• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Ako sa stravovať pred chemoterapiou: Táto diéta posilní jej účinky a ochráni zdravé bunky

  • 19:46 26.06.2020
  • Leiden
Ako sa stravovať pred chemoterapiou: Táto diéta posilní jej účinky a ochráni zdravé bunky

Výsledky sa zatiaľ potvrdili u pacientov s rakovinou prsníka. V budúcnosti by sa takáto diéta mohla predpisovať ako podporná liečba pri viacerých druhoch rakoviny.

Rakovina prsníka na Slovensku ročne zasiahne zhruba 3.300 žien. Podľa informácií slovenského lekárskeho časopisu Bedeker zdravia pritom u 5 až 6 percent pacientiek odhalia rakovinu v pokročilom metastatickom štádiu.

Medzi prvotné varovné príznaky rakoviny prsníka patrí opuch alebo začervenanie v oblasti prsníka alebo prsníkov, zmena tvaru prsníka alebo bradavky, výtok z bradavky, bolesť a hrčky v oblasti prsníkov. Hoci sa rakovina prsníka vyskytuje prevažne u žien, môžu ňou trpieť aj muži, pričom príznaky u nich sú veľmi podobné.

Ako pri väčšine druhov rakoviny, aj rakovina prsníka sa najčastejšie lieči tromi spôsobmi – chirurgickým zákrokom, rádioterapiou a chemoterapiou. Práve chemoterapia je pri liečbe rakoviny prsníka účinnejšia v prípade, že jej predchádza konkrétny typ stravovania.

Univerzitné medicínske centrum v holandskom meste Leiden zverejnilo štúdiu, podľa ktorej by stravovanie podobné pôstu mohlo posilniť účinky chemoterapie. Štúdie sa zúčastnilo 129 náhodne vybratých pacientov s rakovinou prsníka, pričom tí, ktorých ochorenie sa nachádzalo v druhom až treťom štádiu, zaznamenali najpozitívnejšie výsledky.

Podstatou pôstnej stravy je konzumácia jedál s nízkym kalorickým a bielkovinovým obsahom. Metabolizmus na ňu reaguje podobne ako na úplný pôst (počas ktorého sa môže piť len voda), no telo pritom neprichádza o dôležité živiny.

Vďaka tejto diéte sú nádorové bunky menej odolné voči chemoterapii a zdravé bunky tela sú zas silnejšie.

Pacienti, ktorí sa zúčastnili štúdie, tri dni pred začiatkom chemoterapie a počas nej jedli buď to, čo jedia obvykle, alebo im pripravili pôstnu stravu. Práve ľudia s obmedzenou stravou lepšie reagovali na chemoterapiu a výsledky ich liečby boli markantnejšie. Okrem toho u nich neboli pozorované žiadne vedľajšie účinky z jedenia takýchto jedál, ktoré pozostávali najmä z nízkokalorických čajov, vývarov a polievok.

Pôstna strava dokázala u onkologických pacientov zamedziť poškodeniu T-lymfocytov, ktoré vzniká ako vedľajší účinok chemoterapie.

Pred pokusmi s ľuďmi vedci vykonali pokusy na myšiach, ktoré svedčili o rovnakých výsledkoch pôstneho stravovania pred podávaním chemoterapie. Napriek tomu sa Holanďania domnievajú, že výskum vplyvu stravy na účinok liečby je ešte len v plienkach.

„Ide o prvý kontrolovaný výskum, ktorý hodnotí vplyv pôstnej stravy na toxickosť a účinnosť chemoterapie u pacientov s rakovinou,“ uvádzajú autori štúdie.

Zdroj: Info.sk, DP, nature.com, dailymail.co.uk, bedekerzdravia.sk, cancercenter.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.