• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Prečo by ste staršie deti nemali nútiť k stráženiu tých mladších

  • 20:39 23.06.2020
  • Bratislava
Prečo by ste staršie deti nemali nútiť k stráženiu tých mladších

Staršie deti prichádzajú nielen o voľný čas. Opatrovanie mladších súrodencov neraz zanecháva negatívne stopy aj na ich rodinných vzťahoch a detstve.

V momente, keď vaše staršie deti dospejú do veku, v ktorom im môžete nechať na zodpovednosť mladších súrodencov, nastáva vytúžený pocit uvoľnenia. Rodičia tak okrem pomocníka v domácnosti získavajú aj nového „adoptívneho rodiča“, ktorý sa môže na chvíľu postarať o mladšie ratolesti.

Deti by ste nemali zamestnávať opatrovaním príliš často. Väčšinou to síce vedie k získaniu pocitu zodpovednosti už v mladom veku, ale nie vždy to staršiemu potomkovi prináša len pozitívne skúsenosti.

Priveľká zodpovednosť

Rozumná dávka zodpovednosti neuškodí žiadnemu dieťaťu. Vášmu tínedžerovi rozhodne nijako neublíži, keď sa postará o mladšieho súrodenca, kým vy varíte. Ak ho však požiadate o opateru bračeka alebo sestričky na celý deň, alebo nedajbože niekoľko dní, veľa tým riskujete.

Ak staršie dieťa často stráži mladších súrodencov, chtiac-nechtiac sa z neho stáva zaskakujúci rodič bez času na klasické detské aktivity. Netreba tiež zabudnúť na to, že hoci staršie dieťa môže pôsobiť mentálne vyspelo, stále je to len dieťa, ktoré nie je pripravené prevziať celú váhu zodpovednosti. Ak preto výchovu mladšieho súrodenca nezvládne, neklaďte mu to za vinu.

Nevedia, ako na to

Ak si rodičia nemôžu dovoliť pomoc opatrovateľky, staršie dieťa občas môže zaskočiť jej úlohu. Nemali by ste však čakať, že jeho opatera bude mať rovnakú úroveň ako opatera profesionálky. Tínedžerov by ste nemali zaťažovať výmenou plienok a kŕmením bábätka. Takisto nevedia, čo si počať s plačom malého dieťaťa.

Pri všetkých povinnostiach, ktoré svojmu staršiemu dieťaťu pridelíte, sa presvedčte o tom, že sú preň vhodné vzhľadom na vek. Môže napríklad pomôcť s upratovaním, čítať súrodencovi rozprávky na dobrú noc, hrať sa s ním a ďalšie jednoduchšie činnosti.

Pre pomoc obetujú vlastné detstvo

Jedináčik má v rodine vždy menej povinností ako deti z početných rodín, preto mu po splnení povinností ostáva viac času na aktivity, ktoré si sám zvolí.

Pre staršie deti sa vždy nájde niečo, s čím doma môžu pomôcť, a rodičia im preto často uberajú z voľného času. Je teda dôležité nájsť správnu rovnováhu a zanechať im kúsok z detstva, po ktorom túžia.

Môže to viesť k zhoršeniu vzťahov

Starostlivosť o mladšieho súrodenca je vždy lotéria – niekedy vyjde, inokedy vedie k chybám. Takisto je to aj so vzťahom detí, ktoré sa o seba starajú. Dieťa, ktoré má pocit, že sa musí starať o súrodenca, o ktorého by sa mali v prvom rade starať rodičia, môže začať nenávidieť svojho mladšieho brata či sestru.

Ak deti necháte osamote, všetka autorita spadá na staršie z nich, čo však mladšie dieťa nemusí chápať alebo rešpektovať. Takýto vzťah neraz končí hádkami a neznášanlivosťou.

Nie je to ich práca

Niektorí rodičia si myslia, že len preto, že svojim deťom dávajú strechu nad hlavou, je ich povinnosť, aby sa postarali o mladších súrodencov. Pochopiteľne, deti treba začleniť do každodenných povinností v domácnosti, ale opäť pripomíname, že nejde o samozrejmosť.

Berte do úvahy aj to, že deti sa okrem voľného času venujú aj škole a krúžkom. Domov počas týždňa občas tiež prichádzajú vyčerpané, rovnako ako vy po práci. Ak skutočne potrebujete, aby vám s opatrovaním súrodencov pomáhali každý deň, pouvažujte nad nejakou formou kompenzácie – napríklad im zvýšte vreckové.

Zdroj: Info.sk, DP, brightside.me
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

DNES - 13:45Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

DNES - 7:22Zaujímavosti

Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

VČERA - 21:55Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

VČERA - 17:15Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.