• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Tento spôsob dochádzania do práce sa spája s najvyšším rizikom rakoviny

  • 20:55 04.06.2020
  • Londýn
Tento spôsob dochádzania do práce sa spája s najvyšším rizikom rakoviny

Celkovo zvýšenému riziku predčasného úmrtia čelia ľudia, ktorí do práce dochádzajú týmto spôsobom.

Britská štúdia, ktorá pozorovala zdravie 300.000 pracujúcich celých 25 rokov odhalila, aký spôsob dochádzania do práce je najmenej zdravý. Podľa Imperial College London a Cambridgeskej univerzity sú ľudia, ktorí chodia do práce autom, náchylnejší na vznik rakoviny, srdcového ochorenia a celkovo na predčasné úmrtie ako tí, ktorí do práce cestujú bicyklom, pešo alebo vlakom.

Cyklisti obdržali v analýze najpozitívnejšie výsledky – v porovnaní s vodičmi je u nich o 11 percent nižšie riziko vzniku rakoviny a o 16 percent nižšie riziko úmrtia následkom rakoviny. Riziko srdcovo-cievnych ochorení u nich klesá až o 24 percent a riziko celkového predčasného úmrtia je nižšie o 20 percent.

Výskum, ktorý mapoval dochádzanie ľudí vo Veľkej Británii, ukázal, že bicyklom sa do práce prepravujú len 3 percentá pozorovaných ľudí. 11 percent do práce chodí pešo, 18 percent sa spolieha na verejnú dopravu a až 67 percent ľudí sa prepravuje autom.

Podľa vedcov by kráčanie či bicyklovanie cestou do práce mohlo dokonca prispieť k obmedzeniu úmrtí na srdcové ochorenia a rakovinu počas pandémie COVID-19.

„Keďže pravdepodobne dôjde k obmedzeniu kapacity verejnej dopravy, dá sa čakať, že ľudia sa začnú vracať k autám, čo by mohlo mať ničivé následky na naše zdravie a životné prostredie. Podporovaním ľudí v kráčaní a bicyklovaní by sme vedeli zabrániť dlhodobým následkom pandémie.“

Kráčanie z hľadiska zdravia obsadilo druhú priečku najvhodnejších spôsobov cestovania do práce a z nej. Nie je také efektívne ako bicyklovanie najmä preto, že nemá markantný dopad na zdravie srdca a ciev.

Mnohí chodci v Británii nevyužívajú službu auta alebo verejnej dopravy pravdepodobne preto, že nie sú takí majetní ako ostatné skupiny obyvateľstva, preto sa dá predpokladať, že už trpia ochoreniami súvisiacimi so srdcom a cievami.

Ľudia, ktorí do práce chodia vlakom, majú o 12 percent nižšie riziko vzniku rakoviny a o 21 percent nižšie riziko úmrtia následkom kardiovaskulárnych ochorení v porovnaní s vodičmi. Riziko úmrtia v dôsledku akejkoľvek príčiny je u nich o 10 percent nižšie.

Znečistenie v tom nehrá rolu

Horšie zdravotné výsledky ľudí, ktorí chodia do práce autom, by sa podľa autorov štúdie dali skôr pripísať nedostatku fyzickej aktivity ako vplyvu znečisteného ovzdušia.

Vnútri auta síce môže byť koncentrácia toxických častíc ovzdušia vyššia ako v exteriéri, ale keďže chodci a cyklisti dýchajú rýchlejšie, vdýchnu ich toľko isto alebo viac ako vodiči.

„Naša štúdia nerozhoduje o tom, ktoré mechanizmy sú účinnejšie, pretože tieto údaje sme nemali k dispozícii. Iné výskumy ale poukazujú na to, že fyzická aktivita je pravdepodobne dominantným faktorom, ktorý hrá väčšiu rolu ako znečistenie ovzdušia.“

Ďalšími činiteľmi, ktoré mohli rozhodnúť v prospech bicyklovania a kráčania, sú hluk a stres, ktorému je človek vystavený pri dochádzaní.

Prečo sme nespomenuli autobus?

Keď už vieme, že cestovanie vlakom je zdravšie ako cesta autom, dalo by sa predpokladať, že to tak bude aj s autobusom. Bohužiaľ, podľa štúdie jazda autobusom nie je zdravšia ako jazda autom.

Za najzreteľnejší dôvod sa dá považovať ten, že železničné zastávky nie sú umiestnené tak blízko pri sebe ako tie autobusové, preto pasažier musí prejsť pešo väčšiu vzdialenosť, kým sa dostane na vlak.

Značnou nevýhodou štúdie je to, že nebrala do úvahy stravovanie účastníkov, ich úroveň fyzickej aktivity a to, či sú fajčiari alebo majú iné ochorenia.

Zdroj: Info.sk, DP, thelancet.com, medicalnewstoday.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.