• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Veterinári varujú: Nikdy viac nehádžte svojmu psovi palicu!

  • 19:36 20.06.2020
  • Manchester
Veterinári varujú: Nikdy viac nehádžte svojmu psovi palicu!

Poslušné a hravé psy vždy prinesú hodenú palicu nazad svojmu pánovi. O tom, prečo je to škodlivé, vás poučia zverolekári.

Keď hádžeme psovi palicu, asi nikdy nám pri tom nenapadne, že mu tým môžeme vážne ublížiť. Podobný prípad sa stal v britskom Manchesteri, keď kvôli poraneniu priviezli na zvieraciu kliniku labradorku Marlie.

Marlien majiteľ, Sam Paul, priznáva, že svojej fenke v rámci prechádzky rád hádže palicu. Naposledy, keď to urobil, ju ale Marlie uchopila zubami tak nešťastne, že sa jej trieska z nej zasekla v krku, čo podľa zverolekárov mohlo dopadnúť tragicky.

„S partnerkou Charlotte sme šli venčiť Marlie a ako vždy sme jej hádzali palicu,“ spomína Paul. „Keď sa ju snažila chytiť, palica sa odrazila a jeden jej koniec jej vletel do úst. Trochu zaskučala, ale potom sa otriasla a vyzeralo, že je v poriadku.“

Napriek tomu, že psík bol zdanlivo zdravý, ho majitelia na ďalší deň vzali na prehliadku k veterinárovi. „Nič jej tam nenašli a povedali, že na ňu máme dávať pozor. Potom ju len objednali na endoskopiu.“

29-ročný advokát ďalej hovorí, že Marlien stav bol rovnaký aj po niekoľkých dňoch, až kým neprišiel víkend. V sobotu Marlie z ničoho nič začala vykašliavať krv. „Rýchlo sa to zhoršilo, takže sme ju uložili do auta a priviezli k najbližšiemu veterinárovi.“

Prehliadka u zverolekára odhalila otvorenú ranu v Marlienom hrdle a na odporúčanie odborníka bola ihneď prevezená do Manchesterskej nemocnice pre zvieratá Vets Now.

Marlie v nemocnici absolvovala endoskopické vyšetrenie a transfúziu krvi. Keďže krvácanie z hrdla neustávalo, museli ju akútne operovať. Po celý čas sa o ňu starala dvojica expertov Paul Aldridge a Simon Hagley.

„Marlieno krvácanie bolo jedno z najhorších, aké som kedy videl. Jej prípad je skvelým príkladom spolupráce odborníkov z rôznych odborov pri zachraňovaní života,“ hovorí Hagley.

Marlie musela po operácii ostať niekoľko dní v nemocnici, no dodnes sa celkom zotavila a vedie rovnaký život ako predtým. Jej prípad však nie je prvý, ktorý skončil v odbornej starostlivosti zverolekárov.

„Rád vidím, že sa má opäť dobre, ale tento prípad je len dôkazom, že palice nie sú vhodné hračky pre psy. Takéto závažné poranenia sa síce nevídajú často, ale bežne sa stretávame s prípadmi poranenia úst alebo hrdla psa pri hádzaní palice,“ hovorí Hagley.

„Je šialené, že niečo také nevinné, ako hádzanie palice, mohlo toto všetko spôsobiť, a že to mala v hrdle po celý čas napriek tomu, že to nebolo vidno,“ hovorí Paul, ktorý sa dnes teší z Marlienho vráteného zdravia.

Zdroj: Info.sk, DP, ladbible.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

VČERA - 7:01Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

22:03 22.04.2024Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

21:16 22.04.2024Zaujímavosti

Máte radi polievky? Mali by ste vyskúšať túto – je zdravá, chutná, sýta a pripravíte ju hravo za menej ako hodinu.

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

6:32 22.04.2024Zaujímavosti

Indukčné a elektrické sporáky si vyžadujú špecifickú starostlivosť. Viete, ako ich správne čistiť bez toho, aby ste ich poškodili?

Téma tohtoročného Dňa Zeme znie: Planéta verzus plasty

Téma tohtoročného Dňa Zeme znie: Planéta verzus plasty

5:55 22.04.2024Zaujímavosti

Zvýšiť povedomie o environmentálnych problémoch ako sú zmena klímy, znečistenie ovzdušia, ochrana divočiny a ohrozených druhov, podpora ekologických a udržateľných aktivít.