• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Trpíte poruchou osobnosti? Stačí si odpovedať na tieto dve otázky

  • 8:44 25.06.2020
  • Bratislava
Trpíte poruchou osobnosti? Stačí si odpovedať na tieto dve otázky

Len dve jednoduché otázky vám môžu pomôcť odhaliť skrytú osobnostnú poruchu. Aká bude vaša odpoveď?

Termín porucha osobnosti sa v súčasnosti často skloňuje aj v každodenných konverzáciách. Mnohí ľudia premýšľajú nad tým, či ňou trpia, a sami si na internete vyhľadávajú jej príznaky.

Podľa odborníkov je porucha osobnosti „pretrvávajúci vzor vnútornej skúsenosti alebo správania, ktorý vedie ku klinickej poruche alebo nefunkčnosti sociálnej, pracovnej alebo inej dôležitej zložky života.“

Problémy s poruchou osobnosti sa zvyknú neustále vracať a jediný spôsob, ako ich odstrániť, je samostatne sa o to pokúsiť. Vo väčšine prípadov je však problém samotné spoznanie príznakov, ktoré ľuďom s poruchou osobnosti nepripadajú podozrivo.

Mnohí ľudia s poruchou osobnosti vinia za svoje chyby niekoho iného, čo tiež vedie k pokračovaniu ochorenia bez liečby. Neraz obhajujú svoje správanie aj napriek oprávnenej kritike a snahe pomôcť zo strany najbližších.

Ochorenie má okrem toho dopad aj na ich pracovný život. Ľudia s poruchou osobnosti často striedajú zamestnania aj priateľov, hoci sami si to nevedia rozumne zdôvodniť. Nikdy sa nepokúšajú zmeniť niečo na sebe, čo je jedným z hlavných príznakov poruchy osobnosti.

Ak chcete zistiť, či poruchou osobnosti trpíte aj vy, položte si tieto dve otázky:

1. Akú časť problému tvorím ja?

Ak si viete bez irónie položiť túto otázku, ste na dobrej ceste k náprave. Znamená to, že pri konflikte si viete priznať, že vina môže byť rovnako vo vás ako v niekom inom. Ľudia s poruchou osobnosti sa na problémy väčšinou takto dívať nedokážu.

Samozrejme, netreba hneď predpokladať, že vy ste všetkému na vine – stačí len predpokladať, že problém mohol vzniknúť čiastočne aj kvôli vám. Keď správne pochopíte, čo ste mali spraviť inak, bude to pre vás slúžiť ako pripomienka do budúcnosti.

2. Čo môžem nabudúce spraviť inak?

K druhej otázke logicky dospejete až po zodpovedaní tej prvej. Keď raz pochopíte, že ste mali čo i len malý podiel na vzniku problému, môžete do budúcna uskutočniť plány, ako sa mu vyhnúť. Zmena správania je často kľúčom k zlepšeniu súčasnej situácie.

Ľudia s poruchou osobnosti vkladajú všetko svoje úsilie do pocitu bezmocnosti alebo snahy zmeniť ostatných, preto im neostáva čas na to, aby niečo spravili sami so sebou. Môže ich zachvátiť hnev alebo sa celkom vyhnú situácii, vyriešia ju pasívne-agresívne alebo si nájdu výhovorky. Na vine bude vždy niekto iný.

Niektorí ľudia majú typické črty poruchy osobnosti, ale napriek tomu dokážu vyvinúť snahu na zmenu seba samého. Pomôže im pravidelné kladenie si týchto dvoch otázok.

Zdroj: Info.sk, DP, psychologytoday.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.