• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Združenie V7 a SAV upozorňujú na presun 120 miliónov eur na vedu na iné účely

  • 10:38 04.06.2020
  • Bratislava
Združenie V7 a SAV upozorňujú na presun 120 miliónov eur na vedu na iné účely

Združenie V7 a SAV tvrdia, že dlhodobo podfinancovanej oblasti vedy a výskumu hrozí, že príde o sumu 120 miliónov eur.

Rektori Združenia výskumných a technických univerzít (V7) a predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík upozorňujú na presun 120 miliónov eur z eurofondov na vedu v Operačnom programe Integrovaná infraštruktúra na iné účely. TASR o tom informoval hovorca Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Fedor Blaščák.

Združenie V7 a SAV poukazujú na to, že vláda SR ešte 28. apríla schválila presun 100 miliónov eur z eurofondov určených na vedu a výskum alokovaných v Operačnom programe Integrovaná infraštruktúra na iné účely, konkrétne na udržanie zamestnanosti a na podporu podnikateľského prostredia. Zároveň tvrdia, že v ďalšom kroku došlo nad rámec schváleného uznesenia vlády SR k návrhu na dodatočný presun prostriedkov vo výške 20 miliónov eur.

Podľa nich dlhodobo podfinancovanej oblasti vedy a výskumu teraz hrozí, že príde o sumu 120 miliónov eur z prostriedkov, ktoré sú hlavným zdrojom verejných investícií do vedy a výskumu na Slovensku. „Chceme upozorniť, že k tomuto kroku dochádza v kontexte prakticky úplne pozastavených tokov eurofondov na vedu a výskum v období rokov 2016 – 2019, keď sme sa na konci programového obdobia ocitli v situácii kriticky nízkeho čerpania,“ uvádza sa v ich spoločnom vyhlásení. Zároveň zdôrazňujú, že zastavenie tokov a nízke čerpanie nie je vinou výskumných a technických univerzít a ústavov SAV.

Blaščák poukázal, že združenie V7 spolu so SAV predstavuje viac než 80 percent výskumného a publikačného potenciálu vedy na Slovensku. Rovnako upriamil pozornosť na to, že práve výskumné a technicky orientované univerzity spolu s ústavmi SAV dokázali okamžite zareagovať na nové potreby v súvislosti s rizikami šírenia nového koronavírusu. „Rozumieme potrebe realizácie opatrení na zmiernenie ekonomických dosahov koronakrízy, ale nesúhlasíme s tým, aby sa tieto opatrenia diali na úkor vedy a výskumu v navrhovanom objeme, keď napríklad dodatočných 20 miliónov eur jednak neschválila vláda SR a nie je zrejmé, na čo konkrétne má uvedený presun slúžiť a do akej miery je relevantný pre boj s pandémiou,“ vyplýva zo stanoviska Združenia V7 a SAV. Zároveň žiadajú vysvetliť a zdôvodniť znižovanie alokácie na vedu o ďalších 20 miliónov eur, aký je účel použitia týchto prostriedkov a ako takýto presun súvisí s bojom proti pandémii. „V prípade, že ide o účel, ktorý s pandémiou nesúvisí, žiadame takýto presun nerealizovať,“ dodávajú vo svojom vyhlásení.

Od roku 2014 sa z celkového balíka 607 miliónov eur vyčerpalo iba 51 miliónov eur,“ povedal minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) s tým, že hneď po nástupe na ministerstvo vyvodili aj personálne dôsledky a vymenili riaditeľov v agentúrach. Poukázal na to, že komunikoval s rektormi V7, ale aj s predsedom SAV a celú situáciu sa snažia vyriešiť. „Je jasné, že keď sa za päť rokov nedokázalo vyčerpať 500 miliónov eur, tak my nedokážeme za niekoľko týždňov túto sumu vyčerpať a snažíme sa zachrániť a vydiskutovať s Európskou komisiou a jednotlivými inštitúciami čo najvyššiu sumu, ktorú budeme vedieť zachrániť,“ povedal šéf rezortu školstva s tým, že celú sumu sa už zachrániť nepodarí. Dodal, že ak nechce Slovensko prísť o veľký objem finančných prostriedkov, tak sa snažia vyrokovať, aby veľkú časť financií mohli použiť na pomoc v aktuálnej situácii. „Tieto prostriedky budú použité na preplatenie mzdy pedagogickým, nepedagogickým a odborným zamestnancom v materských školách,“ uzavrel Gröhling.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na Slovensko sa vráti mrazivé počasie, teploty prekvapia už túto noc

Na Slovensko sa vráti mrazivé počasie, teploty prekvapia už túto noc

DNES - 20:01Domáce

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu pred mrazivým počasím, možno ho očakávať už túto noc.

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí, prekážajú im zásahy do kultúry

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí, prekážajú im zásahy do kultúry

DNES - 19:59Domáce

Na protest proti zásahom do kultúry, životného prostredia a mimovládneho sektora sa v utorok pred budovou parlamentu zišlo niekoľko stoviek ľudí.

Lekárňam chýba dôležitý liek, problémy sú aj s ďalšími

Lekárňam chýba dôležitý liek, problémy sú aj s ďalšími

DNES - 19:04Domáce

Dodávky lieku prerušili na Slovensko ešte koncom roka 2023. Lekárňam chýbajú aj ďalšie prípravky.

Jána Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR

Jána Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR

DNES - 17:42Domáce

Členovia Súdnej rady SR odvolali Jána Mazáka z funkcie jej predsedu. Naďalej však zostáva členom rady.

KDH zaslalo list Európskej komisii, toto žiada pre Slovensko

KDH zaslalo list Európskej komisii, toto žiada pre Slovensko

DNES - 16:10Domáce

Kresťanskodemokratické hnutie sa listom obrátilo na Európsku komisiu a jej predsedníčku Ursulu von der Leyenovú.