• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
Bratislava

Nová liečba depresie bez liekov je rýchlejšia ako KBT

  • 20:32 24.06.2020
  • Svet
Nová liečba depresie bez liekov je rýchlejšia ako KBT

Nový typ terapie je rýchlejší a efektívnejší ako kognitívno behaviorálna terapia.

Kognitívno-behaviorálna terapia (KBT) sa často považuje za zlatý štandard liečby depresie. Nová štúdia publikovaná v časopise Frontiers in Psychology však ukázala, že lepšie a rýchlejšie výsledky prináša nová „metakognitívna terapia“.

Výsledky výskumu ukázali, že vďaka metakognitívnej terapii sa z depresie vyliečili až tri štvrtiny pacientov v porovnaní s iba polovicou pacientov, ktorý podstúpili KBT.

Metakognitívna terapia využíva zmenu základných procesov myslenia. Zameriava sa na to, ako ľudia myslia, na rozdiel od KBT, ktorá sa zameriava na obsah myšlienok.

Metakognitívna terapia bojuje s rumináciou

Jednoduchým príkladom metakognície je uvedomiť si, že ste náchylný na opakované depresívne myšlienky, čo psychológovia nazývajú rumináciou. Ruminácia znamená, že človek neustále premýšľa o emóciách, pocitoch a myšlienkach, ktoré sú spojené s negatívnym zážitkom.

Metakognitívna terapia (MKT) má pacientov naučiť efektívnejšie zvládať rumináciu. Jednou zo stratégií je naučiť sa, že myšlienky sú iba myšlienkami a neodrážajú realitu. Rovnako ako akékoľvek iné myšlienky aj tie depresívne sa môžu rozplynúť bez toho, aby spôsobovali úzkosť.

Autor štúdie Adrian Wells, uviedol, že KBT bola po mnoho rokov uprednostňovanou formou liečby pacientov so silnou depresiou, no úspech nebol jednoznačný. MKT by mohla byť efektívnejšia metóda, ktorá má solídny vedecký základ a vychádza z najnovšej kognitívnej psychológie.

Ako dodal profesor Wells, ktorý terapiu vyvinul:

„Z výsledkov sme veľmi nadšení. Tieto dva typy liečby majú rozdielne zameranie: cieľom MKT je zmeniť základné procesy mentálnej regulácie, ktoré sa stali neobjektívnymi, zatiaľ čo cieľom KBT je zmeniť obsah myšlienky a je oveľa viac založená na klinickom pozorovaní.“

Menej sedení a rýchlejšie výsledky

Štúdia skúmala 174 ľudí s ťažkou depresiou, z ktorých 85 dostalo metakognitívnu liečbu a 89 dostalo KBT.

Šesť mesiacov po liečbe sa zotavilo 74 percent pacientov, ktorí dostávali metakognitívnu liečbu, v porovnaní s iba 52 percentami pacientov, ktorí dostávali KBT.

Metakognitívna terapia bola tiež rýchlejšia. Pacienti potrebovali v priemere 5,5 sedení v porovnaní so 6,7 pri KBT. Wells a jeho kolegovia si myslia, že nová terapia má svetlú budúcnosť:

„Myslíme si, že MKT môže stáť menej ako KBT, ale doteraz sa nevykonali žiadne formálne analýzy. Zdá sa však, že MKT poskytuje výsledky rýchlejšie, takže môže byť potrebných menej sedení.

Myslíme si, že použitie MKT môže byť jednoduchšie, pretože obsahuje základný súbor princípov, ktoré je možné aplikovať na mnohé typy porúch a nezávisí od testovania reality rôznych negatívnych myšlienok. Namiesto toho pacientom pomáha znižovať proces opakovaného negatívneho myslenia a obáv. “

Zdroj: Info.sk, TM, frontiersin.org, practicalhealthpsychology.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.