Toto sú chyby, ktorými pokazíte rizoto. Taliansky šéfkuchár prezradil svoje triky
- 20:12 13.06.2020
- Taliansko
Taliansky šéfkuchár prezradil recept na dokonalé rizoto. Upozornil tiež na chyby, ktorých sa pri jeho príprave často dopúšťame.
Rizoto je lahodné jedlo pôvodom z Talianska, ktoré si vďaka jednoduchej príprave zvládnete kedykoľvek pripraviť vo svojej kuchyni. Skvelá je aj jeho variabilita, pretože ho môžete podávať s rôznymi surovinami, od zeleniny cez huby až po chorizo.
Ak si však nedáte pozor, v rizote môžete mať priveľa vody, môže byť príliš husté, lepivé, alebo nedovarené. Šéfkuchár Francesco Mazzei z Južného Talianska pre Daily Star prezradil, ako pripraviť dokonalé rizoto krok za krokom. Mazzei tiež upozornil na časté chyby, ktorým by sme sa pri príprave rizota mali vyhnúť.
Vaše rizoto nie je to dosť krémové
Francesco vysvetlil, ako dosiahnuť správnu konzistenciu rizota za použitia kuracieho vývaru a masla:
„Namiesto masla izbovej teploty pridajte studené maslo, aby ste vytvorili krémové rizoto. A vždy pridávajte vývar postupne, pretože to umožňuje rizotu uvoľňovať škrob.”
Mazzei tiež odporúča, aby ste pri pridávaní syra a masla dôkladne premiešali ingrediencie, aby ste rizoto prevzdušnili a získali tak jemnejšiu textúru. Podelil sa tiež o trik, ako zlepšiť chuť vývaru. Stačí doňho nastrúhať trochu syra Grana Padano.
Nikdy nemiešajte víno do rizota
Francesco povedal:
„Ak do svojho rizota pridávate víno, nikdy ho nemiešajte do rizotovej ryže. Namiesto toho vytvorte v strede ryže malú priehlbinu, nalejte do nej víno a nechajte ho vypariť. Tiež rád pridávam trochu vína v úplnom závere, kvôli kyslosti."
Neprevarte ryžu
Francesco povedal:
„Najväčšou chybou, ktorú ľudia pri varení rizota robia, je varenie ryže. Pre dokonalú konzistenciu al dente varte rizoto 18 - 20 minút. Tiež nepridávajte všetok vývar naraz, výsledkom toho bude „ryžová polievka“, čo znamená, že ryža sa bude variť nerovnomerne.“
Nechajte rizoto odpočívať
Francesco poznamenal:
„Po dovarení rizota ho nechajte 2 minúty odpočívať, čím získate viac škrobu a krémovejšiu konzistenciu.“
Nevyhadzujte zvyšné rizoto
Mazzei nikdy nevyhadzuje staršie rizoto, pretože z neho viete urobiť arancini. Ide o guľôčky z ryže, ktoré sa obalia v strúhanke a vyprážajú.
Ak sa budete riadiť týmito radami, mali by ste jednoducho zvládnuť dokonalé rizoto. Francesco Mazzei sa podelil o vlastný recept, ktorý môžete vyskúšať:
Šafránové rizoto so syrom Grana Padano
Na 4 porcie šafránového rizota budete potrebovať:
- 350 g ryže carnaroli
- 175 ml bieleho suchého vína (môže byť aj suché šumivé víno)
- 50 g masla
- 1 šalotka, jemne nasekaná
- 100 g syra Grana Padano
- 1/2 lyžičky šafranu
- 2 litre kuracieho vývaru
- Extra panenský olivový olej
- Soľ, korenie
- Na posypanie 25g nastrúhaného syra Grana Padano
Postup:
- Začnite rozohriatim oleja s trochou masla na veľkej panvici na miernom ohni.
- Pridajte šalotku a pražte ju asi 5-10 minút, až kým nebude priesvitná.
- Potom pridajte ryžu a pár minút ju pražte.
- Vytvorte malú priehlbinu v strede ryže, pridajte ¾ bieleho vína a bez miešania nechajte rizoto absorbovať tekutinu, až kým sa úplne neodparí.
- Pridajte šafran a štipku soli, potom postupne pridajte kurací vývar a jemne premiešajte.
- Nechajte rizoto jemne variť po dobu 16 - 18 minút.
- Odoberte rizoto z tepla a prikryte ho pokrievkou na 2 minúty.
- Potom pridajte 100 g Grana Padano a studené maslo. Zmiešajte. Pridajte zvyšné víno a soľ a korenie podľa chuti.
- Rizoto podávajte horúce a posypte ho strúhaným syrom.
K tomuto rizotu sa perfektne hodí šalátik a pohár sviežeho bieleho vína.
Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili
Drobná rybka dokáže vyprodukovať zvuk o hlasitosti až 140 decibelov.
Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek
Zdravú, chutnú a obľúbenú zeleninu si viete dopestovať rýchlo a jednoducho.
5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom
Nezhoršujte príznaky alergie vlastnou chybou pri záhradkárčení. Týchto 5 rastlín vám môže uškodiť.
Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd
Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.
Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve
Vlasy len tak rýchlo nedorastú – o to viac zamrzí, ak sa o ne nekvalitne postará údajný profesionál. Tieto znaky vám pomôžu rozoznať nekvalitnú kaderníčku.