• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Vláda odvolala z funkcie predsedu ÚRSO Ľubomíra Jahnátka

  • 12:55 04.06.2020
  • Bratislava
Vláda odvolala z funkcie predsedu ÚRSO Ľubomíra Jahnátka

Úrad by mal do vymenovania nového nástupcu poviesť jeden z podpredsedov.

Vláda odvolala z funkcie predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Ľubomíra Jahnátka. Vyplýva to z návrhu Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorý vo štvrtok schválila vláda. Jahnátek bol do funkcie predsedu ÚRSO vymenovaný vládou SR od 25. júla 2017.

Výkon pôsobnosti ÚRSO pod vedením súčasného predsedu Ľubomíra Jahnátka vykazuje podľa MH SR v niektorých veciach znaky nezákonného postupu, ktoré môžu v budúcnosti viesť k zodpovednosti štátu za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci a súvisiacej právnej zodpovednosti členov vedenia úradu, napríklad niekoľkoročná nečinnosť úradu pri identifikácii daňových a odvodových nedoplatkov výrobcov elektriny s právom na podporu, či medializácia výšky tarify za prevádzkovanie systému na rok 2020 ešte pred predložením podkladov zo strany regulovaného subjektu OKTE, a. s.

Vláda v schválenom materiáli skonštatovala, že Jahnátek nespĺňa ani zákonom stanovené požiadavky na výkon tejto funkcie. Legislatíva požaduje najmenej desať rokov praxe v sieťových odvetviach, v cenotvorbe alebo v tvorbe koncepcií v energetike. „Na uvedené účely mu možno započítať najviac štyri roky v pozícii ministra hospodárstva SR,“ uviedlo ministerstvo hospodárstva.

Ďalším dôvodom na odvolanie je porušenie princípu nezávislosti ÚRSO v súvislosti s predložením novely zákona o regulácii sieťových odvetví poslancom NRSR Marošom Kondrótom (Smer-SD). Ten pre médiá uviedol, že novelu predkladal na pokyn MH a ÚRSO. Pokiaľ by bola schválená, zvýhodnila by podnik Duslo, a. s., v ktorom Jahnátek v minulosti pôsobil.

Schválený materiál poukázal aj na konflikt záujmov odvolaného predsedu ÚRSO v súvislosti s jeho synom Andrejom. Ten je zamestnancom a členom manažmentu spoločnosti Jadrová energetická spoločnosť Slovenska, a. s., v pozícii riaditeľa úseku ekonomiky a financovania. Hoci táto firma nespadá pod reguláciu, je dcérskou spoločnosťou spoločnosti ČEZ Bohunice, a. s., Praha (100-% dcérska spoločnosť výrobcu a dodávateľa elektriny ČEZ, a. s., Praha) a spoločnosti Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., ktorá podniká pri výrobe a rozvode tepla. Tieto spoločnosti už pod reguláciu spadajú. Podľa platnej legislatívy vláda odvolá predsedu ÚRSO aj vtedy, ak jemu blízka osoba je členom riadiacich, dozorných alebo kontrolných orgánov regulovaných subjektov.

Z uvedených dôvodov sa preto navrhuje odvolanie Ľubomíra Jahnátka z funkcie predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví z dôvodu jeho konania v rozpore s ustanovením paragrafu 5 odseku 7, ako aj odseku 11 zákona o regulácii v sieťových odvetviach,“ dodal rezort hospodárstva.

Jahnátek však dôvody na svoje odvolanie odmietol. „Predseda úradu považuje rozhodnutie vlády SR za nezákonné, nevie ho zmeniť a bude sa domáhať svojich práv súdnou cestou,“ uviedol hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

VČERA - 19:28Ekonomické

Čínska sociálna sieť TikTok dobrovoľne pozastaví program odmeňovania za sledovanie videí v rámci svojej novej aplikácie TikTok Lite.

Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine

Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine

VČERA - 18:39Ekonomické

Ruská ekonomika tento rok vzrastie o 2,8 % a v budúcom roku o 2,5 %.

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

VČERA - 14:48Ekonomické

Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč.

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

VČERA - 11:17Ekonomické

Slovenský hrubý domáci produkt na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %.

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

VČERA - 8:11Ekonomické

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb tovarov, práce, služieb a kapitálu.