• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
15°Bratislava

Hlivák: Štát už dnes dokáže nakupovať rýchlo, kľúčová je odborná príprava

  • 14:53 05.07.2020
  • Bratislava
Hlivák: Štát už dnes dokáže nakupovať rýchlo, kľúčová je odborná príprava

Štát už dnes dokáže nakúpiť za verejné peniaze flexibilne a v primeraných lehotách, myslí si predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák.

Preukazuje to podľa neho analytická štúdia, ktorú úrad vypracoval z údajov z vestníka verejného obstarávania. Kľúčom k úspešnému nákupu je podľa Hliváka poctivá a odborná príprava. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková.

Úrad analyzoval 7790 verejných obstarávaní vyhlásených v roku 2018 a 2019. Zo štúdie vyplynulo, že 70 percent zákaziek vyhlásených vlani sa ukončilo do 120 dní, teda do asi štyroch mesiacov. Do pol roka sa ukončilo vyše 88 percent zákaziek.

"Je to jasný dôkaz o tom, že štát už podľa súčasných pravidiel dokáže nakúpiť rýchlo. Len je potrebné, aby vedel, čo chce nakúpiť, aby sa na súťaž poctivo a odborne pripravil. To je vždy kľúč k úspešnému nákupu,“ vysvetlil Hlivák.

K rýchlejšej realizácii verejných nákupov podľa ÚVO prispela aj novela zákona, ktorá platí od začiatku roka 2019. V zákone zavedené zmeny skrátili podľa ÚVO dĺžku trvania verejného obstarávania o viac ako jednu pätinu (22 percent), čo predstavuje asi jeden mesiac. Týka sa to aj zákaziek financovaných z eurofondov a zvlášť v týchto prípadoch ide o významnú časovú úsporu.

Štúdia preukázala, že súťaže, ktoré trvali 500 dní, o ktorých sa dnes často na verejnosti hovorí, predstavovali len niečo vyše 1,6 percenta súťaží vyhlásených v roku 2018. Čiže dáta nám dokazujú, že z verejného obstarávania netreba robiť strašiaka, lebo ním nie je,„ poznamenal predseda úradu. Deklaroval, že na úrade robia všetko, čo je v ich silách, aby pravidlá obstarávaní zjednodušovali, zefektívňovali. Zároveň však zdôraznil potrebu dbať aj na transparentnosť v procese nákupov. “Stále apelujem na to, aby s verejnými peniazmi robili odborníci, aby dokázali verejné nákupy kvalitne plánovať a potom zvládnu aj ich proces. Slovensko potrebuje profesionalizáciu verejného obstarávania,“ dodal Hlivák.

V súvislosti s programovým vyhlásením vlády pripravuje úrad návrh legislatívnych riešení na ďalšie uvoľnenie pravidiel pre verejné nákupy, aby Slovensko rýchlejšie čerpalo eurofondy. „Zdôrazňujem, že uvoľnenie pravidiel v zákone musí ísť ruka v ruke so sprísnením postihov, ktoré dokážu preukázať aj iné kontrolné orgány. Často sa debata pri nakladaní s verejnými zdrojmi zužuje len na úrad, no máme tu predsa aj ďalšie kontrolné orgány so silnejšími kompetenciami a ja som za to, aby sme posilňovali našu súčinnosť pre zaistenie férovosti a dodržiavania zákonov pri prerozdeľovaní verejných zdrojov,“ zdôraznil Hlivák. ÚVO sa zároveň pripravuje na to, aby sa stal národnou autoritou pre kontrolu verejného obstarávania v eurofondových zákazkách.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

VČERA - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

VČERA - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

VČERA - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

VČERA - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

VČERA - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.