• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Prečo sa oplatí uprednostniť biely čaj pred čiernym či zeleným

  • 20:07 20.06.2020
  • Svet
Prečo sa oplatí uprednostniť biely čaj pred čiernym či zeleným

Biely čaj z hľadiska zdravotných benefitov spoľahlivo tromfne čierny aj zelený. Hoci nejde o najrozšírenejší druh čaju, pre toto by ste ho mali vyskúšať.

Biely čaj možno označiť za kráľa všetkých čajov, pretože vďaka vysokému obsahu antioxidantov dokáže zamedziť vzniku srdcových ochorení. To však nie je všetko! Biely čaj sa dokonca oplatí piť viac ako zelený alebo čierny.

Biely čaj pochádza z rovnakej rastliny ako čierny, zelený alebo oolong čaj, na rozdiel od nich sa však jeho lístky a kvety zbierajú najskôr. Za vysoké množstvo antioxidantov, ktoré je neporovnateľné s čiernym alebo zeleným čajom, vďačí najmä tomu, že je spomedzi všetkých druhov čajov najmenej spracovaný.

  • Bráni vzniku srdcových ochorení

Polyfenolom, ktoré nájdete aj v bielom čaji, sa dlho pripisujú zázračné účinky. Okrem toho, že chránia pred vznikom srdcových ochorení, čím zabraňujú predčasnému úmrtiu, tiež zabraňujú oxidácii LDL cholesterolu, čo je jeden z rizikových faktorov vzniku srdcových ochorení.

  • Pomocník pri chudnutí

Ak túžite po štíhlejšej postave, biely čaj je ideálna voľba. Podľa niektorých výskumov totiž dokáže zrýchliť metabolizmus o 4-5 percent (tým pomáha spáliť 70-100 kalórií za deň), čím vás tiež ochráni pred cukrovkou, ischemickou chorobou srdca a mŕtvicou.

  • Chráni pred rakovinou

Na rakovinu ročne umrie okolo 14.000 Slovákov. Hoci na toto ochorenie neexistuje liek, vedci sa nazdávajú, že zdravá strava a pravidelný pohyb môžu slúžiť ako účinná prevencia. V boji proti zhubnému ochoreniu je účinný aj biely čaj, ktorý dokáže ničiť nádorové bunky pri niektorých druhoch rakoviny pľúc.

Biely čaj sa osvedčil aj v boji proti rakovine hrubého čreva a konečníka. Podľa výskumov tento nápoj dokáže zastaviť rast a množenie nádorových buniek v tomto orgáne.

  • Ďalšie účinky bieleho čaju

Antioxidanty v bielom čaji chránia aj zdravé bunky pred poškodením škodlivými molekulami. Okrem toho chránia pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou a starnutím pokožky a znižujú riziko inzulínovej rezistencie.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, nierakovine.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.