• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
11°Bratislava

Linhart: Národný potravinový katalóg je podvod, rieši to už minister

  • 11:48 04.06.2020
  • Bratislava
Linhart: Národný potravinový katalóg je podvod, rieši to už minister

Na základe trestného oznámenia Patricka Linharta, ktoré podal ešte vo februári, už začal vykonávať hĺbkový audit minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽaNO).

Projekt Národného potravinového katalógu (NPK) je podvod. Vyhlásil to vo štvrtok na brífingu v Národnej rade (NR) SR poslanec Sme rodina Patrick Linhart.

Linhart skonštatoval, že zákazka na prvotne skvelú myšlienku bola nakoniec len zámienkou, aby sa mohol uskutočniť podvod. Vo februári tohto roka podal trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu podvodu, porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a zneužívania právomoci verejného činiteľa, čoho sa podľa Linharta malo dopustiť Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, a to v súvislosti s projektom NPK. Kópiu podľa neho dostala aj Národná kriminálna agentúra (NAKA).

Táto zákazka sa zadala priamo, účelovo, bez verejnej súťaže, a teda na mieru bez verejného obstarávania,“ podotkol Linhart s tým, že pri projekte sa neuskutočnila ani štúdia či prieskum trhu. Zároveň bola podľa neho zákazka zadaná iba ako služba, nie ako dielo. „Takže keď sa skončila táto služba, prevádzkovateľ túto službu odpojil a štátu nezostalo v rukách absolútne nič. Keď si dnes kliknete na npkinfo, zobrazí sa vám e-shop, ktorý patrí súkromnej firme,“ dodal.

V katalógu sa zároveň podľa poslanca Sme rodina Jaroslava Karahutu nedajú kúpiť potraviny. „V Národnom potravinovom katalógu si môžete kúpiť obuv, oblečenie, lyžiarsky výstroj, nosiče na autá, všetko možné,“ vymenoval.

Súčasný šéf agrorezortu momentálne podľa Linharta vykonáva hĺbkový audit. Jeho závery by mali byť známe už čoskoro. „Dali sme zhruba 1,2 milióna eur za niečo, čo dnes nemáme a čo neexistuje. Toto je, vážení, podvod,“ zdôraznil Linhart.

IT odborník hnutia Ján Jedinák skonštatoval, že projekt sa z IT stránky skladal z dvoch častí, jednou bola webová stránka a druhou informačný systém. Odhadovaná cena stránky bola podľa Jedináka približne 200 eur a samotný systém nacenil na zhruba 60.000 eur. Zároveň dodal, že podľa názorov odborníkov stačilo použiť existujúci systém, ktorý by sa doprogramoval podľa potrieb NPK.

Karahuta priblížil, že tento projekt mal za cieľ poskytnúť kupujúcim pestrú paletu potravín s vysokými kritériami kvality. V skutočnosti to však podľa neho bol len „biznis za štátne peniaze“. „Tento projekt sa nemohol skončiť inak ako v rukách policajných vyšetrovateľov,“ myslí si.

Sme rodina je podľa Linharta za to, aby sa vytvoril akýsi štátny e-shop, kde by boli poctiví výrobcovia, potravinári. Spomenul, že sa zaoberajú myšlienkou odbytných centier, akýchsi štátnych predajní, ktoré by regulovali aj ceny na trhoch. „Potravinový semafor budem podávať ako svoj poslanecký návrh koncom septembra do pléna,“ doplnil.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Si Ťin-pching: Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny

Si Ťin-pching: Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny

VČERA - 20:40Ekonomické

Technologický pokrok Číny nemožno zastaviť. Povedal to čínsky prezident Si Ťin-pching holandskému premiérovi Markovi Ruttemu, s ktorým sa stretol v Pekingu na rokovaniach.

Samsung Pay prestane od 3. apríla podporovať ruskú kartu Mir

Samsung Pay prestane od 3. apríla podporovať ruskú kartu Mir

VČERA - 18:48Ekonomické

Platobná služba Samsung Pay, ktorú vlastní juhokórejská spoločnosť Samsung Electronics, v stredu oznámila, že od 3. apríla prestane podporovať ruskú kartu Mir.

Finančná správa upozornila na podvodný mail, ktorý sa šíri v jej mene

Finančná správa upozornila na podvodný mail, ktorý sa šíri v jej mene

VČERA - 14:48Ekonomické

Finančná správa (FS) upozornila na podvodníkov, ktorí v jej mene zasielajú podvodné maily v súvislosti s vrátením financií investovaných do kryptomeny.

Raši: Novela urýchli verejné obstarávanie, išlo o požiadavku samospráv

Raši: Novela urýchli verejné obstarávanie, išlo o požiadavku samospráv

VČERA - 14:19Ekonomické

Hlavným cieľom návrhu novely, ktorý v stredu schválila vláda, je urýchliť verejné obstarávania a posunúť Slovensko dopredu.

Ondruš odmietol tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky

Ondruš odmietol tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky

19:00 26.03.2024Ekonomické

Štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Branislav Ondruš odmietol pondelkové tvrdenia predstaviteľov opozičnej strany SaS.