• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Rakúsko otvorilo hranice so Slovenskom, voľný je aj pohyb medzi Slovenskom a Českom

  • 6:06 04.06.2020
  • Viedeň
Rakúsko otvorilo hranice so Slovenskom, voľný je aj pohyb medzi Slovenskom a Českom

Rakúsko zrušilo kontroly na pozemných hraniciach so všetkými susednými štátmi vrátane Slovenska, ale s výnimkou Talianska. Rozhodnutie rakúskej vlády už platí od štvrtka.

Rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg v stredu na tlačovej konferencii na margo opatrení zavedených v súvislosti s koronakrízou oznámil: „Pri vstupe do Rakúska nebudú od zajtra nijaké kontroly.“

Dodal však, že obmedzenia na rakúskych hraniciach s Talianskom zostanú v platnosti aj naďalej. Tamojšie kontroly sa podľa ministra budú prehodnocovať znovu na budúci týždeň a Viedeň zvažuje možnosť, že na svoje územie pustí ľudí z tých talianskych regiónov, kde sú počty infekcií nízke.

Schallenberg vysvetlil, že rozhodnutie urýchliť otvorenie hraníc ovplyvnil pozitívny vývoj epidemiologickej situácie v susedných krajinách: na Slovensku, v Česku, Nemecku, Maďarsku, Lichtenštajnsku, Slovinsku a vo Švajčiarsku.

K cestovaniu do krajín ako Chorvátsko a Grécko, obľúbených dovolenkových destinácií Rakúšanov, minister povedal, že vláda o nich rozhodne na budúci týždeň. Informovala o tom chorvátska tlačová agentúra HINA.

Rakúsko zatvorilo hranice v polovici marca a zaviedlo aj prísne obmedzenia pohybu občanov, aby tak zastavilo šírenie nového koronavírusu, pripomenula agentúra AFP.

Obnovil sa voľný pohyb medzi SR a ČR bez obmedzení

Obnovil sa neobmedzený režim na hraniciach medzi Slovenskou republikou a Českou republikou. Od polnoci zo stredy na štvrtok je už možné slobodne sa pohybovať medzi Slovenskom a Českom, tak ako to bolo pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu.

Premiéri oboch krajín Igor Matovič a Andrej Babiš to oznámili pred začiatkom ich rokovania v rámci stredajšej zahraničnej pracovnej cesty predsedu vlády SR Matoviča v Prahe.

Dosiaľ mohli Česi na Slovensko i Slováci do Česka vycestovať bez potvrdenia o negatívnom teste na COVID-19, ak pobyt nepresiahol 48 hodín.

Zlomovým bodom pri úvahách o možnom otvorení česko-slovenských hraníc bol názor konzília odborníkov, uviedol premiér Matovič po rokovaní so šéfom českej vlády Babišom. „Obe krajiny sú ako siamské dvojčatá, zviazané spoločnou históriou, osobnými i rodinnými vzťahmi. To odlúčenie a reštrikcie na hraniciach sme preto mnohí brali veľmi citlivo. Preto som rád, že zavádzame režim bez obmedzení,“ skonštatoval Matovič.

Na slovenskej strane ostane kontrolný režim v prípade štátnych príslušníkov tretích krajín.

Otázka verejnej medzinárodnej autobusovej a vlakovej dopravy ešte nie je vyriešená. Podľa premiérov oboch krajín by sa však mala čoskoro obnoviť - o podmienkach jej obnovenia rokujú ministri vnútra Česka a Slovenska.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

VČERA - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.