• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
11°Bratislava

11 spôsobov, ako zabrániť nafukovaniu počas menštruácie

  • 21:32 30.06.2020
  • Bratislava
11 spôsobov, ako zabrániť nafukovaniu počas menštruácie

Nafukovanie samo o sebe je nepríjemné pre každého, no keď sa u žien dostavuje každý mesiac v sprievode menštruačných bolestí, nie je ľahké nad ním len mávnuť rukou.

Nafukovanie je pre mnohé ženy tým najnepríjemnejším príznakom menštruácie. Je síce nepríjemné, no vyskytuje sa veľmi často a netreba sa zaň hanbiť. Podľa gynekológov sa s nafúknutým bruchom počas menštruácie stretáva asi 70 percent žien.

Prečo k nemu dochádza?

Za nafukovanie počas „vašich dní“ môžu zmenené hladiny estrogénu a progesterónu. Zvýšená hladina estrogénu spôsobuje zadržiavanie vody v tele a progesterón, ktorý je vo väčšom množstve zastúpený v neskoršej fáze cyklu, zas spomaľuje trávenie.

K najzreteľnejšiemu nafukovaniu dochádza približne deň až dva dni pred začiatkom menštruácie. Celkom často sa však stáva, že ženy sa cítia nafúknuto už aj 3 a viac dní predtým. Nafukovanie obvykle mizne po niekoľkých dňoch menštruácie.

Aby ste nafúknutiu zabránili, stačí sa držať niekoľkých jednoduchých zásad, ktoré vás zachránia každý mesiac.

1. Jedzte viac bielkovín a draslíka

Na tanier si nakladajte viac výrobkov, ktoré nespôsobujú nafukovanie. Ide napríklad o banány, kantalup, paradajky a špargľu, ktoré sa starajú o vyrovnanú hladinu tekutín v tele. To isté platí aj pre zdravé tuky, ako sú chia semienka, orechy a losos.

Môžete staviť aj na bielkoviny – teda kuracie mäso, ryby a tofu. Pomôžu aj prírodné diuretiká vo forme zeleru, uhorky, červenej dyne, citrónovej šťavy, cesnaku a zázvoru.

2. Vyhýbajte sa „nafukovacím“ jedlám

Sú síce zdravé, ale nesmierne z nich nafukuje. Hovoríme napríklad o brokolici, keli, fazuli, kapuste, kalerábe a hlávkovom šaláte. Táto zelenina obsahuje rafinózu, ktorú ľudské telo nedokáže celkom rozložiť, takže dochádza k nafukovaniu.

3. Nevynechajte cvičenie

Počas prvých dní menštruácie je fyzická aktivita možno to posledné, na čo by ste pomysleli, ale oplatí sa to. Tým, že si zvýšite tep, povzbudíte aj trávenie, čo pomôže odbúrať plyny z tráviaceho traktu. Takisto tým zamedzíte vzniku zápchy.

Cvičenie počas menštruácie by malo byť len mierne namáhavé, pretože náročné cviky podporujú tvorbu zápalu. Vyskúšajte preto napríklad jogu alebo plávanie.

4. Kávu a alkohol dočasne vylúčte

Alkohol dokáže zosilniť príznaky predmenštruačného symptómu, ako je citlivosť prsníkov, zmeny nálad aj nafukovanie. Káva zas môže stimulovať tráviaci trakt až tak, že podráždi črevá a spôsobí dehydratáciu, takže nastáva zadržiavanie vody. Je preto lepšie tieto dva druhy nápojov na chvíľu vylúčiť z jedálnička.

5. Užite lieky proti bolesti

V Ibuprofene a Nalgesine sa nachádzajú látky, ktoré vám nepomôžu len s otravnou bolesťou, ale tiež zmiernia zápal v tele, a teda aj nafukovanie. Netreba to s nimi ale preháňať – pred začiatkom menštruácie sa odporúča užiť 200 až 400-miligramovú dávku raz za 6-8 hodín.

6. Odložte bublinkové a sladené nápoje

Vaše obľúbené sladké nápoje vás síce na chvíľu potešia, ale brucho vám z nich rozhodne nespľasne – práve naopak. Nenechajte sa oklamať ani značkami, ktoré sa skrývajú za umelé sladidlá – aj tie totiž spôsobujú nafukovanie.

Počas menštruácie a pred ňou by ste v prvom rade mali piť vodu, a to aspoň 8 pohárov za deň. Vylúčený nie je ani zelený, mätový či feniklový čaj, ktorý pomáha odstrániť zápal.

7. Pospite si

Spánok je počas menštruácie často prerušovaný bolesťou, nafukovaním a celkovým nepohodlím. Počas týchto dní je ale dôležitý, pretože okrem toho, že regeneruje telo, pomáha z neho tiež odstrániť zadržiavané tekutiny, a teda aj nafúknutie.

8. Užite antikoncepciu

Ústne podávaná hormonálna antikoncepcia neslúži len ako zábrana pred počatím, ale tiež minimalizuje bolesť počas menštruácie a poradí si aj s príznakmi predmenštruačného syndrómu. Ak ste ochotná ju užívať, určite počítajte s tým, že nafukovanie viac nebude také neznesiteľné.

9. Požiadajte o predpísanie diuretík

Je jedna vec trochu pribrať a nezapnúť obľúbené džínsy, keď vás počas menštruácie nafukuje, ale medzi nami sú aj ženy, ktoré kvôli precitlivelým prsníkom niekoľko dní v mesiaci doslova trpia. Práve im by mohli pomôcť mierne diuretiká.

Ak to nechcete preháňať s návštevami lekárov, vyskúšajte prírodné diuretikum v podobe kávy. Samozrejme, treba počítať s vyššie uvedenými negatívnymi následkami.

10. Častejšie varte

Vlastnoručne pripravené jedlá vedia drasticky obmedziť nafukovanie. V reštauračných jedlách je totiž často množstvo soli a jedlá z bufetu alebo fast foodu na tom nie sú o nič lepšie. Ako už iste viete, nadmerná konzumácia soli je jedným z dôvodov, prečo sa aj počas bežných dní cítite nafúknuto.

11. Neprežeňte to s vlákninou

Je jasné, že ovocie a zelenina patria medzi najzdravšie zložky stravy, no všetkého veľa škodí. Ak počas bežných dní nejete veľa týchto výrobkov a počas menštruácie s tým začnete, vášmu telu chvíľu potrvá, kým si zvykne na toľko vlákniny, čo sa môže prejaviť aj nadmerným nafukovaním.

Zdroj: Info.sk, DP, womenshealthmag.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.