• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
12°Bratislava

Prezidentka: Vláda má úlohu postaviť takú sieť pomoci, ktorou neprepadne nikto

  • 11:00 05.06.2020
  • Bratislava
Prezidentka: Vláda má úlohu postaviť takú sieť pomoci, ktorou neprepadne nikto

Pre nasledujúce obdobie je dôležitou úlohou vlády postaviť takú sieť pomoci na zmiernenie dosahov krízy, ktorou neprepadne nikto. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová vo svojom piatkovom prejave o stave republiky v Národnej rade (NR) SR.

Ako dodala, na nákladoch zvládnutia pandémie sa príkladným rešpektovaním prísnych obmedzení podieľali všetci. Kríza však Slovensku ukázala nepripravenosť verejnej správy zvládnuť v krátkom čase nároky tejto situácie. „Ukázalo sa to pri poskytovaní ekonomickej pomoci podnikateľom a zamestnancom, ktorí utrpeli škody prijatými opatreniami,“ uviedla prezidentka.

Úspešnosť takejto pomoci podľa Čaputovej mala spočívať v rýchlej schopnosti dostať ju k tým, ktorí ju skutočne potrebujú. „Že sa to v dostatočnej miere neudialo, nebolo spôsobené neochotou vlády a ani tým, že by štátni zamestnanci mali v úmysle sabotovať vládne nariadenia, alebo neboli ochotní pracovať v mimoriadnom režime, ale celkovým stavom slovenskej administratívy,“ vyjadrila sa prezidentka.

Ako upozornila, problém sa objavil už v samotnej ponuke pomoci, kde sa mnohí potenciálni príjemcovia nenašli, alebo na pomoc štátu rezignovali, a to buď pre neefektivitu, alebo zo strachu pred poškodzujúcimi následkami pre prípadnú chybu. „Vezmime si z toho pre budúcnosť ponaučenie, že je potrebné konať rýchlo a dobudovať efektívnu infraštruktúru pomoci, ktorej úspech nebude stáť na náročnej administratíve.“

Prezidentka tiež dodala, že na Slovensku žije príliš veľa rodín, ktoré sa nedokážu vyrovnať s nepredvídateľnými výdavkami a neočakávaným výpadkom príjmov.Obavu zo straty zamestnania znásobuje oprávnená obava zo zabezpečenia existencie, straty bývania a prepadu sociálneho statusu,“ uzavrela Čaputová.

Ako upozornila, ekonomické balíčky pomoci sa musia dostať do rúk aj tým, pre ktorých dôsledky krízy nie sú len stratou trhov a odbytu, ale aj stratou existenčnej istoty.Nemíňajme energiu na spory, ktoré skutočné potreby ľudí obchádzajú. Myslime, prosím, na týchto ľudí, keď sa budeme rozhodovať, čím svoj mandát ďalej naplníme,“ vyzvala prezidentka poslancov.

Kríza ukázala zraniteľnosť ekonomiky

Slovenská ekonomika je príliš jednostranne zameraná a hospodársky model založený na nízkych mzdách a lákaní priamych zahraničných investícií sa už vyčerpal. Povedala to v piatok prezidentka Zuzana Čaputová. Skutočnosť, že je Slovensko dielňou svetových automobiliek, by sme podľa prezidentky mali považovať za prechodné obdobie, ktoré malo svoje plusy, ale musíme sa z neho dostať podporou domáceho podnikateľského prostredia.

„Roky sme počúvali o zraniteľnosti našej ekonomiky, príliš jednostranne postavenej na automobilovom priemysle. No až kríza nám názorne ukázala našu zraniteľnosť, keď so zastavením automobiliek vidíme, koľko dodávateľských firiem je odstavených a koľko ľudí nemohlo ísť do práce,“ povedala Čaputová. Potvrdzuje to podľa nej aj hodnotiaca správa Európskej komisie, zverejnená niekoľko dní pred vypuknutím pandémie. „Naše hospodárstvo sa svojou výkonnosťou už prestáva približovať k európskemu priemeru. Ak sme ešte v rokoch 2003 až 2008 výkonnosťou ekonomiky priemer Únie dobiehali, od roku 2012 už prakticky len stagnujeme,“ upozornila prezidentka.

Európska komisia skonštatovala, že Slovensko nevyužilo dobré časy ekonomického rastu a zaostáva v oblastiach, ktoré sú pre budúcu prosperitu kľúčové. Krajina zaostáva v kvalite verejnej správy, v kvalite verejných služieb, vo vzdelávaní i v digitalizácii. Slovensko by podľa prezidentky malo súčasnú situáciu považovať za príležitosť, aby do budúcnosti vybralo taký koncept ekonomiky, ktorý nebude ďalej prehlbovať jednostranné zameranie priemyslu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

DNES - 18:03Ekonomické

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac.

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

DNES - 17:22Ekonomické

Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok.

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

DNES - 16:09Ekonomické

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 654 miliónov eur.

Erik Tomáš: Dôchodcovia dostanú tento rok 13. dôchodok

Erik Tomáš: Dôchodcovia dostanú tento rok 13. dôchodok

DNES - 13:27Ekonomické

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou.

SaS chce zvolať pre údajnú nečinnosť ministerky Sakovej hospodársky výbor

SaS chce zvolať pre údajnú nečinnosť ministerky Sakovej hospodársky výbor

DNES - 12:59Ekonomické

Opozičná strana SaS požiada o zvolanie mimoriadneho parlamentného výboru pre hospodárstvo.