• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

6 prekvapivých spôsobov, ako nám prospievajú letné horúčavy

  • 19:15 25.06.2020
  • Bratislava
6 prekvapivých spôsobov, ako nám prospievajú letné horúčavy

Leto pre mnohých znamená prepotené tričká, znásobený pitný režim a dlhé horúce noci bez spánku. Poznáme však niekoľko dôvodov, prečo sa oplatí tešiť na horúce počasie.

Úpal, poškodenie pokožky, dehydratácia a spáleniny sú len niektoré z rizík horúceho počasia. Všetko zlé je ale na niečo dobré, preto sa oplatí nezabúdať na týchto 6 výhod, ktoré vám mínusové teploty v zime sotva doprajú:

1. Doplnenie zásob vitamínu D

Najvyššie hladiny slnečného vitamínu v organizme dosahujeme v lete, keď sme častejšie na slnku. Vitamín D je nevyhnutný pre zdravie kostí a pokožky a poteší aj tých, ktorí sa snažia schudnúť.

Ak si chcete doplniť zásoby tohto vitamínu, musíte vyjsť von z domu či bytu, pretože zatvorené okná blokujú UVB lúče slnka, čím zabraňujú tvorbe vitamínu v tele.

2. Zlepšenie nálady

Slnečné lúče nepodporujú len produkciu serotonínu, ale aj endorfínov. Tieto hormóny sa spájajú s pocitom pokoja, zmiernením depresívnych príznakov a zlepšením nálady.

Nedostatok slnečného svetla je pravdepodobne hlavným spúšťačom sezónnej afektívnej poruchy (sezónnej depresie), ku ktorej dochádza predovšetkým počas jesene a zimy.

3. Rýchlejšie zaspávanie

Poznáte ten pocit, keď vás po celom dni strávenom na slnku prepadne únava, hoci ste nič náročné nerobili?

Slnečné svetlo, ktoré dopadá na oči a viečka, do mozgu vysiela signál, aby zastavil produkciu spánkového hormónu melatonínu. Ak má organizmus nadbytok melatonínu počas dňa, človeku sa v noci ťažšie zaspáva. Inak povedané, ak deň strávite na slnku, v noci skôr zaspíte.

4. Zníženie krvného tlaku

Keď pokožka zacíti dotyk slnečných lúčov, do krvi sa začne uvoľňovať oxid dusnatý, ktorý pomáha pri znižovaní krvného tlaku. Vďaka tomuto procesu tiež slnko zamedzuje vzniku porážky a infarktu.

5. Pomoc s chudnutím

Nedostatok slnka často podnecuje vznik depresie alebo depresívnej epizódy. Niekedy máme len horšiu náladu, čo však súvisí s väčším hladom.

Serotonín tiež zohráva dôležitú úlohu pri dosiahnutí pocitu sýtosti. Kontakt so slnkom ale zaručuje dostatok tohto hormónu, a teda aj menšiu chuť na jedlo.

6. Posilnenie imunity

Slnečné lúče pomáhajú spomaliť imunitný systém, ktorý je prehnane aktívny. Potláčajú preto príznaky autoimunitných ochorení, ako je aj psoriáza. Slnko okrem toho posilňuje produkciu bielych krviniek, ktoré bojujú proti infekciám a iným ochoreniam.

Zdroj: Info.sk, DP, metro.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.