• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
14°Bratislava

Prezidentka: Kríza ukázala, že školské osnovy bude treba prehodnotiť

  • 10:28 05.06.2020
  • Bratislava
Prezidentka: Kríza ukázala, že školské osnovy bude treba prehodnotiť

Prezidentka v Národnej rade SR vyzdvihla učiteľov, ktorí v kríze našli spôsob efektívnej výučby. Zároveň upozornila na rozdielne šance detí, ktoré závisia od ekonomickej situácie rodín.

Dôkladné prehodnotenie školských osnov bude nevyhnutným dôsledkom skúseností z vyučovacieho procesu počas krízy. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová vo svojej správe o stave republiky, ktorú predniesla v piatok pred poslancami Národnej rady SR. Vyzdvihla tiež učiteľov, ktorí v kríze našli spôsob efektívnej výučby. Zároveň upozornila na rozdielne šance detí, ktoré závisia od ekonomickej situácie rodín.

Kríza poskytla podľa prezidentky ďalší presvedčivý dôvod, že sa netreba báť robiť aj veľké zmeny, ak sú potrebné pre moderné vzdelávanie a vyrovnávanie odlišnej štartovacej čiary.

Rodičia mali podľa prezidentky počas zatvorenia škôl možnosť na vlastnej koži spoznať, že rola vyučujúceho nie je jednoduchá. Môžu tak lepšie doceniť prácu učiteľov. „Zároveň získali osobnú skúsenosť s tým, čo všetko sa ich deti v škole učia, a že sú to často veci, ktoré vôbec nepotrebujú. Dôkladné prehodnotenie školských osnov bude nevyhnutným dôsledkom skúseností z vyučovacieho procesu počas krízy,“ vyhlásila.

Čaputová v správe ocenila tiež šikovných a obetavých učiteľov a učiteľky, ktoré napriek technickým prekážkam našli spôsob efektívnej výučby a dosiahli, že v drvivej väčšine prípadov bolo učivo prebraté. Zároveň upozornila, že kríza napriek prístupu k internetu a technológiám ukázala, ako veľmi ekonomická situácia rodín ovplyvňuje šance deti vo vzdelávaní. „Keď tento problém nebudeme riešiť, tak sa už teraz veľké rozdiely v šanciach na dobré vzdelanie budú ďalej prehlbovať,“ varovala.

Na zmeny v justícii je podľa prezidentky potrebná sebareflexia sudcov a prokurátorov

Nevyhnutným predpokladom zmeny v justícii bude podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej sebareflexia sudcov aj prokurátorov. "Prostredie v justícii je nateraz nastavené tak, že sa v ňom vírusu korupcie môže dariť. Ak si to niektorí zo sudcov a prokurátorov neuvedomujú, mali by zvážiť svoje zotrvanie vo funkciách," uviedla hlava štátu.

Zásadné zmeny podľa prezidentky potrebuje systém disciplinárnej zodpovednosti sudcov a prokurátorov, lebo doposiaľ nefungoval ako sebaočistný mechanizmus v rámci justičného stavu. „Pre férovosť treba uviesť, že tak v súdnictve, ako aj na prokuratúre boli a sú ľudia, ktorých kritické hlasy bolo počuť, ktorí znášali diskomfort, či dokonca šikanu za svoje názory. Avšak ostali osamotení a ich hlas doposiaľ neviedol k výraznejšej zmene,“ poznamenala Čaputová.

Za potrebné považuje aj zmeny v systéme prokuratúry. „Zatiaľ čo v prípade polície a súdov prišlo v posledných rokoch k viacerým dôležitým zmenám, prokuratúra sa za posledných 20 rokov zmenila len veľmi málo a všetci sa asi zhodneme, že jej súčasná podoba už nezodpovedá ani nárokom doby a ani miere problému, ktorému, hlavne po zverejnení správ z Threemy, čelíme,“ uviedla Čaputová. Súčasný model prokuratúry je potrebné podľa nej vylepšiť, zbaviť ho politických vplyvov posilnením verejnej kontroly a procesnej nezávislosti prokurátorov.

V stave republiky v oblasti právneho štátu prezidentka v poslednom období vidí potenciál zlepšenia. Poukázala pritom na procesy s ekonomicky vplyvnými ľuďmi či trestné stíhania viacerých sudcov. „Vývoj v týchto a ďalších prípadoch trestných činov verejných činiteľov a s nimi spriaznených osôb bude lakmusovým papierikom vývoja od postkomunistickej éry do éry silného právneho štátu. Avšak len v prípade, ak sa tento vývoj bude uberať smerom k nezávislej a najmä zodpovednej justícii, ktorá slúži iba zákonu a spravodlivosti,“ povedala.

Upozornila, že nejde však len o vyšetrovanie jednotlivých prípadov. „Vírus v podobe správ z Threemy ukázal aj systémové zlyhania. Na to, aby republika mohla civilizovane fungovať, občania potrebujú dôverovať štátu a štát občanom. Z bludných kruhov vzájomnej nedôvery sa môžeme dostať iba tak, že v boji proti korupcii a nezákonnostiam budeme dôslední,“ zhrnula.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

DNES - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

DNES - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

DNES - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

DNES - 13:08Domáce

Kresťanskí demokrati chcú presadiť, aby sa na pacienta nemohli preniesť náklady spojené s manažmentom zdravotnej starostlivosti.