• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Raši: Prejav prezidentky bol vyvážený a mal niekoľko silných momentov

  • 11:16 05.06.2020
  • Bratislava
Raši: Prejav prezidentky bol vyvážený a mal niekoľko silných momentov

Za veľmi silný moment prejavu Raši považuje, že hlava štátu v ňom jasne vyjadrila svoj nesúhlas, akou formou prebieha voľba generálneho prokurátora.

Prejav prezidentky SR Zuzany Čaputovej v piatok v Národnej rade (NR) SR, kde predniesla svoju prvú Správu o stave republiky, bol podľa poslanca NR SR a podpredsedu opozičného Smeru-SD Richarda Rašiho vyvážený. "Nemohla sa v ňom možno venovať celému roku, ako chcela, pretože koronakríza je niečo, čo zmenilo naše životy a čo ich určuje až do budúcnosti," vyhlásil.

Za veľmi silný moment prejavu považuje, že hlava štátu v ňom jasne vyjadrila svoj nesúhlas, akou formou prebieha voľba generálneho prokurátora a že takýto závažný zákon mal isť štandardným legislatívnym konaním. Rašiho oslovilo v Správe o stave republiky aj poďakovanie prezidentky vláde Petra Pellegriniho (Smer-SD) i Igora Matoviča (OĽaNO), ako sa vyrovnali po zdravotníckej stránke s koronakrízou. „Veľmi jasne spomenula, aby sme tu zároveň nemali pandémiu nezamestnanosti. Potrebujeme naplno otvárať a podporovať ekonomiku,“ podotkol poslanec.

Kvituje, že sa Čaputová venovala aj boju proti dezinformáciám. Raši tvrdí, že v súčasnosti sú najmä mladí ľudia „zaplavení“ informáciami a nemôžu vždy reálne vyhodnotiť, čo je a čo nie je pravdou. „Je to problém v celom svete. Bude sa musieť nájsť mechanizmus, aby sme vedeli rozlíšiť, ktorá informácia je správna a oprieť sa o fakty,“ vysvetlil. Varuje, že v budúcnosti sa môže svet zmietať v dezinformačných kampaniach a ľudia sa pri svojich rozhodovaniach, napríklad pri voľbách, nebudú vedieť o čo oprieť.

Na margo slov prezidentky k slabému čerpaniu eurofondov či k čerpaniu zdrojov poznačené prešľapmi Raši priznal, že s tým problémy v minulosti boli. „Keby problémy neboli, nevznikol by ani Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu,“ uviedol. Raši bol v minulosti podpredsedom vlády SR pre investície a informatizáciu. Slovensko ma podľa jeho slov problém s vyplatenými financiami za eurofondy, ktoré sú v objeme zhruba 33 percent. „Je to najmä preto, že po kauze na ministerstve školstva, keď bol vymenený minister Peter Plavčan, sa zastavil celý program Výskum a inovácie v objeme 300 miliónov eur,“ vysvetlil s tým, že ak by sa to nestalo, tak je SR v čerpaní na úrovni priemeru EÚ.

Raši tvrdí, že je na súčasnej vláde, aby do konca roka 2023 čerpanie eurofondov urýchlila. V prípade možnej korupcie pri eurofondoch skonštatoval, že v minulosti boli problémy, preto Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu v spolupráci s OECD prijal 32 opatrení, ktoré minimalizujú možnosť korupcie. „Ide o to, aby sa vyhlo konaniu “tvárou v tvár„ medzi prijímateľom a tým, kto o tom rozhoduje. Všetko sa dá teraz vyriešiť elektronicky, nemusí byť žiadne stretávanie sa. Keď sa toto a zákon o verejnom obstarávaní bude striktne dodržiavať, možnosť korupcie pri eurofondoch sa eliminuje takmer na nulu,“ podotkol Raši.

Poslanec NR SR a predseda Smeru-SD Robert Fico na margo vystúpenia prezidentky so Správou o stave republiky povedal, že by bol rád, keby aj robila to, čo hovorí. „Na jednej strane avizovala, že sa jej nepáči skrátené legislatívne konanie a zákony, ktoré nie sú riadne pripravené a prediskutované. Potom bez zaváhania podpíše 'špiclovací zákon', ktorý prešiel v skrátenom legislatívnom konaní a boli to poslanci Smeru-SD, ktorí sa museli obrátiť na Ústavný súd SR a ten pozastavil účinnosť tohto zákona,“ povedal Fico. Prejav prezidentky ho podľa vlastných slov vo všeobecnosti neprekvapil.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

DNES - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

DNES - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

DNES - 15:13Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier.

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

DNES - 14:16Ekonomické

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok.