• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Z čoho vyrobiť rúško: Tento materiál je lepší ako chirurgická maska

  • 18:48 10.06.2020
  • Illinois
Z čoho vyrobiť rúško: Tento materiál je lepší ako chirurgická maska

Vedci testovali viaceré druhy materiálov a ich schopnosť chrániť pred vírusmi.

Ak chcete chrániť seba aj ostatných pred vírusmi, vaše rúško by malo byť vyrobené z priedušného materiálu, cez ktorý nepreletia respiračné kvapôčky pri nízkej ani vysokej rýchlosti. Experti na Science and Engineering University v Illinois testovali rôzne bežné domáce textílie, aby zistili, ktorý materiál je na výrobu rúška najlepší.

Z ich štúdie vyplýva, že na výrobu vám stačí aj tričko, pretože je vyrobené z priedušných látok, ktoré sú schopné blokovať kvapôčky. Vedci tiež zistili, že dvojvrstvové rúško ​​vyrobené z novej tkaniny, ktorá je zmesou bavlny a polyesteru, funguje rovnako ako lekárske ochranné rúško.

Koronavírus sa šíri prostredníctvom respiračných kvapiek, ktoré vznikajú pri kašli, kýchaní, rozprávaní alebo dokonca aj pri dychu.

Dve vrstvy zmesi z bavlny a polyesteru sú najúčinnejšie

Kým rúško je dobrým spôsobom na zabránenie šírenia kvapôčok, dôležitý je aj typ tkaniny a počet vrstiev v rúšku. Uvoľnené kvapky sa vylučujú v rôznych veľkostiach a rôznych rýchlostiach, a preto musí byť tkanina odolná.

Na druhej strane, cez vysoko nepriepustné materiály je všeobecne ťažšie dýchať. Maska so zlou priedušnosťou núti vzduch unikať po stranách a pritom dodáva falošný pocit bezpečia.

Profesor Taher Saif a jeho tím testovali 10 bežných domácich textílií, aby zistili, ktorá látka má schopnosť blokovať kvapky a zároveň je priedušná. Skúšali polyester, bavlnu, hodváb a zmiešané textílie.

Porovnali vlastnosti týchto textílií s kvalitnými maskami, ktoré dosahujú lekárske alebo stomatologické normy. Zistili, že napríklad v prípade bežných domácich textílií môže jedna vrstva trička blokovať 40 percent kvapiek.

Keď použili nové tričko vyrobené zo 60% bavlny a 40% polyesteru v dvoch vrstvách, prekvapivo sa blokovanie kvapiek zvýšilo na 98%.

Dýchanie cez takéto rúško bolo ľahké, zatiaľ čo účinnosť bola vyššia ako u chirurgického rúška. Dvojvrstvové bavlnené rúško ​​môže maximalizovať priedušnosť aj odolnosť voči kvapôčkam. Autori štúdie uviedli:

„Zistili sme, že väčšina domácich textílií v podstate blokuje kvapôčky, dokonca aj pri jednej vrstve. S dvoma vrstvami môže účinnosť blokovania dosiahnuť výkon chirurgickej masky bez toho, aby sa výrazne zhoršila priedušnosť.“

Rozdiel medzi lekárskymi rúškami a domácimi textíliami je v tom, že chirurgické masky sú vyrobené z hydrofóbneho materiálu a bavlnené rúška sú hydrofilné.

Hydrofóbne materiály odpudzujú vodu, zatiaľ čo hydrofilné látky nasávajú vodu.Ako vysvetľujú autori štúdie:

„Ďalej sme zistili, že domáce tkaniny sú v rôznej miere hydrofilné, a preto nasiaknu vodu. Naproti tomu lekárske masky sú hydrofóbne a majú tendenciu odpudzovať vodu. Domáce textílie tak prichádzajúce kvapôčky nasiaknu a “zadržia”, vďaka čomu by textilné rúška mohli ponúkať zatiaľ nevyužitú a podceňovanú výhodu. Celkovo naša štúdia naznačuje, že väčšina druhov dvojvrstvovej textilnej ochrany tváre môže pomôcť znížiť prenos kvapiek respiračných infekcií.“

Zdroj: Info.sk, TM, medrxiv.org, medicalxpress.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.