• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 17.4.2024Meniny má Rudolf
Bratislava

Opakovanie týchto myšlienok neraz súvisí s Alzheimerovou chorobou

  • 20:21 15.06.2020
  • Bratislava
Opakovanie týchto myšlienok neraz súvisí s Alzheimerovou chorobou

Vedci zaradili k skorým príznakom Alzheimerovej choroby ďalší faktor, ktorý by mohol pomôcť pri diagnostike.

Alzheimerova choroba je progresívne ochorenie, pri ktorom mozgové bunky postupne degenerujú až odumierajú. Alzheimerova choroba je najčastejšia príčina demencie a jej príznaky sa často zamieňajú s bežným starnutím, preto je ťažké ich rozoznať. Patrí sem najmä časté zabúdanie a neschopnosť zvládnuť bežné úkony.

Pri včasnej diagnostike ochorenia by mohol byť nápomocný výskum neziskovej organizácie Alzheimerova asociácia, podľa ktorého medzi počiatočné príznaky Alzheimerovej choroby možno zaradiť aj opakujúce sa negatívne myšlienky.

Podľa vedeckého tímu neprestajné a ničivé obavy súvisia s rýchlejším kognitívnym úpadkom a hromadením amyloid beta proteínov, ktoré sú jedným z hlavných biologických ukazovateľov nástupu Alzheimerovej choroby.

„Pre skvalitnenie poznatkov o demencii je pre nás nevyhnutné oboznámiť sa s faktormi, ktoré môžu zvýšiť riziko tohto ničivého ochorenia, a vyvinúť preventívne opatrenia, ak je to možné,“ vysvetľuje výskumníčka z Alzheimerovej asociácie Fiona Carragherová.

Výskum sa zaoberal výsledkami hromadnej štúdie s názvom PREVENT-AD, ktorej sa zúčastnilo 292 ľudí vo veku viac ako 55 rokov, ktorí boli v dobrej fyzickej a kognitívnej kondícii, ale mali jedného rodiča alebo dvoch súrodencov, u ktorých sa vyskytla Alzheimerova choroba. Pre účely výskumu boli okrem toho využité údaje o 68 účastníkoch štúdie zameranej na skenovanie mozgov pacientov s Alzheimerovou chorobou.

Všetci účastníci na začiatku vyplnili dotazník, ktorý sa zameriaval na ich negatívne myšlienky o minulosti a obavy z budúcnosti. Okrem toho vyplnili test na zistenie úzkosti a depresie, aby sa vylúčila spojitosť negatívnych myšlienok so psychickými ochoreniami.

Nasledovala séria kognitívnych testov, ktorých cieľom bolo zmapovať pamäťové a kognitívne schopnosti, pozornosť a jazyk každého účastníka.

„V priebehu 48 mesiacov sme zistili, že vyššie množstvo negatívnych myšlienok sa spája s rýchlejším úpadkom celkovej kognície a krátkodobej a dlhodobej pamäti.“

Vedci ďalej vysvetľujú, že neustále negatívne myšlienky takisto súvisia s vyššou hladinou proteínu tau v entorinálnej kôre mozgu a vyšším celkovým množstvom amyloidov v mozgu.

Carragherová pripomína, že ide o pomerne malý posun v množstve proteínov a negatívne myšlienky rozhodne netreba vnímať ako spúšťač Alzheimerovej choroby. „Väčšina ľudí v štúdii už podliehala zvýšenému riziku vzniku Alzheimerovej choroby, takže by sme sa mali pozrieť na to, či tieto výsledky platia aj pre celkovú verejnosť a či opakované negatívne myšlienky skutočne zvyšujú riziko Alzheimerovej choroby.“

Najnovšia štúdia nie je prvá svojho druhu. Už v minulosti sa potvrdilo, že u ľudí, ktorí sa liečia z depresie a úzkosti, existuje vyššie riziko vzniku Alzheimerovej choroby.

Zdroj: Info.sk, DP, onlinelibrary.wiley.com, sciencealert.com, mayoclinic.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

VČERA - 22:06Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

VČERA - 6:27Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

9:07 08.04.2024Zdravie

Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho.