníka, ktorý sledoval účastníkov počas dvojtýždňového obdobia s cieľom posúdiť, ako vnímali dôležitosť peňazí a času stráveného pri rôznych spoločenských činnostiach. Ako dodala Wardova:

„Tieto zistenia vidíme ako ďalší dôkaz, že ľudia, ktorí zakladajú svoju vlastnú hodnotu na peniazoch, sa pravdepodobne budú cítiť pod tlakom, aby dosiahli finančný úspech, čo je spojené s kvalitou ich vzťahov s ostatnými.“

Wardová dúfa, že súčasná štúdia predstavuje začiatok dlhšej línie výskumu mechanizmu medzi hodnotením peňazí a sociálnymi premennými.

Zdroj: Info.sk, TM, journals.sagepub.com, futurity.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

DNES - 19:41Zaujímavosti

Zdravú, chutnú a obľúbenú zeleninu si viete dopestovať rýchlo a jednoducho.

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

DNES - 18:01Zaujímavosti

Nezhoršujte príznaky alergie vlastnou chybou pri záhradkárčení. Týchto 5 rastlín vám môže uškodiť.

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

VČERA - 21:49Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

VČERA - 20:44Zaujímavosti

Vlasy len tak rýchlo nedorastú – o to viac zamrzí, ak sa o ne nekvalitne postará údajný profesionál. Tieto znaky vám pomôžu rozoznať nekvalitnú kaderníčku.

V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky

V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky

VČERA - 19:28Zaujímavosti

Nebezpečnú látku našli v produktoch viacerých známych značiek.