• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
12°Bratislava

Popôrodná depresia a jej 5 príznakov, ktoré sa netýkajú myšlienok na sebapoškodzovanie

  • 20:39 20.06.2020
  • Svet
Popôrodná depresia a jej 5 príznakov, ktoré sa netýkajú myšlienok na sebapoškodzovanie

Popôrodná depresia je ochorenie, o ktorom sa dnes na Slovensku veľa nerozpráva aj napriek tomu, že sa vyskytuje často. Niektoré jej príznaky sa dajú len ťažko rozoznať od iných ochorení.

Najčastejším dôvodom návštevy psychiatra pri akomkoľvek druhu depresie sú myšlienky na sebapoškodzovanie. Tie však často prichádzajú až v rozvinutých štádiách ochorenia a neraz končia tragicky.

Máloktorá žena má po pôrode čas sama na seba, preto také príznaky, ako je zanedbaná hygiena a nechuť na spoločenský život, často ostávajú v úzadí. Môže sa stať, že prerastú až do silnej depresie, ktorú je už potrebné liečiť liekmi.

Ženy, ktoré po niekoľkých pôrodoch prekonali popôrodnú depresiu, sa podelili o skoré príznaky, ktoré dokázali rozoznať až po stanovení psychiatrickej diagnózy:

1. Nedokážete sa o seba postarať

Nejde o to, že by ste na základnú starostlivosť sama o seba nemali čas – jednoducho sa to nedá. Je síce pravda, že výmena plienok, dojčenie a uspávanie bábätka dá zabrať každej matke, ale známky vážneho zanedbania starostlivosti o seba aj niekoľko mesiacov po pôrode môžu svedčiť o psychickom probléme.

Mamičky, ktoré trpia popôrodnou depresiou, si napríklad dlhodobo neumývajú zuby, v sprche trávia len krátky a nevyhnutný čas alebo sa vôbec nesprchujú, nestrihajú si nechty a podobne.

2. Zlyháva vám pamäť

Množstvo prebdených nocí by každého vyviedlo z miery až tak, že zabudne, kam položil kľúče od auta alebo čo chcel kúpiť v obchode. Pri popôrodnej depresii ale zabúdanie prekračuje hranice. Žena uprostred vety zabúda, čo chcela povedať, a neustále ju sprevádza mozgová hmla. Takýto stav môže trvať niekoľko mesiacov.

3. Nemáte chuť zapájať sa do aktivít, ktoré ste vždy zbožňovali

Je prirodzené, že čerství rodičia si len ťažko nájdu čas na koníčky – celý deň sa predsa musia venovať drobnému človiečikovi v postieľke. Medzi „nemám čas“ a „nechcem“ je ale rozdiel, ktorý môže rozhodovať o psychickom ochorení.

Ak ste vždy boli vášnivou čitateľkou a pri knihe ste vedeli presedieť aj niekoľko hodín, no zrazu vás predstava o čítaní vôbec nenadchýna alebo vás dokonca zechucuje, môže ísť o nepatrný príznak depresie.

4. Neviete sa zbaviť únavy

Ani spánok nepomáha, a je jedno, koľko si ho dožičíte. V prvých týždňoch a mesiacoch nejde o nič výnimočné, podobne sa cíti každý rodič. Ak sa ale nedokážete dostatočne vyspať ani vtedy, keď vás dieťa už nebudí každú noc, problém bude zrejme v psychike.

Ak vás partner musí čoraz častejšie zastupovať pri prebaľovaní a kŕmení dieťaťa, upratovaní aj nakupovaní, zatiaľ čo vy spíte, popremýšľajte nad návštevou odborníka.

5. Bojíte sa vyjsť z domácnosti

Vyjsť si von na prechádzku s dieťaťom je nepochybne fyzicky a logisticky náročnejšie ako prechádzka osamote, preto mnohí novopečení rodičia vychádzajú z domu len v trojici.

Rozdiel medzi bežnými obavami a depresiou je v tom, že ochorenie vás napriek všetkému sebavedomiu prinúti ostať doma za každú cenu. Už len myšlienka na zídenie po schodoch, nastúpenie do auta alebo autobusu a preprava s dieťaťom je pre matky s popôrodnou depresiou desivá a vyčerpávajúca. Mnohé preto neopustia byt či dom aj niekoľko týždňov.

Ako sa jednoducho zbaviť popôrodnej depresie? Riešenie je príjemnejšie, ako by ste čakali!
Zdroj: Info.sk, DP, buzzfeed.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.